Nyheter

Haatainen: Utrikespolitik handlar om mer än militärövningar

Meeri Koutaniemi
Meeri Koutaniemi
Meeri Koutaniemi

SDP:s presidentkandidat Tuula Haatainen efterlyser en bred samhällsdebatt.
– Människor oroar sig för konsekvenserna av klimatförändringen, fattigdom och utslagning.

 

– Utrikes- och säkerhetspolitik handlar inte om enbart jaktplansanskaffningar och militärövningar. Det är dags att även finländare diskuterar globala säkerhetshot. Människor oroar sig för konsekvenserna av klimatförändringen, fattigdom och utslagning, sade Haatinen då hennes pamflett Suomen paikka maailmassa (Finlands plats i världen) offentliggjordes i Åbo på lördagen.

Enligt Haatainen är utrikespolitik är inte fikonspråk, om man inte med avsikt vill göra det därtill.

– Vi måste föra en bred samhällsdebatt om säkerhet. När människor inte har utbildning, arbete eller hopp om en bättre framtid, tar otryggheten och jakten på syndabockar lätt över. Därför är jag enig med president Ahtisaari om att ojämlikhet leder till konflikter såväl i hemlandet som världen, sade Haatainen.

Hon lyfter fram att Finland måste vara med där man söker sätt att öka den globala rättvisan, motverka klimatförändringen, koordinera utvecklingssamarbetet och förebygga skatteflykt.

– Trotsiga ställningstaganden leder inte till lösningar i utrikespolitiken. Diplomati är förmåga till dialog. Jag understryker alla kvinnors rätt och med det menar jag inte bärplockning eller metning, utan att kvinnor ska tas med i fredsprocesser och återuppbyggning sida vid sida med männen. Endast så når man beständig och hållbar utveckling.

Enligt Haatainen ser vi farliga tendenser i dagens värld där populistiska ledare i demokratiska länder spelar i samma liga med diktaturer.

Samtidigt har internationella organisationers ställning försvagats. Haatainen efterlyser en aktiv roll för Finland i internationella sammanhang.

– Finlands styrkor är medlingskunskaper och kvinnors och mäns jämlika deltagande i samhället. Finland är inte Finland utan jämställdheten. Det har man lagt märke till även utomlands och Finland får tack för jämställdheten.

 

Tuula Haatainens pamflett Suomen paikka maailmassa hittas här.

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa