G20-huippukokous alkaa tänään – huomio kiinnittyy Putinin ja Trumpin tapaamiseen

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Saksassa Hampurissa alkaa tänään johtavien teollisuusmaiden G20-kokous.

Kaksipäiväisessä huippukokouksessa huomio kiinnittyy erityisesti Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin, jolle kokous on ensimmäinen laatuaan.

Tänään Trump myös tapaa ensi kertaa kasvokkain Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Toinen polttava kysymys kokouksessa on Pohjois-Korean tällä viikolla tekemä ohjuskoe. Maa testasi tiistaina ensi kertaa mannertenvälistä ballistista ohjusta. Suurvallat ovat erimielisiä siitä, miten Pohjois-Korean kasvavaan uhkaan pitäisi vastata.

Viime viikolla Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että kokouksen keskeisiä aiheita ovat vapaakauppa sekä Pariisin ilmastosopimus, josta Trump ilmoitti viime kuussa Yhdysvaltojen vetäytyvän.

Merkelin ja Trumpin torstain tapaaminen vaikutti jopa rennolta.

Merkel ja Trump tapasivat jo eilen illalla, päivää ennen perjantaina alkavaa huippukokousta.

Merkel ja Trump kättelivät ja vaihtoivat kameroiden edessä lyhyesti kuulumisia ennen kahdenkeskisiin keskusteluihin vetäytymistä.

Trumpin ja Merkelin kättely, jonka aikana valtionjohtajat katsoivat toisiaan silmiin, huomioitiin laajalti. Maaliskuussa koettiin vaivaannuttava tilanne Merkelin vieraillessa Yhdysvalloissa Valkoisessa talossa.

Liittokansleri ehdotti toimittajien edessä, että he kättelisivät Trumpin kanssa, mutta Trump ei reagoinut ehdotukseen lainkaan. Tilanteen nähtiin kuvastavan maiden tulehtuneita välejä.

CNN:n mukaan Merkelin ja Trumpin torstain tapaaminen vaikutti jopa rennolta.

Merkel huomautti torstai-iltana, että monet maat ovat valmiita toteuttamaan Pariisin sopimuksen, vaikka Yhdysvallat on ilmoittanut irtautuvansa siitä.

Merkelin mukaan aiheesta neuvotteleminen ei tule olemaan helppoa Trumpin kanssa, joka on kutsunut ilmastonmuutosta Kiinan huijaukseksi.

Eilisissä yhteenotoissa on loukkaantunut ainakin 80 poliisia.

Hampuriin odotetaan jopa 100 000:ta mielenosoittajaa kokouksen aikana. Tapahtumaa turvaa noin 20 000 poliisia, joilla on käytössään muun muassa valvontalennokkeja ja panssaroituja ajoneuvoja.

Mielenosoittajat ja poliisi ovat jo ottaneet yhteen tällä viikolla. Eilisissä yhteenotoissa on loukkaantunut ainakin 80 poliisia.

G20-ryhmään kuuluvat EU:n edustus sekä Argentiina, Australia, Brasilia, Britannia, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä ja Yhdysvallat.

Lisäksi Espanjalla on pysyvä kutsu G20-huippukokouksiin. Hampurin kokoukseen on lisäksi kutsuttu muun muassa Norja ja Hollanti sekä useita YK-järjestöjä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat