Nyheter

FSD:s styrelse: Framtidsinvesteringar före nedskärningar – SDP en garant för det svenska

FSD:s styrelse (arkivbild).
FSD:s styrelse (arkivbild).
FSD:s styrelse (arkivbild).

 

Uttalande från FSD:s styrelse:

 

Det är 16 år sedan SDP innehaft statsministerposten och fått sätta agendan i en regering. Väljarnas önskan om förändring har satt stark prägel på regeringsprogrammet.

Statsminister Antti Rinnes sätt att leda regeringsförhandlingarna har rönt beröm och uppskattning över partigränserna. Hans fräscha upplägg, med utgångspunkt i målsättningarna istället för strikta ekonomiska ramar och där fler människor än tidigare involverats i utformandet av regeringsprogrammet har också uppskattats.

De senaste fyra åren har varit tunga för finlandssvenskarna. Situationen är nu en helt annan och det svenska i Finland går på basen av regeringsprogrammet en hoppingivande framtid till mötes. Det är tydligt att landets tvåspråkighet tryggas bäst genom SDP:s ledande roll i regeringen.

FSD:s styrelsen är övertygad om att de kommande fyra åren med Rinne som statsminister kommer att innebära reformer och beslut som förbättrar finländarnas vardag. Blåsvart konfrontation har bytts ut till ett rödgrönt progressivt blocköverskridande samarbete.

Att SDP är ledande parti i regeringen med sju egna ministrar och märks tydligt i utformandet av regeringsprogrammet. För oss socialdemokrater var det viktigt att läroplikten förlängs till 18 år, att det skrivs in i lag en kvot om minst 0,7 vårdare per klient inom vårdomsorgen samt att de lägsta pensionerna höjs och att en reform av familjeledigheterna genomförs. Alla ovannämnda välfärdssatsningar och mer därtill finns med i regeringsprogrammet som präglas av ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

När nu även Danmark ser ut att få en socialdemokratisk statsminister, så som i Finland och Sverige, är det lätt att konstatera att socialdemokratin återigen är på frammarsch i Norden vilket bådar gott för välfärdssamhällets utveckling.

 

 

Delningar

Dela denna artikel

Demokraatti 16/19
KÄTKETTY VENÄJÄ - Putinin suosio laskee
VÄRIKÄS SUOMI - Emme pärjää ilman maahanmuuttoa
SIXTEN KORKMAN - Ison kuvan hahmottaja
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast