Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

FT: Starlink-palvelun hinnat pomppasivat Ukrainassa liki kaksinkertaisiksi

AFP / LEHTIKUVA
Paikalliset asukkaat käyttävät armeijan asentamaa Starlink-yhteyttä vapautetussa Hersonissa 13. marraskuuta.

Satelliittiyhteyden välityksellä toimivaa internetiä tarjoavan Starlink-palvelun hinnat ovat nousseet Ukrainassa Venäjän viimeaikaisten ohjusiskujen jälkeen. Financial Timesin mukaan Starlinkin päätelaitteiden hinta on lähes kaksinkertaistunut alkuvuoteen verrattuna.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yksittäisen päätelaitteen hinta oli aiemmin tänä vuonna ukrainalaisille alle 400 Yhdysvaltain dollaria. Sosiaalisen median käyttäjien julkaisemien ruutukaappausten perusteella laitteen hinta olisi noussut Kiovaan tilattuna jopa 700 dollariin. Tällä hetkellä Starlinkin verkkosivuilla laitteen hinnaksi kerrotaan 600 dollaria. Starlinkin kuukausimaksu Ukrainassa nostettiin myös 75 dollariin. Dollari vastaa tällä hetkellä noin 0,97 euroa.

PUOLUSTUSSOTAA käyvälle Ukrainalle yhdysvaltalaiset Starlink-yhteydet ovat olleet merkittäviä sekä sotilaskäytössä että sotilaiden viestinnässä kotiväelle. Monesti Starlink on sotilaille ainoa tapa päästä internetiin rintama-alueella.

Starlinkin hinnat ovat nousseet myös Puolassa, jonka kautta monet ukrainalaiset hankkivat laitteitaan, mutta pysyneet ennallaan useimmissa muissa Euroopan maissa, kertoo Financial Times.

Ukrainan hallitus on ilmoittanut vapauttavansa maahan tuotavat Starlink-laitteet tullimaksuista ja arvonlisäverosta.

-  Tämä laskee laitteiden hintoja ja tuo niitä saataville mahdollisimman monille ihmisille ja organisaatioille, kommentoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal tiistaina.

Ukrainalaisten maksamat Starlinkin hinnat kuuluvat nyt Euroopan kalleimpiin. Suomessa Helsinkiin tilattuna laite maksaa Starlinkin verkkosivujen mukaan tällä hetkellä 565 euroa ja kuukausimaksu on 85 euroa. Saksalaiset maksavat Berliiniin tilatusta laitteesta 460 euroa ja sen käytöstä 80 euroa kuukaudessa. Espanjassa laite maksaa 390 euroa ja kuukausikäyttö 70 euroa.

Starlink-palvelua pyörittävän SpaceX:n perustaja ja toimitusjohtaja Elon Musk ei vastannut FT:n kommenttipyyntöön. Monimiljardööri Musk on ukrainalaisille kiistanalainen hahmo, joka Venäjän suurhyökkäyksen alussa voitti puolelleen monet ukrainalaiset toimitettuaan maahan Starlink-laitteita.

Sittemmin Musk raivostutti maan ehdottamalla alueluovutuksia Venäjälle sodan päättämiseksi. Musk myös myötäili Venäjän vallanpitäjien näkemyksiä, joiden mukaan Krimin niemimaan aikoinaan tehty luovutus Ukrainan neuvostotasavallalle oli historiallinen virhe, jonka Venäjä korjasi miehittäessään niemimaan vuonna 2014.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE