Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

Haastaako Schulz Merkelin? – parlamentin puhemiehen jatkoaikeet vielä auki

Kuva: Lehtikuva

Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz jättää parlamentin ja siirtyy Saksan politiikkaan.

– Tämä ei ollut helppo päätös. On ollut kunnia toimia Euroopan parlamentin puhemiehenä. Koko Euroopan parlamentissa vietetyn ajan olen ponnistellut tehdäkseni Euroopan politiikasta uskottavaa ja läpinäkyvää, Schulz kertoi.

60-vuotias Schulz vahvisti tänään pidempään velloneet huhut ja kertoi pyrkivänsä Saksan liittopäiville sosiaalidemokraattien (SPD) ehdokkaana.

– Tarvitsemme nyt vahvaa, itsevarmaa ja yhdistynyttä Euroopan unionia, joka seisoo arvojensa takana ja jatkaa aiempien sukupolvien työtä, Schulz sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Schulz on toiminut Euroopan parlamentin puhemiehenä vuodesta 2012. Nyt hänen uskotaan tavoittelevan SPD:n puheenjohtajan paikkaa. Tällä hetkellä SPD:n puheenjohtajana on varaliittokansleri Sigmar Gabriel, joka kamppailee huonojen kannatuslukujen kanssa.

Tämä ei ollut helppo päätös. On ollut kunnia toimia Euroopan parlamentin puhemiehenä.

Schulzin on ennakoitu myös haastavan kristillisdemokraatteja edustavan Angela Merkelin ja tavoittelevan liittokanslerin virkaa. Schulzille on ehditty jo sovitella myös Saksan ulkoministerin titteliä, kun nykyinen ministeri Frank-Walter Steinmeier valitaan todennäköisesti ensi vuonna liittopresidentiksi.

Mepit äänestävät EU-parlamentin seuraavasta puhemiehestä tammikuussa. Tehtävän odotetaan menevän parlamentin suurimmalle ryhmälle eli keskusta-oikeiston EPP:lle.

Schulzin valinnan yhteydessä parlamentin isot ryhmät tekivät sopimuksen, jonka mukaan puhemieskapula siirtyy vaalikauden puolivälissä EPP:lle.

EPP-ryhmän johtaja Manfred Weber sanoi aamupäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että ryhmä asettaa ehdokkaansa joulukuussa. Weber ei kertonut, aikooko hän itse asettua ehdolle. Ehdokkuudestaan ovat jo kertoneet irlantilaismeppi Mairead McGuinness sekä ranskalainen Alain Lamassoure.

Liittouman iskuissa Syyriaan kuollut ainakin 80 siviiliä – joukossa lapsia

Syyriassa ainakin 80 siviiliä on kuollut Yhdysvaltojen johtaman liittouman ilmaiskuissa Mayadinin kaupungissa, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights. Sen mukaan varhain tänään tehdyssä iskussa kuolleet olivat äärijärjestö Isisin taistelijoiden sukulaisia, joista lähes puolet oli lapsia.

Liittouman eilen tekemissä hyökkäyksissä Mayadinissa kuoli ainakin 37 siviiliä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan myös eilisten iskujen uhreista suuri osa oli Isis-taistelijoiden sukulaisia ja lapsia.

Liittouma on pommittanut Mayadinia nyt kolmen päivän ajan. YK on vedonnut kaikkiin Syyrian konfliktin osapuoliin, jotta ne erottelisivat tarkemmin sotilas- ja siviilikohteet.

AVAINSANAT

Kreikan ex-pääministeri yhä tehohoidossa – äärivasemmistoa epäillään pommista

Kuva: Lehtikuva

Kreikan entinen pääministeri Lukas Papademos, 69, on edelleen tehohoidossa haavoituttuaan eilen pommi-iskussa, kertoo kreikkalainen sanomalehti Kathimerini. Papademos avasi autossaan torstai-iltapäivänä kirjekuoren, joka räjähti ja aiheutti vammoja vatsaan ja jalkaan.

Poliisi tutkii miten ex-pääministerille lähetetty kirje läpäisi turvatarkastuksen. Poliisin mukaan iskun tekotapa viittaa kreikkalaiseen äärivasemmistolaiseen ryhmään, joka on tehnyt samanlaisia hyökkäyksiä aikaisemmin.

Tusk vaatii pitämään kiinni Venäjä-pakotteista – Trumpin kanta epäselvä

Kuva: Lehtikuva
Donaldit Tusk ja Trump tapasivat eilen Brysselissä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kehottaa G7-johtajia pitämään kiinni Venäjän vastaisista pakotteista. Tuskin mukaan edellisen G7-kokouksen jälkeen ei ole tapahtunut mitään, minkä perusteella pakotepolitiikkaa pitäisi muuttaa.

Toistaiseksi on ollut epäselvää, aikooko Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkaa edeltäjänsä Barack Obaman pakotelinjalla. Tusk tapasi Trumpin eilen Brysselissä ja sanoi, että Venäjän suhteen heidän näkemyksensä erosivat, mutta Ukrainan kriisin suhteen ne vaikuttivat samalta.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö ilmoitti maaliskuussa, että Krimin kaappaamiseen liittyvät pakotteet pysyvät voimassa, kunnes Venäjä luovuttaa niemimaan takaisin Ukrainalle. Eilen Trumpin taloudellinen neuvonantaja tuntui kuitenkin kyseenalaistavan linjan kertomalla toimittajille, ettei Yhdysvalloilla ole vielä kantaa asiaan.

– Hänellä on paljon vaihtoehtoja, neuvonantaja Gary Cohn sanoi.

Kristittyjä kuljettaneeseen linja-autoon hyökätty Egyptissä – yli 20 ihmistä menehtynyt

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Egyptin turvallisuusjoukot tarkkailivat tilannetta Kairossa huhtikuun lopulla.

Egyptissä yli 20 ihmistä on kuollut aseistautuneen joukon hyökättyä koptikristittyjä kuljettaneeseen linja-autoon. Yli 20 ihmistä on haavoittunut.

BBC:n mukaan linja-autoon hyökättiin Minyan maakunnassa, kun se oli matkalla kohti kirkkoa.

Äärijärjestö Isis on hyökännyt Egyptin kristittyjä kohtaan useita kertoja viimeisten kuukausien aikana. Kirkkopommituksissa on kuollut kymmeniä kristittyjä.

Juttua on päivitetty klo 13:40, otsikosta poistettu AFP.

AVAINSANAT

Trump G7-kokoukseen liikemiehen taktiikalla – Upin Tiilikainen: ”Yhdysvaltain politiikka on häilyvää”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää lähteneen G7-maiden kokoukseen liikemiehen neuvottelutaktiikalla, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen (kuvassa) arvioi.

G7-kokouksissa suuret teollisuusmaat etsivät yhteisiä näkemyksiä monenvälisen kansainvälisen yhteistyön kysymyksiin. Tiilikaisen mukaan kokoukset ovat yleensä huolellisesti valmisteltuja, mutta nyt voi olla, ettei elementtejä yhteisten kantojen muodostamiseksi ole. Trumpilla ei kenties ole halua sitoutua yhteisiin linjauksiin.

– Ilmeisesti mitään kantoja Yhdysvalloilta ei oikein ole saatu. Voi olla, ettei niitä oikein ole, ja kokoukseen lähdetään vähän sokkona.

– Yhdysvaltain uuden hallinnon politiikka on häilyvää. Trumpin lähestymistapa asioihin on tällainen liikemiehen lähestymistapa, että ne ovat viimeiseen asti neuvottelukysymyksiä. Asetelma varmaan sitten neuvotellaan siinä.

Nyt testataan, millä alueilla ylipäänsä on yhteisiä näkemyksiä G7-maiden kesken. Ilmastopolitiikassa vahvaa yhteistä näkemystä tuskin löytyy, Tiilikainen arvioi.

Selkeämpi aihe voi olla terrorismin ja Isisin vastainen yhteistyö, jota Trump on pitänyt esillä ja joka on Euroopallekin tärkeä.

Tiilikainen sanoo tarkkailevansa kiinnostuksella sitä, mitä kokous kertoo Trumpin suhtautumisesta monenvälisiin foorumeihin yleensä.