Nyheter

Folktinget: Påskynda åtgärderna för att stärka svenskundervisningen

Folktinget

Regeringsprogrammet och nationalspråksstrategin innehåller flera åtgärdsförslag för att stärka svenskundervisningen och för att öka motivationen att lära sig svenska.

ABL

 

Folktinget vill att genomförandet sker systematiskt och utan dröjsmål – med konkreta resultat.

– Regeringsprogrammet har som uttalat mål att stärka kunskaperna i våra två nationalspråk, konstaterar Folktingets ordförande Sandra Bergqvist. För att uppnå detta krävs det mycket större insatser än det som man från undervisnings- och kulturministeriet nu presenterat. Den här frågan har tyvärr inte prioriterats, säger Bergqvist.

Kunskaperna i svenska har försvagats i samhället, både inom den privata och offentliga sektorn.

– Den nedåtgående trenden måste brytas. Goda kunskaper i båda nationalspråken har också betydelse för ett fördjupat nordiskt samarbete, framhåller Folktingets första vice ordförande Matilda af Hällström.

Undervisningstimmarna i svenska i årskurserna 7-9 blev färre då den mellanlånga svenskan tidigarelades till åk 6.

– Vi föreslår nu att undervisningstimmarna i svenska utökas. Det är viktigt att eleverna får goda grundkunskaper i svenska och finska redan under den grundläggande utbildningen. En annan viktig sak vore att införa mera svenskundervisning i andra stadiets yrkesutbildning, säger Folktingets andra vice ordförande Johan Kvarnström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE