Nyheter

FSD vill se Tomi Kontkanen i Europaparlamentet

Johan Kvarnström
Tomi Kontkanen är nominerad av FSD till EU-valet.
Johan Kvarnström
Tomi Kontkanen är nominerad av FSD till EU-valet.
Johan Kvarnström
Tomi Kontkanen är nominerad av FSD till EU-valet.

Finlands Svenska Socialdemokraters kongress nominerar Tomi Kontkanen till kandidat i EU-valet. Det slutliga beslutet fattas av partistyrelsen.

Kontkanen nominerades redan i maj av Åbo socialdemokrater. Under kongressen lämnades fler nomineringar in – alla med hans namn.

 

Det var en ödmjukt tacksam Kontkanen som sedan tog till orda på kongressen.

 

– Jag är nästan ordlös vid det här laget, sade Kontkanen inledningsvis.

 

Ett “åhå” hördes från salen där alla vant sig att han brukar hålla riktiga brandtal. Och visst blev det ett personligt tal igen.

 

I sitt tackanförande berättade han att fröet till kandidaturen såddes redan med en första fråga på kongressen i fjol. Sedan åkte han till Indien på en resa som gav insikter och vidgade vyerna.

 

I djupa diskussioner med vänner blossade ivern upp inom honom. Samtidigt var han allvarsam av all fattigdom han sett i Delhi.

Kontkanen berättade att han kommer från en arbetarfamilj i Hangö, en bakgrund som lever “starkt i mig”. Vidare har han varit ute i Europa, bland annat i Belgien, samt studerat statskunskap vid Åbo Akademi.

 

– Jag har ofta varit underdog, men från svårigheter tagit mig vidare.

 

– Jag ställer upp för de människor som behöver hjälp, de som varje dag kämpar för bröd på bordet, sade Kontkanen och tillade att det gäller att kämpa för välfärden både nationellt och på EU-nivå.

 

– Vi måste kämpa i stora bilden och där kommer Europeiska unionen in.

 

Kontkanen slog ett slag för att handelsavtal inte ska leda makten bort från människorna. Människor som marginaliserats ska ges hopp, enligt Kontkanen. Han tror att fenomenet med att svaga ställs mot svaga handlar om rädsla.

 

– Socialdemokratin borde gå mot sina rötter, bli en folkrörelse som lyssnar på människor. Min kampanj ska vara av gräsrötterna för gräsrötterna. Vi får se hur förhandlingarna med partiet går, det kan jag inte lova.

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast