Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Guggenheim Helsingin hyödyt ovat suuremmat kuin riskit, kirjoittaa joukko pääkaupungin demarivaikuttajia

Helsingin kaupunginvaltuusto saa Guggenheim Helsinki -hankkeen arvioitavakseen keskiviikkona 30.11. Hankkeesta on viime viikkoina keskusteltu vilkkaasti julkisuudessa. Tämä on hyvä, sillä tämän mittaluokan investointeja tuleekin tarkastella huolellisesti eri kulmista ennen päätöksentekoa. Tiedämme, että myös sosialidemokraattisessa valtuustoryhmässä on sekä vastustusta että kannatusta hankkeeseen liittyen.

Mielestämme kaupunginhallituksessa puollettu esitys hankkeen toteuttamiseksi korjaa aiempien esitysten ongelmakohdat.

Esitetyn investoinnin kustannukset ja riski kaupungille ovat kohtuulliset.

Yksityisen rahoituksen määrä on nostettu merkittävästi ja investoinnin riskiä tasattu osapuolten kesken. Osana uutta esitystä, Helsingin kaupunki on myös itsenäisesti arvioinut hankkeen taloudelliset vaikutukset. Kaupungin arvion mukaan ne ovat merkittävät: 400 henkilötyövuoden vaikutus työllisyyteen ja 7 miljoonan euron vaikutus verotuloihin vuosittain museon toimintavaiheessa.

Esitetyn investoinnin kustannukset ja riski kaupungille ovat kohtuulliset museon tuomiin positiivisiin taloudellisiin ja kulttuurisiin vaikutuksiin verrattuna. Toivomme, että kaupunginvaltuusto ja sosialidemokraattiset valtuutetut päätyvät keskustelun jälkeen kanssamme samaan arvioon.

Helsingin on yhä tärkeämpää pystyä profiloitumaan ja erottautumaan kansainvälisessä kilpailussa lähialueen kaupungeista. Guggenheim Helsinki tarjoaisi mahdollisuuden vahvistaa Helsingin profiilia taide- ja designkaupunkina ja lisäisi kaupungin oman arvion mukaan Helsingin matkailijamääriä merkittävästi.

Jos museo toteutetaan esitetyllä tavalla, sen vaikutukset Helsingin matkailuun, investointeihin sekä työllistymiseen ovat konkreettiset ja pitkäkestoiset.

Lisää aiheesta

Kulttuuri-investointina sen merkitystä on mahdotonta mitata vain eurossa.

Matkailijamäärien kasvulla olisi positiivinen vaikutus alan toimijoihin ja yrityksiin, joista monet ovat pk-yrityksiä. Samoin museo toisi lisää kävijöitä jo olemassa oleville museoille pääkaupunkiseudulla. Helsingin kaupungin arvion mukaan Guggenheim Helsingin vaikutus ulkomaisten matkailijoiden kulutukseen olisi 13 miljoonaa euroa, kotimaisten 3 miljoonaa euroa vuosittain.

Ei olekaan ihme, että lukuisat elinkeinoelämän ja kulttuurialan toimijat ovat asettuneet hankkeen taakse. Museohanke toimisi sysäyksenä uusille hotelli- ja muille investointihankkeille Helsingissä.

Suomen ja Helsingin vetovoimaisuuden kasvattamisen ja syntyvien työpaikkojen lisäksi Guggenheim on myös merkittävä kulttuuripoliittinen hanke. Kulttuuri-investointina sen merkitystä on mahdotonta mitata vain eurossa. Se on jotain paljon enemmän.

Vertti Kiukas, Miriikka Laakkonen, Anna Mäenpää, Ann Selin, Matti Niemi, Mikko Salmi, Miia Järvi, Olli-Pekka Koljonen, Paavali Kukkonen, Kimmo Sarje, Sara Salomaa, Heli Puura

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE