ehdokasmainos

Haatainen ihmettelee hallituspuolueiden ympäripyöreitä perhevapaaehdotuksia: ”On se kumma, ettei osata tarttua”

Kuva: Kari Hulkko

Hallituspuolueet käyvät keskinäistä eipäs-juupas väittelyään perhevapaauudistuksesta. Uudistuksen toteuttamisessa kaihertaa paitsi aikataulun nopeus myös sisältökysymykset.

Kokoomuksessa on nyt alettu liputtaa SAK:n esittämää perhevapaamallia. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja kokoomuksen naisten liiton puheenjohtaja Sofia Vikman kannattavat HS:n mielipidekirjoituksessa perhevapaauudistuksen toteuttamista jo kuluvalla hallituskaudella.

Keskustassakin on orastavaa halua rukata perhevapaita, mutta ei ainakaan niin vauhdilla kuin kokoomus.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on puolestaan lyönyt lukkoon kannan, ettei kotihoidontukeen kajota tämän hallituskauden aikana. Sen sijaan ei ole selvinnyt, mikä on perussuomalaisten pelivara muutoin perhevapaiden uudistamisessa.

Tätä todella odotetaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen ihmettelee hallituspuolueiden ympäripyöreitä ehdotuksia.

– On se kumma, ettei tähän osata tarttua, koska aika on kypsä siihen, että tehdään uusi perhevapaan kokonaisuudistus, Haatainen sanoo.

Hänen mukaansa uudistuksen lähtökohtana pitäisi olla naisten työllisyysasteteen vahvistaminen, isien kannustaminen perhevapaiden käyttöön. Perheille pitäisi luoda nykyistä joustavampia mahdollisuuksia luoda sopiva hoitojärjestely.

– Nämä ovat ne lähtökohdat ja tätä todella odotetaan, Haatainen sanoo.

Kysyttäessä SAK:n perhevapaamallista Haatainen toteaa, että työmarkkinajärjestöt ovat tehneet fiksua työtä yrittäessään löytää kustannusneutraalia lähestymistapaa.

– Näissä malleissa on hyvää se, että siinä joustavuutta lisätään ja vanhempien omaa päätösvaltaa lisätään, mutta myös isille annetaan porkkanaa ja velvoitetta jakaa hoitovapaita äidin kanssa. Näiltä pohjilta hallitus minusta pystyisi luomaan ihan omaa mallia, Haatainen sanoo.

Ikään kuin pitäisi pitää lapset pois päivähoidosta?

Haatainen toteaa, että SDP:llä on tehtynä puoluekokouspäätökset, joissa kannatetaan joustavaa mallia eli esimerkiksi sitä, että isiä kannustetaan pitämään omaa hoitovapaata ja äitejä osallistumaan työelämään myös silloin, kun lapset ovat pieniä.

SDP:ltä on tulossa lähiviikkoina oma linjaus perhevapaiden uudistamisesta.

– Olemme valmiita omien linjaustemme pohjalta keskustelemaan erilaisista vaihtoehdoista, kunhan perusperiaatteet ovat ne, että joustavuus lisääntyy, isiä kannustetaan perhevapaiden käyttöön ja äitien työmarkkina-asema vahvistuu, Haatainen toistaa.

Hän muistuttaa myös, että päivähoidon laadusta on pidettävä kiinni. Vanhempia pitää tukea, jotta he voivat viedä lapsensa päivähoitoon.

– Nyt on on vähän sellainen ilmapiiri, että ikään kuin lapsia pitäisi pitää pois päivähoidosta, hän ihmettelee.

– Kaikki kansainväliset arvioinnit osoittavat, että lapsien, jotka osallistuvat varhaiskasvatukseen ja ovat päivähoidon ryhmämuotoisessa toiminnassa, menestys koulupolulla on parempaa ja he ovat sosiaalisesti taitavampia kohtaamaan tämän päivän maailmaa.

– Ei pidä pelätä sitä, että päivähoidossa kustannukset kasvaisivat. Jos hallitus kerran haluaa, että lapsia syntyy, silloin tulee myös päivähoitokustannuksia, mikä on luonnollinen jatkumo. Näin täytyy ollakin.

”Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille täysin väärä tapa parantaa sote-palveluiden yhteensovittamista”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Hallitus on pelkistänyt sote-uudistuksen projektiksi, jossa pakkoyhtiöittäminen ja yksityisten markkinoiden kasvattaminen ovat keskiössä. Samalla asiakkaan tarpeet ja tavoite sujuvista palveluketjuista on unohdettu, toteaa kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.).

Haatainen puhui asiasta maanantaina Joensuun Työväenyhdistyksen ja Savo-Karjalan SDP:n Inhimillinen SOTE -tilaisuudessa.

– Ihmiset haluavat sujuvia ja laadukkaita palveluita nopeasti. Sujuvuuden takaamisessa taas tärkeintä on eri toimijoiden ja tasojen välisten raja-aitojen poistaminen. Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille on täysin väärä tapa parantaa palveluiden yhteensovittamista ja integraatiota. Jos kilpailevia tuottajia ja tasoja syntyy tusinoittain, on kokonaisuuden hallinta vaikeaa ja vaikuttavuus kärsii, Haatainen sanoi.

Hänen mukaansa ongelmia seuraa myös hallituksen päätöksestä erottaa järjestäminen ja tuottaminen toisistaan.

– Asiantuntijat ovat arvioineet, että tämä saattaa johtaa siihen, ettei laki ­enää mahdollista Siun soten tai Eksoten kaltaisia integroituja järjestelmiä, Haatainen selventää.

– Pakkoyhtiöittäminen ja palveluiden pilkkominen yksityisille markkinoille on hallitukselta ennen kaikkea ideologinen päätös. Olisi paljon järkevämpää parantaa julkista palvelua ja käyttää yksityistä sekä kolmatta sektoria täydentävinä palveluina.

Helsingin kaupunginhallitus: Maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä

Kuva: Getty Images
hesa
Helsingin kaupungintalo.
Helsingin kaupunginhallitus arvostelee monin osin hallituksen esityksiä maakunta- ja sote-uudistukseksi.
Kaupunginhallitus hyväksyi periaatepäätöksen lausunnoksi hallituksen maakunta- ja sote-lainsäädännöstä. Asia tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2. marraskuuta.

Kaupungin laajassa esityksessä käydään läpi hallituksen suunnitelmia maakunta- ja sote-ratkaisuksi ja niihin liittyviä lakiehdotuksia.

Lausunnossa todetaan, että ehdotettu alueellinen jako ei kaikilta osin perustu nykyisin toimiviin yhteistyöratkaisuihin ja että maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä.

Lausunnossa arvostellaan esitystä myös kansanvaltaisuuden puutteesta.

Lausunnon yksityiskohdista käytiin yli 20 äänestystä.

Allekirjoitetaan EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus torstaina? – ”Vielä on aikaa”

Kuva: Jari Soini
satamajarisoini14944

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau pitävät torstain huippukokousta edelleen mahdollisena. Tusk sanoo Twitterissä, että hän ja Trudeau kannustavat osapuolia löytämään ratkaisun.

– Vielä on aikaa, Tusk tviittaa.

Torstaiksi suunnitellussa huippukokouksessa olisi tarkoitus allekirjoittaa EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus.

Sopimus on ajautunut kuitenkin umpikujaan, sillä Belgian ranskankielisen Vallonian alueparlamentti ei ole antanut sille tukeaan.

Aiemmin tänään Belgian pääministeri Charles Michel sanoi, että Vallonian vastustuksen vuoksi hän ei voi allekirjoittaa sopimusta.

Vapaakauppasopimus vaatii jokaisen EU-maan hyväksynnän.

Jussi Niinistö kiistää Suomen asevientilinjan muuttuneen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
36360628-1

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiistää, että Suomen asevientilinja olisi nykyisen hallituksen aikana muuttunut. Niinistö sanoi Ylelle, ettei myönnetyistä vientiluvista voi vetää johtopäätöstä, että ihmisoikeuksilla ei enää olisi Suomelle väliä.

Jatkossakin jokainen lupa käsitellään tapauskohtaisesti, Niinistö sanoi.

Suomesta on tuoreen raportin mukaan viety aseita esimerkiksi Saudi-Arabiaan ja Uzbekistaniin. Niinistön mukaan Saudi-Arabiaan vietyjä Patrian kranaatinheittimiä ei ole käytetty Jemenissä siviiliuhreja vaatineissa iskuissa. Uzbekistanin tilanne taas on Niinistön mielestä varsin vakaa.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi aiemmin, että Suomen asevientipolitiikkaa on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana merkittävästi löysennetty.

Hovioikeus hylkäsi Janitskinin kantelun

Helsingin hovioikeus hylkäsi maanantaina Ilja Janitskinin kantelun, jossa hän vaati vangitsemisensa perumista. Helsingin käräjäoikeus määräsi Janitskinin vangittavaksi poissaolevana runsaat kaksi viikkoa sitten.

Ilja Janitskin pyörittää MV-julkaisua tiettävästi Espanjasta käsin.

Häntä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista.