Politiikka

Grahn-Laasonen päivä mielenosoituksen jälkeen: ”On 1 000 000 euron kysymys tunnistaa nuoret lahjakkuudet ja tukea heitä urallaan”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Paljon arvostelua osakseen saanut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on laatinut yhdessä kolmen professorin kanssa mielipidekirjoituksen, jossa nelikko sanoo, että maailma ja Suomi tarvitsevat tiedettä.

Kirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa vain päivä sen jälkeen, kun tuhannet opiskelijat osoittivat mieltään hallituksen ankaria koulutusleikkauksia ja petettyjä lupauksia vastaan.

Kirjoittajien mukaan pärjätäkseen kansainvälisessä tutkimuksessa Suomen on löydettävä huippututkijansa ja tuettava heitä.

”Tiede on kansainvälistä ja kilpailu kovaa. Huippututkimuksesta tulee näkyvää, kun ala on vakiintunut ja tutkijat meritoituneita. Kansainvälisessä kärjessä pysyminen edellyttää pitkäjänteistä politiikkaa ja rahoitusta. Yliopistoilta tämä vaatii rohkeutta tukea tuloksellisesti toimivia tutkijoita ja ryhmiä.”

Nelikko arvioi, että uusien alojen tukeminen on haaste.

”On miljoonan euron kysymys tunnistaa nuoret lahjakkuudet ja tukea heitä urallaan. Nuorilla tutkijoilla on oltava tulevaisuudenuskoa, joka perustuu selkeille urapoluille ja ennakoitaviin, läpinäkyviin rahoitusmahdollisuuksiin.”

Helsingin yliopisto ilmoitti tammikuussa vähentävänsä vuoden 2017 loppuun mennessä arviolta 980 henkeä, joista 570 irtisanomisten kautta. Aalto-yliopiston henkilöstömäärä vähenee puolestaan yhteistoimintaneuvottelujen seurauksena yhteensä 316 henkilöllä. Irtisanottavia on 188 henkilöä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubb kiitteli Grahn-Laasosta vuolaasti viime viikonloppuna puolueen puheenjohtapäivillä.

– Haluan myös sanoa, että kokoomus on se puolue, jolle sivistys on yhteiskunnan kivijalka ja sitä puolustamme. Kiitos Sanni Grahn-Laasoselle työstä, jota joka päivä teet sivistyksen, koulutuksen ja osaamisen puolesta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat