Politiikka

Haatainen: ”On erittäin valitettavaa ja hämmentävää, että Suomi on poissa tästä joukosta”

LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN
LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN
LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ilmoittanut, että Suomi ei liity YK:n ydinasekieltosopimukseen.

– Tämä on käsittämätöntä ja vastuutonta politiikkaa. Ydinaseet ovat uhka koko ihmiskunnalle. Maailman 15 000 ydinkärjen tuhovoima riittää moninkertaisesti tekemään maapallon elinkelvottamaksi, SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen kirjoittaa blogikirjoituksessaan.

– Ydinaseet eivät ole sodankäynnin vaan kansanmurhan välineitä. Jo yksikin ydinräjäytys Euroopassa voi ulottaa tuhoiset vaikutuksensa myös meihin suomalaisiin.

Haatainen toteaa, miten pyrkimykset ydinaseiden käytön kieltämiseen saivat 1960-luvulla vauhtia. Ne johtivat ensin ydinkoekieltosopimukseen ja vuonna 1968 solmittuun ja kaksi vuotta myöhemmin voimaan tulleeseen ydinsulkusopimukseen.

Muutamat maat ovat luopuneet ydinohjelmistaan. Sopimuksen ulkopuolelle jääneet Intia, Israel ja Pakistan ovat kehittäneet käyttöönsä ydinaseen. Samoin on tehnyt sopimuksesta irtaantunut Pohjois-Korea.

Kaksi vuotta sitten käynnistyivät yli 120 maan neuvottelut YK:ssa. Ne ovat johtaneet allekirjoituksille avatun ydinaseiden täyskieltosopimuksen hyväksymiseen.

– Euroopan Unionin liittoutumattomat maat Irlanti, Itävalta, Kypros, Malta ja Ruotsi olivat prosessissa alusta alkaen mukana. Nato-maista mukana on ollut Hollanti. On erittäin valitettavaa ja hämmentävää, että Suomi on poissa tästä joukosta, Haatainen sanoo.

– Ydinaseriisunta edellyttää tietenkin kaikkien ydinasevaltojen osallistumista. On tärkeää havaita, että uusi sopimus lisää painetta nimenomaan tähän suuntaan. On myös ymmärrettävä, että tällä sopimuksella ei ole minkäänlaista ristiriitaa ydinsulkusopimuksen kanssa.

– Kun Suomi on mukana ydinaseiden täyskieltoon tähtäävässä prosessissa, teemme samalla selväksi, ettemme laske missään olosuhteissa turvallisuuttamme kenenkään ydinaseiden varaan, Haatainen päättää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat