Opinion

FSD-styrelsen: Mer och tidigare språkundervisning

Foto: Pixabay
Undervisningen i det andra inhemska språket borde inledas tidigare, enligt FSD.

Vi måste bygga broar och på det sättet skapa en större förståelse mellan språkgrupperna, enligt Styrelsen för Finlands svenska socialdemokrater (FSD).

Johan Kvarnström

 

DEBATT


På tisdagen (26.9) debatterade riksdagen det omstridda förslaget om regionala språkförsök. Försöket berör elever i årskurserna 5 och 6 som inte tagit del av undervisning i det andra inhemska språket tidigare. Finlands Svenska Socialdemokrater (FSD) beklagar att de här försöken genomförs och anser att de äventyrar jämlikheten mellan språken på sikt.
 

SDP:s partiordförande Antti Rinne betonade under tisdagen svenskans viktiga ställning i Finland. Rinne påpekade att vi ska vara stolta över att Finland är ett tvåspråkigt land.

Tvåspråkigheten gynnar oss och därför är det viktigt att främja svenskan i Finland. Istället för regeringens språkexperiment borde vi enligt Rinne utveckla språkundervisningen, se över när språkstudierna inleds och utvidga språkutbildningen.

 

Tidigarelägg språkundervisningen!

Enligt FSD är det viktigt att svenskan finner ett brett stöd hos så många partier som möjligt, speciellt hos landets största partier, detta för att vi ska kunna bevara svenskans status. Likaså är ett starkt FSD inom det socialdemokratiska partiet i alla finlandssvenskars intresse.

Istället för dylika språkexperiment anser SDP att undervisningen i det andra inhemska språket borde inledas tidigare. Tillgängligheten till språkbad och språkduschar borde också bli bättre. Då SDP var i regeringen 2011–2015 beslutade den socialdemokratiska undervisningsministern Jukka Gustafsson om att tidigarelägga undervisningen i svenska med ett år och satsade på utbildningen av språkbadslärare.

Genom att redan i förskolan och daghem ta in undervisning i det andra inhemska språket skapas grunden för en bättre förståelse mellan de båda språkgrupperna. Vi måste bygga broar och på det sättet skapa en större förståelse mellan språkgrupperna.

 

 

Styrelsen för Finlands svenska socialdemokrater FSD
Viktor Kock, ordförande
Anette Karlsson, vice ordförande

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE