Internationellt

Georgia röstar om två senatsplatser i januari

Foto: Pixabay
Atlanta med världens största flygplats är huvudstad i Georgia som går till val den 5 januari.

Valthrillern i USA får fortsättning den 5 januari när två senatsplatser står på spel i delstaten Georgia. Det ena mandatet gäller en sedvanlig period på sex år och David Perdue heter den sittande republikansenatorn som kandiderar till omval. Det andra mandatet skulle annars inte stå på spel men senator Johnny Isakson avgick i fjol på grund av hälsoskäl. Fyllnadsvalet gäller de två sista åren av Isaksons mandatperiod och Kelly Loeffler heter republikanen som har blivit utnämnd till senaten fram till fyllnadsvalet.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Orsaken till att Georgia röstar en gång till är valsystemet. I de flesta delstaterna vinner den som har flest röster ett mandat i senaten och ingen andra omgång behövs. Men Georgia har ett system där man på samma sätt som i presidentval i Finland ska få en majoritet av rösterna för att bli vald. Det gäller inte hur elektorerna fördelas från Georgia i presidentval men det gäller kongressval och också val till delstatliga ämbeten. Utöver Georgia väljer endast Louisiana senatorer så att en andra omgång kan hållas om ingen av kandidaterna får över 50 procent av rösterna men valsystemet i Louisiana är helt annorlunda vad den första omgången beträffar.

 

I Georgia hölls alltså första omgången i både det tidtabellsenliga senatsvalet och i fyllnadsvalet. Första omgången liknar i princip förfarandet i de flesta övriga delstater. Båda stora partierna höll sina primärval i juli för senator Perdues mandat. Perdue blev utsedd till Republikanska partiets kandidat med hundra procent av rösterna som enda kandidat och Jon Ossoff till Demokratiska partiets kandidat med närmare 53 procent av rösterna i konkurrens med sex övriga kandidater som eliminerades i primärvalet. Därmed blev det i praktiken klart att antingen Perdue eller Ossoff skulle få representera Georgia i sex år. Stödet för mindre partier och deras kandidater är marginellt men tillräckligt stort att en andra omgång kan krävas om varken republikanen eller demokraten får över 50 procent. Så ser det ut att ha gått i valet mellan Perdue och Ossoff. Stödet för Perdue ser ut att vara lite under 50 procent av rösterna och stödet för Ossoff nästan 48 procent. När libertarianen Shane Hazel med sina dryga två procentenheter nu elimineras, blir det en matematisk självklarhet att antingen Perdue eller Ossoff vinner den 5 januari.

 

Det är sannolikt att Perdue behåller mandatet. Han är en mångmiljonär som har fungerat som vd för betydande storföretag innan han valde den politiska karriären för sex år sedan. Hans kusin Sonny Perdue var tidigare en populär guvernör i Georgia och namnet var därmed bekant. Jon Ossoff är demokraternas unga och lovande stjärnskott i Georgia. Han var nära att knipa ett mandat till representanthuset och det ser ut att han är nära igen med sin kampanj till senaten. En del faktorer talar emot honom. Det lär bli färre som röstar i senatsvalets andra omgång än i den första omgången som hölls i samband med presidentvalet som engagerar människor på ett helt annat sätt än kongressval. Oavsett hur marginellt valdeltagandet kommer att falla nu när hela senatens maktbalans står på spel, kommer det troligen att gynna Republikanska partiet. Att fundera på vem Hazels väljare troligen kommer att föredra är en annan orsak till huvudvärk för Ossoff. Libertarianerna röstar inte särskilt sannolikt på en demokrat i valets andra omgång. Partiets ideologi går ut på en exceptionell vördnad för pengar och en stormrik magnat som Perdue är som klippt och skuren att ta just deras röster.

 

Valet är såpass jämnt att Ossoff förstås kan vinna det. Då gäller det att registrera ytterligare väljare inför den andra omgången. Det är nämligen möjligt att rösta i valets andra omgång fast man inte skulle ha registrerat sig inför den första omgången. Det gäller för Ossoff att locka från sofflocket nya väljare som redan inte har deltagit, vilket verkar osannolikt med tanke på att deltagandet redan var högt i den första omgången på grund av presidentvalet som verkligen engagerar. Sedan gäller det för honom att ta libertarianska röster från Shane Hazel så att de fördelas någorlunda jämnt mellan de två större partierna. De nya väljarna är troligen sådana som gärna vill ha en bättre hälsovård och lyssnar på demokraternas valtal. Men Hazels väljare är med stor sannolikhet marknadsfundamentalister och kommer att vara svårflörtade med något annat än en hälsovård där marknaden avgör allt.

 

Om demokraterna tar hem fyllnadsvalet och Ossoff förlorar mot Perdue, kommer republikanerna att få övervikt 51 mot 49 i senaten. Om både Perdue och Loeffler behåller sina mandat, får republikanerna 52 mot 48. Fyllnadsvalet hålls inte alls enligt samma valsystem som val regelbundet hålls i Georgia utan genom ett så kallat djungelprimärval som gäller i Louisiana också i normala fall. Ett antal kandidater från båda stora partierna och även andra partier deltog i den första omgången där demokraten Raphael Warnock fick flest röster, 33 procent och republikanen Loeffler kom tvåa med 26 procent. Där gäller det att hålla en andra omgång mellan Warnock och Loeffler som hålls samtidigt som den andra omgången mellan Perdue och Ossoff, alltså den 5 januari. Här har Warnock en chans att fiska röster från ett brett spektrum av kandidater, många av vilka förde en hätsk kampanj mot Loeffler också på den republikanska sidan fram till valdagen.

 

Också Kelly Loeffler är stormrik och passar säkert på det sättet som person för de libertarianskt sinnade väljarna. Dessa är dock en liten minoritet och avgörande bara i det ordinarie senatsvalet på grund av att de där är tungan på vågen, förutsatt att det inte stormar in en massa nya väljare som vaknar till chansen att kullkasta hela senatens maktbalans. Men Kelly Loeffler är inte David Perdue vars popularitet redan i första hand byggde på att han är Sonny Perdues kusin. Det hjälper Perdue med många rurala väljare i Georgia, fast David själv ser mest ut som en slipad affärsman från den stora världens ekonomiska elit till skillnad från den jordnära kusinen. Loeffler däremot är känd för att vara gift med New York-börsens chef Jeffrey Sprecher och har själv blivit beskylld för insideraffärer. I hennes fall talar man således inte enbart om storstaden Atlanta utan om New York som har en negativ klang för många väljare i Georgia. Både Loeffler och hennes make är dessutom födda i nordstaterna. Hon har för all del en stark koppling till Atlanta som delägare i det lokala WNBA-laget i basket. Hon och Mary Brock har grundat och tillsammans äger Atlanta Dream som spelar i den högsta damligan. Men hur långt det räcker återstår att se.

 

Demokraternas starkaste kort är baptistpastorn Warnock som är karismatisk och har en stark uppslutning bland delstatens afroamerikanska befolkning. Att Stacey Abrams nästan blev vald till guvernör har väckt afroamerikanerna i Georgia till att tro att det är fullt möjligt att med rätt kandidat erövra de högsta ställningarna i en delstat med en lång historia av segregation och vit makt. Många av medborgarrättsrörelsens ledare kom från baptist- och metodistkyrkorna och var också religiösa ledare. Warnock representerar en lång tradition som i Georgia länge förkroppsligades av John Lewis som i juli avled i cancer. Kongressledamot Lewis var en legendarisk medborgarrättsledare och i det civila baptistpastor. Om Warnock kniper ett mandat i senaten, är det på många sätt Lewis arv han för vidare.

 

Ur minoritetssynpunkt är senatsvalet i Georgia intressant med tanke på att demokraterna har en judisk kandidat, Ossoff och en afroamerikansk, Warnock. Ur genusperspektiv är det också intressant att se hur Kelly Loeffler klarar sig som republikansk kvinna. 2020 har varit ett förhållandevis bra år för de republikanska kvinnorna. Det var just i Georgia som Marjorie Taylor Greene, en affärskvinna som skapade rubriker med sitt intresse för den Donald Trump-dyrkande konspirationsteorin QAnon, tog ett mandat i representanthuset. Det blir svårt att slå en sittande senator som Perdue speciellt som Loeffler är den skandaldrabbade av de två republikanska kandidaterna och som utnämnd snarare än vald senator har hon inte samma anknytning hos väljarna.

 

Den judiska minoriteten har en lång historia i Georgia, speciellt i storstäderna, och enligt vissa historiker var delstatens guvernör David Emanuel redan 1801 judisk. I så fall skyltade Emanuel inte med saken och hans religionstillhörighet är fortfarande en omtvistad fråga bland historikerna. Ossoff lär inte dra stora växlar gällande sin etnicitet och religion, trots att attityden har blivit mer tolerant. Vit makt-ideologin och århundraden av diskrimination drabbade afroamerikanerna och judarna på olika sätt. Ossoff och Warnock lär varken vinna eller förlora val på grund av religiös och etnisk tillhörighet men i Warnocks fall som pastor är religionen förstås en viktig sak som kan underlätta hans chanser att vinna som demokrat i en relativt konservativ delstat.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE