Haatainen toiveikas: SDP:n vastustama ”hallituksen edesvastuuton tempaus” saattaa kaatua

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kaikkien hallituspuolueiden valiokuntavastaavat esittävät vanhustenhuollon hoitajamitoituksen alentamisesta luopumista. Sovituille säästöille etsitään vaihtoehtoisia toteutustapoja.

Hallitus on laskemassa tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotien hoitajamitoitusta nykyisestä 0,5:stä 0,4:ään.

Sosialidemokraatit ovat vaatineet hoitajamitoituksen laskemisesta luopumista. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) on nyt jättämässä asiasta kirjallisen kysymyksen. Siinä hän kysyy, aikooko vastaava ministeri pysäyttää hoitajamitoituksen alentamisen, kun hallituspuolueiden valiokuntavastaavatkin sitä jo vaativat.

Haatainen on käärmeissään hallituksen tempoilevasta politiikasta asiassa.

– Hallituksen päätökset ja linjaukset ovat aiheuttaneet suunnatonta hätää ja huolta ihmisissä ja kummastusta, koska hoitajamitoitukset, laatusuositukset ja vanhustenhoitolaki hyväksyttiin edellisen hallituksen toimesta. Niiden mukaan on vanhustenhuoltoa parannettu, myös niin sanottua raskasta hoivaa eli ympärivuorokautista hoitoa, jossa hoitajamitoitusta nyt pyritään hallituksen toimesta heikentämään.

Haatainen muistuttaa, että ympärivuorokautisessa hoidossa on erittäin huonokuntoisia vanhuksia.

Kenttä on sekaisin.

– Viesti kentältä, myös yksityisiltä palveluntuottajilla on, että 0,4:llä ei pärjätä missään nimessä. Kenttä on sekaisin. Hallituksen budjettiriihessä keksimä säästö, yhtäkkinen tempaus oli todella edesvastuuton. Se osoittaa, että päätöksiä tehdään tuntematta kokoa asiaa ja kuuntelematta alan asiantuntijoita. Ties monesko päätös tämä on, jossa hallitus keksii täysin kestämättömiä säästöjä ja kun me oppositiossa nostamme asian esiin, hallitus peruu säästön.

Haatainen pitää tärkeänä, että säästöjä ei missään nimessä lähdetä ottamaan muualtakaan vanhustenhuollosta, jossa ollaan muutoinkin hyvin tiukoilla.

– Hoitajamitoituksen heikennyksen lisäksi hallituksen olisi syytä luopua myös vanhuspalvelulain heikennyksistä.

SDP on esittänyt, että hallitus ei heikennä vanhusten hoitoa kuten on hallitusohjelmassaan ja ensi vuoden budjetissa linjannut.

– On hienoa, että esityksemme saa nyt vastakaikua myös hallituksesta. Olemme myös edellyttäneet, että mitoituksesta on säädettävä laissa, jos mitoitus ei vastaa suosituksia. Näin myös päätetiin vanhuspalvelulain säätämisen yhteydessä, Haatainen toteaa.

Kaksi samassa huoneessa voi olla todella ahdistavaa.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer järjestää tänään Helsingissä mielenilmauksen hyvän vanhustenhoidon puolesta.

SuPer on huolissaan hallituksen päätöksestä pienentää minimihenkilöstömitoitus tasolle, jota voidaan sen mukaan pitää vanhusten heitteille jättönä. SuPer vaatii hallitusta luopumaan suunnitelmistaan. Tuula Haatainen on yksi mielenilmauksen puhujista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden valiokuntavastaavien tiedotteen mukaan vanhusten hyvän hoidon laatukriteereihin kirjattu vaade omasta huoneesta jokaiselle pitkäaikaishoidossa olevalle on tarkasteltava uudelleen.

– Vanhusten hoivassa pitkään työskennelleenä olen havainnut, että esimerkiksi moni muistisairas kokee olonsa turvallisemmaksi, kun samassa huoneessa asuu toinen ihminen. Kaikille vanhuksille oma huone ei välttämättä edusta laatua, ryhmävastaava Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoo.

Tuula Haataista, jolla itselläkin on kokemusta muistisairaiden hoitamisesta, tämäkään esitys ei vakuuta.

Hän muistuttaa, että muistisairaan elämä voi olla yötä päivää sekavaa.

– Jos on kaksi samassa huoneessa, se voi toiselle olla todella ahdistavaa. Oma huone on nykypäivää, jos ajatellaan tämän päivän ihmisiä. Oma rauha nukkua on ympärivuorokautisessa paikassa tärkeää ja sen lisäksi on sitten kaikille yhteinen tila yhdessäoloon. Tämän takia kotihoitoakin nykyisin korostetaan, että jokaisella on yksilöllinen oma rauha ja sitten saa kotiin palvelut, Haatainen toteaa.

Lentoliikenteen riidassa sovintoesitys – määräaika klo 12

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Valtakunnansovittelija on jättänyt sovintoehdotuksen lentoliikennettä uhkaavassa työriidassa. Ammattiliitto Pro ja työnantajia edustava Palta vastaavat sovintoehdotukseen valtakunnansovittelijan toimistolla tänään kello 12.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen tviittaaman tiedotteen mukaan sovintoehdotuksen sisällöstä ei anneta tietoja julkisuuteen ennen osapuolten vastausta.

Jos sovintoehdotus hylätään, on todennäköistä, että ainakin ensi viikonlopun työtaistelu toteutuu.

Kiista koskee matkustamohenkilöstön työehtoja Airpro-yhtiössä.

Keskustelua aiheesta

Kuntavaalien ehdokashakemus jätettävä viimeistään tänään

Kuva: Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Kuntavaalien ehdokashakemukset on jätettävä kuntien vaalilautakunnille viimeistään tänään. Määräaika umpeutuu iltapäivällä kello 16.

Kuntalehti uutisoi viime viikolla, että kolmelta suurimmalta kuntapuolueelta puuttui yhteensä tuhansia ehdokkaita verrattuna viime vaalien ehdokasmääriin ja tavoitteisiin. Muut puolueet uskovat saavuttavansa entiset määrät.

Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta.

Keskustelua aiheesta

”Kiemungilla on täysi luottamus” – puolueesta erotettu jatkaa paikallisyhdistyksen johdossa!

Kuva: LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Terhi Kiemunki.

Perussuomalaisista erotettu Terhi Kiemunki jatkaa Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajana, tiedotti yhdistyksen hallitus maanantaina Facebookissa.

Hallitus kertoi päättäneensä asiasta yksimielisesti. Sen mukaan tässä vaiheessa vaalikiireitä ei voi tehdä henkilövaihdoksia.

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen sääntöjen mukaan puheenjohtajan olisi kuitenkin oltava puolueen jäsen. Kiemunki erotettiin puolueesta perjantaina matkalaskuun liittyneiden epäselvyyksien takia.

Tampereen perussuomalaisten hallitus kertoo tiedotteessaan, että Kiemungilla on sen täysi luottamus.

Kiemunki kertoi sunnuntaina, että on kuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana sitoutumattomien listalta.

Kiemunki on kansanedustaja Lea Mäkipään (ps.) eduskunta-avustaja.

Mäkipää ei vastannut STT:n soittoon maanantai-iltana.

”Työ sovun löytämiseksi jatkuu koko illan” – Helle: Tilanne Airpron riidassa on yhä hyvin vaikea

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Lentoliikennettä uhkaavaa lakkoa sovitellaan koko ilta, kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle Twitterissä.

Tilanne Airpron riidassa on hänen mukaansa yhä hyvin vaikea, ja työ sovun löytämiseksi jatkuu koko illan ammattiliitto Pron ja työnantajia edustavan Paltan kanssa.

Ilmailualan Unionin (IAU) kanssa neuvottelut jatkuvat keskiviikkona.

IAU ja Pro ovat ilmoittaneet useista työnseisauksista. Niistä ensimmäiset voivat toteutua ensi perjantaina.

Kiista koskee lentoyhtiöille maapalveluita tuottavan Airpro-yhtiön työehtosopimusta.

Feldt-Ranta patistaa perhevapaauudistukseen – ihmettelee ministerin ”melkoista välinpitämättömyyttä”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta vaatii vauhtia perhevapaauudistukseen.

– Nykyinen perhevapaajärjestelmä on monimutkainen ja vanhanaikainen. Se ei tue työn ja perheen yhteensovittamista, kannusta isiä osallistumaan lastenhoitoon tai huomioi kaikkia perheitä tasapuolisesti. Malli ei myöskään edistä, vaan pikemminkin on jarruna, hallituksen tavoitteelle kasvattaa työllisyysastetta, Feldt-Ranta toteaa.

– Hallitus ei kuitenkaan aio tehdä perhevapaiden uudistamiseksi mitään. Asiasta vastaava ministeri Pirkko Mattila (ps.) sanoi viikonlopun Helsingin Sanomissa, ettei ole edes tutustunut laajaa kannatusta saaneeseen palkansaajakeskusjärjestö SAK:n esittämään kustannusneutraaliin malliin. Melkoista välinpitämättömyyttä omalla ydinvastuualueella hallituksen ministeriltä, ihmettelee Feldt-Ranta.

Feldt-Ranta toteaa, että mikäli hallitus viittaa perhevapaiden uudistamiselle huhtikuun kehysriihessä kintaalla, eikä aloita edes perhevapaamallien selvittämistä, häviää hallitukselta loppukin uskottavuus sen itse asettaman työllisyystavoitteen saavuttamisessa.

Demarinuoret aikoo aloittaa nimien keräämisen perhevapaiden uudistamista ajavaan kansalaisaloitteeseen, ellei hallitus ryhdy asiassa toimiin puoliväliriihessään huhtikuussa.

Demarinuorten mielestä perhevapaita on jaettava nykyistä tasaisemmin naisten ja miesten välillä. Heidän esittämässä 6+6+6-mallissa perhevapaat jaetaan siten, että äidille korvamerkitään kuusi kuukautta, isälle kuusi kuukautta ja kolmannen jakson käytöstä päättää perhe. Demarinuorten lisäksi esimerkiksi korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava kannattaa mallia.

Myös palkansaajakeskusjärjestö SAK joustavoittaisi etuuksia ja antaisi kullekin perheelle sopivan perhevapaiden käytön vanhempien ja perheiden itse koottaviksi. 

– SAK:n ehdottaman perhevapaamallin kustannukset eivät eroa nykyjärjestelmän kustannuksista eikä mallin toteuttaminen myöskään kasvata työnantajien velvoitteita, Feldt-Ranta muistuttaa.

Keskustelua aiheesta