Nyheter

FSD:s styrelse diskuterade corona, populism

Foto: Topi Lappalainen
Johan Kvarnström inledde diskussionen om det politiska läget på FSD:s digitala styrelsemöte den 20 januari 2021.

FSD höll ett digitalt styrelsemöte den 20 januari 2021. Styrelsen hade samlats i tecken av workshop redan en vecka tidigare men nu gällde det ett ordinarie styrelsemöte.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Riksdagsledamot Johan Kvarnström inledde diskussionen om det politiska läget. Han uttryckte optimistiska stämningar inför kommunalvalet och kommenterade ganska mycket utvecklingen på det internationella planet eftersom mötet sammanföll med maktskiftet i USA.

 

Kvarnström noterade att det finns många andra oroväckande händelseförlopp i världen utöver krisen i USA som föranleddes av stormningen av kongressen och som makttillträdet av Joe Biden förväntades lugna ner.

 

– Brexit har trätt i kraft, lyckligtvis med avtal men ändå som ett sorgligt kapitel, och i Ryssland fängslar man företrädare för oppositionen, påpekade Kvarnström.

 

På det inhemska planet, som också internationellt, finns coronakrisen kvar som en faktor som präglar allt.

 

– Vaccineringen har kommit igång men det krävs tålamod. Virusmutationer oroar och det går globalt åt fel håll, konstaterade Kvarnström.

 

En fråga som FSD:s riksdagsledamot lyfte fram var hur man ska ta debatten med den populistiska högern. Han påpekade vikten av att om man kommenterar varje påstående, oavsett deras sanningshalt, kommer det att hjälpa populisterna att sätta agendan.

 

– Man kan inte ta debatten varje gång de skriver något tokigt, sade Kvarnström.

 

När det gäller fortsatta åtgärder mot corona, betonade Kvarnström grundlagsutskottets roll i riksdagsbehandlingen av smittskyddslagen.

 

– Det är ett steg i den ansvarsfulla tacklingen av krisen.

 

Om den förlängda läroplikten konstaterade Kvarnström att staten kommer att kompensera kostnaderna under tre år.

 

– Pengarna kommer att räcka till men kompensationerna kan komma med fördröjning.

 

Kvarnström var nöjd med att statsminister Sanna Marin leder nationalspråksstrategin.

 

I trafikpolitiken betonade han sin linje att trafiken inte ska bli dyrare, utan renare. Utvecklingen mot utsläppssnålare bilar är välkommen i tacklingen av klimatkrisen.

 

– Dessutom träder FN:s kärnvapenförbud i kraft på fredagen, lyfte Kvarnström fram som ytterligare en positiv utveckling.

 

I sin kommentar till hur debattera extremhögern påtalade Rebecca Åkers från Korsholm problemet med att de mest tillspetsade åsikterna får synlighet på nätet.

 

Jacob Storbjörk från Jakobstad konstaterade i sin tur att det är viktigt att betona budskapet om att trafiken ska bli renare, inte dyrare, som Kvarnström hade lyft fram i sin inledning.

 

Marianne Laxén från Helsingfors påminde om att i de flesta tvåspråkiga kommunerna tar FSD debatten med SFP och därför gäller det att inte för mycket fokusera på vad högerpopulisterna har att säga.

 

Styrelsemötet fastslog kandidatlistorna till Folktinget till största delen. Några kompletteringar kan ännu göras vid behov. Kandidaterna i folktingsvalet ska vara klara den 31 januari.

 

Styrelsen öppnade för kontinuerlig rekrytering till FSD:s arbetsgrupper och tillsatte en arbetsgrupp för områdesvalet som kan ordnas redan i början av 2022. Fördelningen av partistödet till distrikten diskuterades också. I den frågan gäller det att hålla fram behovet av material på svenska som alltid kommer att medföra sådana kostnader som andra distrikt inte har.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE