Politiikka

Haatainen ja Haavisto paljastivat, mitä tapahtuisi Presidentinlinnassa, jos jommastakummasta tulisi presidentti

Jemina Rauhansalo
Presidentinlinna sijaitsee Helsingin Kruununhaassa.
Jemina Rauhansalo
Presidentinlinna sijaitsee Helsingin Kruununhaassa.
Jemina Rauhansalo
Presidentinlinna sijaitsee Helsingin Kruununhaassa.

Kyllä tai ei, jos sinusta tulee presidentti, lupaatko kutsua leipäjonoissa käyviä ihmisiä Presidentinlinnaan vieraiksi?

Kirjailija Elina Hirvosen kysymys sai presidenttiehdokkaat Tuula Haataisen (sd.) ja Pekka Haaviston (vihr.) pohtimaan tänään Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa laajemminkin, millainen Presidentinlinna olisi, jos he tulisivat valituksi presidentiksi.

– Voin sanoa, että kun kävelee presidentinlinnan ohi, sehän tuntuu vähän sellaiselta pompöösiltä, suljetulta rakennukselta. Olen miettinyt, minkälainen voisi olla toisenlainen Presidentinlinna tänä aikana, jossa erilaiset kansalaisryhmät voisivat siitä rautaportista tulla. Portti avattaisiin, käytäisiin keskustelua, ei vain kansainvälisiä vieraita vaan myöskin erilaisia suomalaisia ryhmiä, myöskin syrjäytyneitä. Kyllä, tekisin sen, Pekka Haavisto vastasi Hirvoselle.

Kyllä, vastasi myös Tuula Haatainen. Hänkin myös tekisi presidentinlinnasta eräänlaista kohtaamisen paikan.

– Avaaminen muuten on ihan täysin mahdollista. Helsingin kaupungintalo oli ennen suljettu paikka, sitten me päätimme, kaupungin johto päätti, että tästähän tehdään kaikille avoin, kansalaisille avoin paikka, Haatainen totesi.

Haatainen on toiminut aikanaan Helsingin apulaiskaupunginjohtajana.

– Presidentinlinnaa voisi avata myös sillä tavalla, että siellä voi olla tapahtumia, joissa on eri ryhmistä ihmisiä, myös niistä joiden ääni ei kuulu, Haatainen jatkoi.

”Jos presidentti aikoo olla aito arvojohtaja…”

Pekka Haavisto muisteli tilaisuuden jälkeen Demokraatille Tarja Halosen tasavallan presidenttinä järjestämiä presidenttifoorumeita. Niissä keskusteltiin muun muassa vähemmistöistä, köyhyydestä ja käsiteltiin Suomen romanien kysymyksiä.

– Halonen käytti Presidentinlinnaa myös sillä tavalla ihmisten voimaannuttamiseen, että näytti että presidentin arvovallalla voidaan tälalisiakin ihmisiä tavata, heitä voidaan kuulla, heidän ongelmiaan voidaan kuulla. Siinä mielessä presidenttiys tänä päivänä voi olla keskustelevampaa, Haavisto totesi.

Tuula Haatainen totesi Demokraatille, että hänestä on tärkeätä, että presidentti pitää itsensä ajan tasalla siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Presidenttinä Haatainen kutsui keskustelutilaisuuksiin kokemusasiantuntijoita erilaisista ihmisryhmistä.

– Meillä on paljon ihmisryhmiä, joiden ääni ei kuulu. Siitä syystä he varmasti kokisivat, että on arvokasta, että ylin valtionjohto on myös kiinnostunut siitä, mitä heille kuuluu. Silloin puhutaan vammaisista, puhutaan erilaisista vähemmistöryhmistä, Haatainen mainitsi esimerkkinä leipäjonoissa käyvien ohella.

– Jos presidentti aikoo olla aito arvojohtaja, pitää myös tietää, mitä maassa tapahtuu, Haatainen sanoi.

Presidentinlinna on tasavallan presidentin edustusasunto. Se sijaitsee Helsingissä Kauppatorin laidalla.

Tuula Haatainen ja Pekka Haavisto keskustelivat tänään helsinkiläisessä kahvilassa. Presidentinvaaleihin liittyvän tilaisuuden järjesti neljä pääkaupungin sosialidemokraattista yhdistystä.

Keskustelua veti kirjailija, ohjaaja Elina Hirvonen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat