Nyheter

Gabriella Åkers är Arbetarbladets sommarvikarie

Foto: Topi Lappalainen
Gabriella Åkers fick uppdraget som sommarvikarie. I bakgrunden Cirkelhuset eller Runda huset där Arbetarbladets redaktion finns.

Gabriella Åkers, 20, arbetar som Arbetarbladets sommarvikarie fram till mitten av augusti. Vem är Gabriella och hurdana planer har hon för ABL under sommarvikariatet?

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Jag bor i Umeå i Sverige med sambo och kommer från Korsholm. Vid Umeå universitet studerar jag på politices kandidatprogrammet, med inriktning statsvetenskap. På fritiden läser jag, tränar, träffar nära och kära och håller på med musik, berättar Gabriella om sig själv.

 

Skrivandet är ett kreativt utlopp på samma sätt som musik”

 

Att söka sommarvikariatet kändes naturligt för Gabriella av flera olika skäl.

 

– Jag har funderat länge på något journalistiskt, att få skriva var en viktig orsak till att jag sökte jobbet. Jag tycker om att producera texter.

 

– Skrivandet är ett kreativt utlopp på samma sätt som musik, menar Gabriella.

 

Att det var just Arbetarbladet var inte heller någon slump.

 

– Arbetarbladet stämde in på vad jag skulle vilja producera för texter och läsa för texter. Det gäller en socialdemokratisk tidning, en bra tidning, som jag vill vara med och stödja.

 

I den socialdemokratiska rörelsen känner sommarvikarien sig hemma.

 

– Socialdemokratin står för de åsikter och den ideologin som passar mig bäst. Viktiga saker har genomförts av rörelsen. Dels handlar det om vad arbetarrörelsen har åstadkommit för arbetarna, dels uppskattar jag det intersektionella perspektivet. HBT-, queerfrågor och överhuvudtaget olika minoritetsfrågor är viktiga. Sedan har jag en förkärlek för det socialdemokratiska folkhemmet.

 

Någon idol har Gabriella kanske inte men det finns sådana personer som hon uppskattar.

 

– Det finns människor jag tycker att är häftiga eller har fastnat för, som Simone de Beauvoir och Tove Jansson.

 

Om musikintresset berättar Gabriella att det kommer hemifrån och hon har också uppträtt många gånger tillsammans med systern Rebecca Åkers.

 

– Jag kommer från en familj där fyra syskon av fem har varit aktiva musiker. Jag sjunger och spelar gitarr. Med Rebecca har det varit spelningar på uteterrasser med coverlåtar, fast nu har det varit svårare när vi bor på olika ställen.

 

Också böcker, fotografi och konst intresserar Gabriella.

 

– Jag är en person som snöar in mig. Någon gång kan det gälla analoga bilder eller när jag läste 1984 blev jag inspirerad att läsa flera böcker av George Orwell.

 

Med Arbetarbladet vill sommarvikarien göra sitt bästa.

 

– Målet är läsvärda, bra texter, att få in ett nytt perspektiv. Varje skribent är olik. Om det inte händer så mycket i nyhetsväg, kan det bli kulturella saker, som recensioner. Jag vill behålla kvaliteten att det inte blir sämre för att det är en sommarvikarie.

 

Gabriella är medlem i FSUD.

 

– Från Umeå har jag inte deltagit så aktivt men jag följer med FSUD:s Instagram, deltar i omröstningar. Tidigare har jag varit till Helsingfors med FSUD och deltagit i en demonstration, avslutar Gabriella Åkers.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE