tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Haatainen kiirehtii turvapaikanhakijalasten ja perheiden kotouttamista – ”Jotta syrjäytyminen vältetään”

Kuva: Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen haluaa panostaa lasten ja lapsiperheiden kotouttamiseen.

SDP:n kansanedustaja, ensi- ja turvakotien liiton hallituksen puheenjohtaja Tuula Haatainen toivoo hallitukselta lisäpanostusta erityisesti turvapaikanhakijalasten ja lapsiperheiden kotouttamiseen. Haatainen jätti tänään asiasta toimenpidealoitteen, jossa oli allekirjoittajina kansanedustajia lähes kaikista eduskuntaryhmistä.

– Lasten turvattomuudesta kertoo, että koko Euroopan tasolla ainakin 10 000 yksin tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa on kadonnut saapumisensa jälkeen. Moni on todennäköisesti joutunut järjestäytyneen rikollisuuden uhriksi, Haatainen sanoo tiedotteessaan.

– Suuri osa myös Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista on lapsia. Viime vuonna yli kolme tuhatta alaikäistä tuli maahan yksin. Meidän on kiinnitettävä erityinen huomio näiden lasten ja nuorten elinoloihin, jotta syrjäytyminen suomalaisesta yhteiskunnasta vältetään, hän painottaa.

Turvapaikanhakijana saapuneet äidit jäävät helposti lasten kanssa kotiin ja vaille suomen tai ruotsin kielen oppimisen mahdollisuuksia.

Haataisen jättämässä aloitteessa pyydetään hallitukselta toimenpiteitä, jotta vastaanottoyksiköissä voidaan huolehtia lasten ja lapsiperheiden tarpeista. Lisäksi oleskeluluvan saaneille lapsille ja perheille tulisi aloitteen mukaan järjestää muun muassa heidän erityistarpeensa tunnistavia palvelukokonaisuuksia ja vertaistukea kotoutumisen edistämiseksi.

Haataisen mukaan toiminnan hyvällä organisoinnilla voitaisiin myös kansalaisjärjestöjen osaaminen ja vapaaehtoistyö saada parhaalla tavalla käyttöön.

– Turvapaikanhakijana saapuneet äidit jäävät helposti lasten kanssa kotiin ja vaille suomen tai ruotsin kielen oppimisen mahdollisuuksia. Heikko kielitaito puolestaan lisää maahanmuuttajien syrjäytymisriskiä. Kotoutumispalveluiden ja kielikoulutuksen onnistuminen on välttämätöntä, jotta lapset ja nuoret saadaan integroitua yhteiskuntaan. Vain tällä tavoin oleskeluluvan saaneet saadaan aikanaan myös aktiivisesti mukaan työmarkkinoille, Haatainen linjaa.

Kyllästyitkö jo kesään? Nyt on luvassa muutos: maahan alkaa virrata kylmää

Syksy tekee tuloaan Suomeen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Lappiin virtaa kylmää ilmaa pohjoisesta ja sää on pilvinen sekä sateinen. Pohjois-Lapissa lämpötila jää kymmenen asteen tienoille.

Toinen sadealue yltää itäisimpään Suomeen, missä viikko alkaa pilvisessä säässä.

Maan länsiosasta Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä on puolipilvistä. Iltapäivällä voi tulla ajoittaisia vesisateita ja ukkostaa. Auringon päästessä paistamaan voi lämpötila kohota 20 asteeseen.

Päivystävä meteorologi Paavo Korpela kertoo koko viikon olevan syksyisen oloinen varsinkin Pohjois-Suomessa. Maan pohjoisimmissa osissa lämpöasteet voivat jäädä joinain päivinä alle kymmeneen.

– Kyllä se niin sanottu syksy yltää tänne myös etelämmäs jossain kohdassa. Pohjoisosasta tulee viileämpää ilmaa koko maahan ja sää on aika epävakaista. Useampana päivänä tulee sateita lähes koko maassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Jacob Söderman: Folket väljer president

Kuva: Johan Kvarnström

Den socialdemokratiska kandidaten har en god chans att gå till andra omgången. Hon skulle vara det humana, optimistiska, nordiskt inriktade och globalt aktiva alternativet vid sidan av den nuvarande presidentens traditionella profil av en äldre herreman, skriver Jacob Söderman.

Lue lisää

MNESORD

Diskussion

”Hätkähdyttävää” – suomalaisten liikennekäytöksessä huolestuttava piirre

Kuva: Thinkstock

Kolmasosa kuljettajista ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä, kertoo Liikenneturva.

Tämä ilmeni Liikenneturvan viime kesänä teettämästä seurannasta, jossa seurattiin useita stop-merkillä varustettuja risteyksiä yhteensä yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen.

Seurannassa havaintoja tehtiin yhteensä yli 4 000.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen pitää tulosta hätkähdyttävänä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Taloussanomat: Seppälän vuonna 1930 alkanut taival on päättymässä konkurssiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vaateketju Seppälää haetaan konkurssiin, kertoo Taloussanomat. Lehden mukaan Verohallinto on jättänyt konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeudelle.

Käräjäoikeus hyväksyi Seppälä Oy:n ja sen tytäryhtiö Seppälä Finlandin yrityssaneerauksen huhtikuussa.

Saneeraustarve perustui uhkaavaan maksukyvyttömyyteen. Yhtiön liiketoiminta on ollut usean vuoden ajan tappiollista. Seppälä kertoi, että saneerauksen tavoitteena on ketjun taloudellisen tilan tervehdyttäminen.

Seppälän taival alkoi vuonna 1930.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Trump haluaa olla se, joka julkistaa suunnitelman amerikkalaisille”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo julkistaa kauan odotetun Afganistan-suunnitelman tänään illalla paikallista aikaa, kertoo Valkoinen talo. Trump julkistaa suunnitelman illalla kello yhdeksältä paikallista aikaa pitämässään puheessa.
Suunnitelman kerrotaan koskevan Afganistanin lisäksi Etelä-Aasiaa, kuten Pakistania.

Trumpin hallinto on työstänyt uutta suunnitelmaa kuukausien ajan. Alun perin suunnitelman oli määrä olla valmis jo heinäkuun puolivälissä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on aikonut lähettää Afganistaniin 3 000–5 000 sotilasta lisää, mutta Trumpin kerrotaan olleen määrään tyytymätön. Virkamiehet ovat tutkineet mahdollisuutta laajentaa suunnitelmia koskemaan laajemmin Etelä-Aasiaa.
Trump tapasi korkea-arvoisia turvallisuusviranomaisia perjantaina. Trump ilmoitti tapaamisen jälkeen Twitterissä, että useita päätöksiä oli tehty.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis puolestaan vahvisti jo ennen Valkoisen talon tiedotetta, että suunnitelma on saatu valmiiksi. Myös Mattisin mukaan suunnitelma kattaa Afganistania laajemman alueen, kertoo CNN.

Mattis ei kommentoinut suunnitelmaa yksityiskohtaisemmin sunnuntaina. Hänen mukaansa Trump haluaa itse julkistaa suunnitelman.

– Hän (Trump) haluaa olla se, joka julkistaa suunnitelman amerikkalaisille. Hänen täytyy keräillä ajatuksiaan viikonlopun ajan ja miettiä, miten esittää suunnitelma amerikkalaisille, Mattis kertoi.

”Afganistanissa tehtyjä virheitä ei toisteta”

Mattis sanoi kesäkuussa, että Trumpin hallinto ei aio toistaa Afganistanissa aiemmin tehtyjä virheitä. Hänen mukaan Yhdysvallat ei voi sallia, että Afganistanista tulee jälleen Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin kohdistettujen iskujen aloituspaikka.
Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa noin 8 400 sotilasta. Lisäksi Afganistanissa on noin 5 000 Naton sotilasta.

Yhdysvallat lähetti joukkoja Afganistaniin World Trade Centerin kaksoistorneihin kohdistuneen terrori-iskun jälkeen. Tarkoituksena oli kitkeä terrorismia ja muun muassa tuhota äärijärjestö al-Qaidan ”turvasatama”.

Keskustelua aiheesta