Gravitaatioaallot vahvistavat suhteellisuusteorian – Valtaoja: ”Löytö vertautuu Higgsin bosoniin”

Lehtikuva/AFP
Kip Thorne ja Rainer Weiss kertoivat löydöksistä torstaina.
Lehtikuva/AFP
Kip Thorne ja Rainer Weiss kertoivat löydöksistä torstaina.
Lehtikuva/AFP
Kip Thorne ja Rainer Weiss kertoivat löydöksistä torstaina.

Kansainvälinen tutkimusryhmä kertoi torstaina löytäneensä ensimmäiset suorat todisteet gravitaatioaalloista. Gravitaatio- eli painovoima-aallot vahvistavat lopullisesti Albert Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian paikkansapitävyyden.

– Haistan ilmassa Nobelin palkinnon tuoksua, arvioi Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja STT:lle.

Albert Einstein ennusti gravitaatioaallot yleisessä suhteellisuusteoriassaan jo vuosisata sitten, mutta tähän asti niiden olemassaoloa ei ole aiemmin pystytty todentamaan. Havaintoa pidetään tiedepiireissä erittäin merkittävänä.

– Suhteellisuusteoria on toinen kahdesta suuresta kulmakivestä maailman ymmärtämiseen mikromaailmaa kuvaavan kvanttifysiikan lisäksi. Löytö vertautuu hiukkasfyysikkojen löytämään Higgsin bosoniin, joka oli heidän maailmankuvastaan viimeinen puuttuva palanen, Valtaoja jatkaa.

Uusi ikkuna maailman tutkimiseen

Valtaojan mukaan gravitaatioaaltojen löytämisellä ei ole ainakaan toistaiseksi suoraa käytännön merkitystä, mutta löytö avaa uuden ikkunan maailmankaikkeuden ja sen synnyn tutkimiseen.
Löytöä on odotettu pitkään.

– Tulin vuonna 1969 Turun yliopistoon opiskelemaan. Jo silloin fysiikan approbaturkurssilla luennoitsija ryntäsi paikalle kertomaan painovoima-aaltojen löytymisestä. Se oli yksi vääristä hälytyksistä, joita on vuosien aikana tullut.

Gravitaatio- eli painovoima-aallot ovat erittäin heikkoa avaruuden värähtelyä, jota kappaleet tuottavat. Aallot kulkevat valon nopeudella ja läpäisevät kaiken.

Einstein vertasi aika-avaruutta verkkoon, joka joustaa kappaleen osuessa siihen. Gravitaatioaallot vertautuvat väreilyyn, jonka veteen heitetty kivi aiheuttaa vedenpintaan.

Gravitaatioaaltojen olemassaolo on ollut laskettavissa tähänkin asti, mutta niitä ei ole pystytty havaitsemaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat