Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Haatainen ihmettelee hallituspuolueiden ympäripyöreitä perhevapaaehdotuksia: “On se kumma, ettei osata tarttua”

Hallituspuolueet käyvät keskinäistä eipäs-juupas väittelyään perhevapaauudistuksesta. Uudistuksen toteuttamisessa kaihertaa paitsi aikataulun nopeus myös sisältökysymykset.

Kokoomuksessa on nyt alettu liputtaa SAK:n esittämää perhevapaamallia. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja kokoomuksen naisten liiton puheenjohtaja Sofia Vikman kannattavat HS:n mielipidekirjoituksessa perhevapaauudistuksen toteuttamista jo kuluvalla hallituskaudella.

Keskustassakin on orastavaa halua rukata perhevapaita, mutta ei ainakaan niin vauhdilla kuin kokoomus.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on puolestaan lyönyt lukkoon kannan, ettei kotihoidontukeen kajota tämän hallituskauden aikana. Sen sijaan ei ole selvinnyt, mikä on perussuomalaisten pelivara muutoin perhevapaiden uudistamisessa.

Tätä todella odotetaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen ihmettelee hallituspuolueiden ympäripyöreitä ehdotuksia.

– On se kumma, ettei tähän osata tarttua, koska aika on kypsä siihen, että tehdään uusi perhevapaan kokonaisuudistus, Haatainen sanoo.

Lisää aiheesta

Hänen mukaansa uudistuksen lähtökohtana pitäisi olla naisten työllisyysasteteen vahvistaminen, isien kannustaminen perhevapaiden käyttöön. Perheille pitäisi luoda nykyistä joustavampia mahdollisuuksia luoda sopiva hoitojärjestely.

– Nämä ovat ne lähtökohdat ja tätä todella odotetaan, Haatainen sanoo.

Kysyttäessä SAK:n perhevapaamallista Haatainen toteaa, että työmarkkinajärjestöt ovat tehneet fiksua työtä yrittäessään löytää kustannusneutraalia lähestymistapaa.

– Näissä malleissa on hyvää se, että siinä joustavuutta lisätään ja vanhempien omaa päätösvaltaa lisätään, mutta myös isille annetaan porkkanaa ja velvoitetta jakaa hoitovapaita äidin kanssa. Näiltä pohjilta hallitus minusta pystyisi luomaan ihan omaa mallia, Haatainen sanoo.

Ikään kuin pitäisi pitää lapset pois päivähoidosta?

Haatainen toteaa, että SDP:llä on tehtynä puoluekokouspäätökset, joissa kannatetaan joustavaa mallia eli esimerkiksi sitä, että isiä kannustetaan pitämään omaa hoitovapaata ja äitejä osallistumaan työelämään myös silloin, kun lapset ovat pieniä.

SDP:ltä on tulossa lähiviikkoina oma linjaus perhevapaiden uudistamisesta.

– Olemme valmiita omien linjaustemme pohjalta keskustelemaan erilaisista vaihtoehdoista, kunhan perusperiaatteet ovat ne, että joustavuus lisääntyy, isiä kannustetaan perhevapaiden käyttöön ja äitien työmarkkina-asema vahvistuu, Haatainen toistaa.

Hän muistuttaa myös, että päivähoidon laadusta on pidettävä kiinni. Vanhempia pitää tukea, jotta he voivat viedä lapsensa päivähoitoon.

– Nyt on on vähän sellainen ilmapiiri, että ikään kuin lapsia pitäisi pitää pois päivähoidosta, hän ihmettelee.

– Kaikki kansainväliset arvioinnit osoittavat, että lapsien, jotka osallistuvat varhaiskasvatukseen ja ovat päivähoidon ryhmämuotoisessa toiminnassa, menestys koulupolulla on parempaa ja he ovat sosiaalisesti taitavampia kohtaamaan tämän päivän maailmaa.

– Ei pidä pelätä sitä, että päivähoidossa kustannukset kasvaisivat. Jos hallitus kerran haluaa, että lapsia syntyy, silloin tulee myös päivähoitokustannuksia, mikä on luonnollinen jatkumo. Näin täytyy ollakin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE