Ulkomaat

Haastaako Schulz Merkelin? – parlamentin puhemiehen jatkoaikeet vielä auki

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz jättää parlamentin ja siirtyy Saksan politiikkaan.

– Tämä ei ollut helppo päätös. On ollut kunnia toimia Euroopan parlamentin puhemiehenä. Koko Euroopan parlamentissa vietetyn ajan olen ponnistellut tehdäkseni Euroopan politiikasta uskottavaa ja läpinäkyvää, Schulz kertoi.

60-vuotias Schulz vahvisti tänään pidempään velloneet huhut ja kertoi pyrkivänsä Saksan liittopäiville sosiaalidemokraattien (SPD) ehdokkaana.

– Tarvitsemme nyt vahvaa, itsevarmaa ja yhdistynyttä Euroopan unionia, joka seisoo arvojensa takana ja jatkaa aiempien sukupolvien työtä, Schulz sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Schulz on toiminut Euroopan parlamentin puhemiehenä vuodesta 2012. Nyt hänen uskotaan tavoittelevan SPD:n puheenjohtajan paikkaa. Tällä hetkellä SPD:n puheenjohtajana on varaliittokansleri Sigmar Gabriel, joka kamppailee huonojen kannatuslukujen kanssa.

Tämä ei ollut helppo päätös. On ollut kunnia toimia Euroopan parlamentin puhemiehenä.

Schulzin on ennakoitu myös haastavan kristillisdemokraatteja edustavan Angela Merkelin ja tavoittelevan liittokanslerin virkaa. Schulzille on ehditty jo sovitella myös Saksan ulkoministerin titteliä, kun nykyinen ministeri Frank-Walter Steinmeier valitaan todennäköisesti ensi vuonna liittopresidentiksi.

Mepit äänestävät EU-parlamentin seuraavasta puhemiehestä tammikuussa. Tehtävän odotetaan menevän parlamentin suurimmalle ryhmälle eli keskusta-oikeiston EPP:lle.

Schulzin valinnan yhteydessä parlamentin isot ryhmät tekivät sopimuksen, jonka mukaan puhemieskapula siirtyy vaalikauden puolivälissä EPP:lle.

EPP-ryhmän johtaja Manfred Weber sanoi aamupäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että ryhmä asettaa ehdokkaansa joulukuussa. Weber ei kertonut, aikooko hän itse asettua ehdolle. Ehdokkuudestaan ovat jo kertoneet irlantilaismeppi Mairead McGuinness sekä ranskalainen Alain Lamassoure.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat