Nyheter

Gaza efter den senaste krigsronden

Efter femtio dagar av Hamas raketbeskjutningar från Gazaområdet och Israels bombardemang och markoperationer i Gaza råder en svårtfattbar tystnad i området. Den av Egypten initierade vapenvilans första fas innebär en övervakad öppning av gränsövergången mellan Gaza och Egypten samt Israel och en roll för Mahmoud Abbas i samband med en stor internationell insats i rehabiliteringen av Gazaområdet samt en utvidgat fiskerätt för gazaborna längs deras Medelhavskust.

De svåra frågorna skall behandlas om en månad. Det gäller bl.a. Hamas krav om en hamn för båttrafik och en flygterminal och israelernas krav om att förhindra en förnyad militär upprustning för Hamas del som innebär en förtroendegivande övervakning av materialströmmen vid gränsövergångarna. Abbas föreslås som övervakare ev. tillsammans med EU.

Hamas var inför den senaste kraftmätningen med Israel i en politisk ebb efter att ha förlorat egypternas stöd sen Hamas anklagats av president Abdul al-Sisi för att ha stött den Muslimska broderrörelsen i dess konfrontation med hans regim. Dessutom hade Hamas relationer med Iran svalnat.

Istället för att höja befolkningens levnadsstandard använde Hamas jättesummor för raketer och till att bygga ett nätverk av tunnlar som utmynnar på den israeliska sidan av gränsen för attacker bl.a. mot kibbutzer.

Israelerna hävdar att Hamas använde befolkningen som ”levande sköldar” i kraftmätningen med Israel genom att avfyra raketer bl.a. från tättbefolkade områden. Några journalister, som rapporterat från Gaza under Hamas hotfulla uppsikt, bekräftar detta efter att ha lämnat Gaza. Ett exempel är den indiska TV-kanalen NDTV som visade hur en raket avfyras från hjärtat av ett bostadsområde.

 

Hamas saknade denna gång till sin besvikelse arabländernas stöd förutom Qatar. Israel har haft USA:s och de flesta europeiska ländernas medhåll för sin militära operation mot Hamas raketbeskjutningar och tunnelattacker. Israel har dock varit utsatt för skarp kritik genom att dess flygangrepp mot mål i Gazaområdet har förorsakat ett så stort antal civila offer och en så omfattande förödelse där.

Israel hävdar att eftersom Hamas placerat sina raketavfyrande baser under skolor moskéer och privata hus har detta bidragit till att de israeliska flygattackerna lett till många civila offer. Även om man utgår ifrån att israelerna inte avsiktligen bombarderat bl.a. UNRWA:s skolor dit tusentals palestinier flytt efter att ha blivit uppmanade av israelerna att lämna sina kvarter som valts av dem som mål är frågan dock om israelerna gjorde tillräckligt för att förhindra att UNRWA:s skolor blev träffade av bomber?

Israel står nu inför en våg av protesdemonstrationer på flera håll i världen och samtidigt är judar i en del länder föremål för antisemitiska attacker. Vad som ger vind i seglen för protesterna är en statistiskt missvisande bild. Då man jämför antalet palestinska offer med det ringa antalet offer i Israel kan man bli frestad att tro att Hamas raketer och tunnlar inte förorsakat några problem för israelerna, men så är inte fallet. Israels effektiva antiraketvapen har visserligen förhindrat mera omfattande skador, men en del av raketerna träffade hus och andra befolkade platser.

Detta betydde att israeler som bor nära Gazagränsen hade vid alarmet för inkommande raketer bara 15 sekunder för att hinna till ett skyddsrum för att inte bli träffade av raketer. I södra delen av landet närmast Gaza, där 750 tusen människor bor, var det dagar med ett tiotal alarm vilket hade en förlamande inverkan på det normala livet och gav upphov till en ytterst påfrestande och energitärande spänning. Många, speciellt barn, lider av posttraumatiska fenomen såsom ångest, sängvätning och sömnlösa nätter.

Netanjahu motstod högerflygeln i sitt partis krav att göra ett slut på Hamas regim i Gaza. Han nöjer sig med ett avtal om ett långvarigt lugn vid gränsen till Gaza och en förhindrad ny raketupprustning av Hamas. Abbas strävar till att länka den uppnådda vapenvilan med en av FN sanktionerad plan för lösning av konflikten med Israel på basen av 1967 års gränser på Västbanken.

Detta förutsätter förnyade förhandlingar med Israel som strandade i april. Netanjahu är redo att förhandla, men detta sätter honom i en svår konfrontation med största delen av sitt parti som är emot en palestinsk stat. Det samma gäller för ett religiöst parti som i så fall torde lämna hans regering. Är Netanjahu redo för en så smärtsam politisk kraftmätning; ett stort frågetecken.

Kan Abbas återta kontrollen över Gaza varifrån hans Fatahparti fördrevs med våld av Hamas år 2007? Det beror bl.a. på om det försvagade men dock funktionsdugliga Hamas är berett att samarbeta med Abbas då de inte mera är allenarådande i Gaza.

Det finns tecken på en förnyad spänning mellan parterna som bl.a. kommer till uttryck i en våg av arresterade Hamasmedlemmar på Västbanken.

När detta skrivs vänder sig Abbas till USA och föreslår förhandlingar med Israel under fyra månader om gränserna för den framtida palestinska staten.

Semy Kahan

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat