x

Haastaako Schulz Merkelin? – parlamentin puhemiehen jatkoaikeet vielä auki

Kuva: Lehtikuva

Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz jättää parlamentin ja siirtyy Saksan politiikkaan.

– Tämä ei ollut helppo päätös. On ollut kunnia toimia Euroopan parlamentin puhemiehenä. Koko Euroopan parlamentissa vietetyn ajan olen ponnistellut tehdäkseni Euroopan politiikasta uskottavaa ja läpinäkyvää, Schulz kertoi.

60-vuotias Schulz vahvisti tänään pidempään velloneet huhut ja kertoi pyrkivänsä Saksan liittopäiville sosiaalidemokraattien (SPD) ehdokkaana.

– Tarvitsemme nyt vahvaa, itsevarmaa ja yhdistynyttä Euroopan unionia, joka seisoo arvojensa takana ja jatkaa aiempien sukupolvien työtä, Schulz sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Schulz on toiminut Euroopan parlamentin puhemiehenä vuodesta 2012. Nyt hänen uskotaan tavoittelevan SPD:n puheenjohtajan paikkaa. Tällä hetkellä SPD:n puheenjohtajana on varaliittokansleri Sigmar Gabriel, joka kamppailee huonojen kannatuslukujen kanssa.

Tämä ei ollut helppo päätös. On ollut kunnia toimia Euroopan parlamentin puhemiehenä.

Schulzin on ennakoitu myös haastavan kristillisdemokraatteja edustavan Angela Merkelin ja tavoittelevan liittokanslerin virkaa. Schulzille on ehditty jo sovitella myös Saksan ulkoministerin titteliä, kun nykyinen ministeri Frank-Walter Steinmeier valitaan todennäköisesti ensi vuonna liittopresidentiksi.

Mepit äänestävät EU-parlamentin seuraavasta puhemiehestä tammikuussa. Tehtävän odotetaan menevän parlamentin suurimmalle ryhmälle eli keskusta-oikeiston EPP:lle.

Schulzin valinnan yhteydessä parlamentin isot ryhmät tekivät sopimuksen, jonka mukaan puhemieskapula siirtyy vaalikauden puolivälissä EPP:lle.

EPP-ryhmän johtaja Manfred Weber sanoi aamupäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että ryhmä asettaa ehdokkaansa joulukuussa. Weber ei kertonut, aikooko hän itse asettua ehdolle. Ehdokkuudestaan ovat jo kertoneet irlantilaismeppi Mairead McGuinness sekä ranskalainen Alain Lamassoure.

May: Britannia alkaa syynätä myös EU-kansalaisten liikkumista

Kuva: Lehtikuva

Britannia ei pyri jatkamaan EU:n sisämarkkinoiden jäsenenä EU-eron jälkeen, selviää pääministeri Theresa Mayn (kuvassa) erokirjeestä EU:lle.

EU on vaatinut, että Britannian pitää sallia ihmisten vapaa liikkuvuus, jos se mielii jatkaa sisämarkkinoilla. Mayn mukaan Britannia haluaa ryhtyä kontrolloimaan maahanmuuttoa myös EU-kansalaisten osalta.

May kirjoittaa, että siksi Britannia haluaa EU:n kanssa rohkean ja kunnianhimoisen vapaakauppasopimuksen, jonka pitäisi olla laajempi kuin mikään sopimus tätä ennen.

AVAINSANAT

Kaksi YK-asiantuntijaa surmattiin Kongon demokraattisessa tasavallassa

YK on vahvistanut, että Kongon demokraattisessa tasavallassa on löydetty surmattuina kaksi YK:n asiantuntijaa.

Aiemmin siepatuiksi joutuneista uhreista toinen on ruotsalainen nainen ja toinen amerikkalainen mies. Ruotsalaisnainen löydettiin mestattuna.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres lupasi tiistaina, että järjestö tekee kaiken mahdollisen, jotta surmien tekijät saataisiin selville.

– Luotan siihen, että kongolaiset viranomaiset tutkivat tapauksen perin pohjin. YK tekee myös oman tutkimuksen, Guterres sanoi.

YK:n tehtävissä ollut kaksikko ja heidän mukanaan olleet neljä kongolaista siepattiin Keski-Kasain maakunnassa 12. maaliskuuta.

Keski-Kasai ja sen lähimaakunnat ovat ajautuneet väkivallan kierteeseen. Poliisi sanoi maanantaina, että seudun kapinalliset olivat surmanneet 39 poliisia.

Kirje käynnisti Britannian eron Euroopan unionista

Kuva: Lehtikuva-AFP

Britannian ero Euroopan unionista on käynnistymässä tänään. Britannian hallitus ilmoitti puoliltaöin Suomen aikaa, että pääministeri Theresa May on allekirjoittanut kirjeen, joka käynnistää brexitin eli Britannian eroprosessin EU:sta.

Mayn odotetaan välittävän kirjeen Brysseliin Eurooppa-neuvostolle tänään. Eroilmoituksesta on säädetty Lissabonin sopimuksen 50. artiklassa.

Eroilmoituksen jättäminen tarkoittaa sitä, että tänään käynnistyy kahden vuoden neuvotteluaika. Erosopimuksen tekeminen voi kestää pidempään vain, jos jäsenmaat päättävät siitä yksimielisesti.

27 jäljelle jäävää jäsenmaata vastaavat ilmoitukseen lyhyesti jo tänään. Neuvottelupöytään Britannia ja EU pääsevät todennäköisesti vasta kesällä. EU-maat sopivat ensin neuvottelutavoitteistaan ja antavat komissiolle neuvottelumandaatin.

Kysely: Nyt jopa Donald Trump on suositumpi Britanniassa kuin Jeremy Corbyn

Kuva: Lehtikuva-AFP

Tuoreen kyselyn mukaan Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on tällä hetkellä epäsuositumpi Britanniassa kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Tiistaina julkaistusta kyselystä uutisoi Politico-lehti. Vastaajista vain 17 % on sitä mieltä, että Corbyn on onnistunut työssään. Noin kahdestatuhannesta vastaajasta 18 % arvioi, että Trump on tehnyt kelpo työtä.

 

Politico kertoo, että Labour on menettänyt viimeisen kuukauden aikana yli 10 000 jäsentä. Syyksi mainitaan puolueen Brexit-näkemykset.

Corbyn on ollut erittäin kiistelty henkilö koko puheenjohtajakautensa ajan.

Britannian pääministeri Theresa Mayn toimia piti onnistuneena 46 % vastaajista.

Skotlannin uusi kansanäänestys itsenäisyydestä nytkähti eteenpäin

Kuva: AFP PHOTO/Andy Buchanan

Skotlannin alueparlamentti on äänestänyt uuden itsenäisyyttä koskevan kansanäänestyksen puolesta.

Näin Skotlannin pääministeri on saanut luvan pyytää äänestystä Britannian hallitukselta.

Keskustelua aiheesta