Haatainen kiirehtii turvapaikanhakijalasten ja perheiden kotouttamista – ”Jotta syrjäytyminen vältetään”

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen haluaa panostaa lasten ja lapsiperheiden kotouttamiseen.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen haluaa panostaa lasten ja lapsiperheiden kotouttamiseen.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen haluaa panostaa lasten ja lapsiperheiden kotouttamiseen.

SDP:n kansanedustaja, ensi- ja turvakotien liiton hallituksen puheenjohtaja Tuula Haatainen toivoo hallitukselta lisäpanostusta erityisesti turvapaikanhakijalasten ja lapsiperheiden kotouttamiseen. Haatainen jätti tänään asiasta toimenpidealoitteen, jossa oli allekirjoittajina kansanedustajia lähes kaikista eduskuntaryhmistä.

– Lasten turvattomuudesta kertoo, että koko Euroopan tasolla ainakin 10 000 yksin tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa on kadonnut saapumisensa jälkeen. Moni on todennäköisesti joutunut järjestäytyneen rikollisuuden uhriksi, Haatainen sanoo tiedotteessaan.

– Suuri osa myös Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista on lapsia. Viime vuonna yli kolme tuhatta alaikäistä tuli maahan yksin. Meidän on kiinnitettävä erityinen huomio näiden lasten ja nuorten elinoloihin, jotta syrjäytyminen suomalaisesta yhteiskunnasta vältetään, hän painottaa.

Turvapaikanhakijana saapuneet äidit jäävät helposti lasten kanssa kotiin ja vaille suomen tai ruotsin kielen oppimisen mahdollisuuksia.

Haataisen jättämässä aloitteessa pyydetään hallitukselta toimenpiteitä, jotta vastaanottoyksiköissä voidaan huolehtia lasten ja lapsiperheiden tarpeista. Lisäksi oleskeluluvan saaneille lapsille ja perheille tulisi aloitteen mukaan järjestää muun muassa heidän erityistarpeensa tunnistavia palvelukokonaisuuksia ja vertaistukea kotoutumisen edistämiseksi.

Haataisen mukaan toiminnan hyvällä organisoinnilla voitaisiin myös kansalaisjärjestöjen osaaminen ja vapaaehtoistyö saada parhaalla tavalla käyttöön.

– Turvapaikanhakijana saapuneet äidit jäävät helposti lasten kanssa kotiin ja vaille suomen tai ruotsin kielen oppimisen mahdollisuuksia. Heikko kielitaito puolestaan lisää maahanmuuttajien syrjäytymisriskiä. Kotoutumispalveluiden ja kielikoulutuksen onnistuminen on välttämätöntä, jotta lapset ja nuoret saadaan integroitua yhteiskuntaan. Vain tällä tavoin oleskeluluvan saaneet saadaan aikanaan myös aktiivisesti mukaan työmarkkinoille, Haatainen linjaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat