Politiikka

Haatainen toiveikas: SDP:n vastustama ”hallituksen edesvastuuton tempaus” saattaa kaatua

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kaikkien hallituspuolueiden valiokuntavastaavat esittävät vanhustenhuollon hoitajamitoituksen alentamisesta luopumista. Sovituille säästöille etsitään vaihtoehtoisia toteutustapoja.

Hallitus on laskemassa tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotien hoitajamitoitusta nykyisestä 0,5:stä 0,4:ään.

Sosialidemokraatit ovat vaatineet hoitajamitoituksen laskemisesta luopumista. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) on nyt jättämässä asiasta kirjallisen kysymyksen. Siinä hän kysyy, aikooko vastaava ministeri pysäyttää hoitajamitoituksen alentamisen, kun hallituspuolueiden valiokuntavastaavatkin sitä jo vaativat.

Haatainen on käärmeissään hallituksen tempoilevasta politiikasta asiassa.

– Hallituksen päätökset ja linjaukset ovat aiheuttaneet suunnatonta hätää ja huolta ihmisissä ja kummastusta, koska hoitajamitoitukset, laatusuositukset ja vanhustenhoitolaki hyväksyttiin edellisen hallituksen toimesta. Niiden mukaan on vanhustenhuoltoa parannettu, myös niin sanottua raskasta hoivaa eli ympärivuorokautista hoitoa, jossa hoitajamitoitusta nyt pyritään hallituksen toimesta heikentämään.

Haatainen muistuttaa, että ympärivuorokautisessa hoidossa on erittäin huonokuntoisia vanhuksia.

Kenttä on sekaisin.

– Viesti kentältä, myös yksityisiltä palveluntuottajilla on, että 0,4:llä ei pärjätä missään nimessä. Kenttä on sekaisin. Hallituksen budjettiriihessä keksimä säästö, yhtäkkinen tempaus oli todella edesvastuuton. Se osoittaa, että päätöksiä tehdään tuntematta kokoa asiaa ja kuuntelematta alan asiantuntijoita. Ties monesko päätös tämä on, jossa hallitus keksii täysin kestämättömiä säästöjä ja kun me oppositiossa nostamme asian esiin, hallitus peruu säästön.

Haatainen pitää tärkeänä, että säästöjä ei missään nimessä lähdetä ottamaan muualtakaan vanhustenhuollosta, jossa ollaan muutoinkin hyvin tiukoilla.

– Hoitajamitoituksen heikennyksen lisäksi hallituksen olisi syytä luopua myös vanhuspalvelulain heikennyksistä.

SDP on esittänyt, että hallitus ei heikennä vanhusten hoitoa kuten on hallitusohjelmassaan ja ensi vuoden budjetissa linjannut.

– On hienoa, että esityksemme saa nyt vastakaikua myös hallituksesta. Olemme myös edellyttäneet, että mitoituksesta on säädettävä laissa, jos mitoitus ei vastaa suosituksia. Näin myös päätetiin vanhuspalvelulain säätämisen yhteydessä, Haatainen toteaa.

Kaksi samassa huoneessa voi olla todella ahdistavaa.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer järjestää tänään Helsingissä mielenilmauksen hyvän vanhustenhoidon puolesta.

SuPer on huolissaan hallituksen päätöksestä pienentää minimihenkilöstömitoitus tasolle, jota voidaan sen mukaan pitää vanhusten heitteille jättönä. SuPer vaatii hallitusta luopumaan suunnitelmistaan. Tuula Haatainen on yksi mielenilmauksen puhujista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden valiokuntavastaavien tiedotteen mukaan vanhusten hyvän hoidon laatukriteereihin kirjattu vaade omasta huoneesta jokaiselle pitkäaikaishoidossa olevalle on tarkasteltava uudelleen.

– Vanhusten hoivassa pitkään työskennelleenä olen havainnut, että esimerkiksi moni muistisairas kokee olonsa turvallisemmaksi, kun samassa huoneessa asuu toinen ihminen. Kaikille vanhuksille oma huone ei välttämättä edusta laatua, ryhmävastaava Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoo.

Tuula Haataista, jolla itselläkin on kokemusta muistisairaiden hoitamisesta, tämäkään esitys ei vakuuta.

Hän muistuttaa, että muistisairaan elämä voi olla yötä päivää sekavaa.

– Jos on kaksi samassa huoneessa, se voi toiselle olla todella ahdistavaa. Oma huone on nykypäivää, jos ajatellaan tämän päivän ihmisiä. Oma rauha nukkua on ympärivuorokautisessa paikassa tärkeää ja sen lisäksi on sitten kaikille yhteinen tila yhdessäoloon. Tämän takia kotihoitoakin nykyisin korostetaan, että jokaisella on yksilöllinen oma rauha ja sitten saa kotiin palvelut, Haatainen toteaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat