Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuula Haatainen: “EU on suurin rauhanprojekti” – Väyrynen sai mainostaa omia kirjojaan Ylen vaalikeskustelussa

Kahdeksan presidenttiehdokasta keskusteli torstaina ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ensimmäisessä Ylen vaalikeskustelussa. Kuvassa presidentinvaaliehdokkaat Nils Torvalds, Tuula Haatainen, Paavo Väyrynen ja Pekka Haavisto.

Ylen torstai-illan presidenttitentissä käsiteltiin muun muassa EU:n avunantolauseketta, Suomen mahdollista avunantoa kriisitilanteissa ja puolustusyhteistyötä.

Tentin aikana puhuttiin myös suhtautumisesta Nato-jäsenyyteen ja kansanäänestyksen järjestämiseen asiassa.

– En kannata Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta haluan korostaa, että se on Suomen oma tahtotila ja päätös – kukaan ei määritä sitä Suomen puolesta, SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen linjasi.

– Miksi meidän pitäisi muuttaa liittoutumattomuuden tilaa, jonka olemme pystyneet sotien jälkeen ylläpitämään? Rauha ja vakaus täällä Itämeren alueella. Olen varma, että Suomi pystyy nykyisessä liittoutumatomuuden roolissa parhaiten myös tätä vakautta edistämään.

Keskustelussa Haatainen painotti EU:n merkitystä rauhan ja vakauden turvaajana.

– EU on maailman suurin rauhanprojekti, hän korosti.

– Se on saaanut valtavasti kehitystä eteenpäin aikaiseksi. Ja Suomi pienenä maana on todella riippuvainen tästä vientialueesta.

Lisää aiheesta

Haatainen linjasi, että me olemme eurooppalaisia ja sitoutuneet EU:n arvoyhteisöön. Hän haluaa Suomen olevan eturintamassa kehittämässä EU:ta.

Haataisen mukaan EU:n pitää tunnistaa suurimmat turvallisuusuhat, joita ovat muun muassa ympäristökysymykset ja eriarvoistumiskehitys.

– Euroopan unioni voi monella tavoin vahvistaa myös sosiaalista ulottuvuuutta. Siten, että esimerkiksi vähentää nuorisotyöttömyyttä. On monia asioita, joita voitaisiin tehdä paljon paremmin, hän sanoi.

Haatainen antoi kritiikkiä myös Pekka Haavistolle.

Keskustelussa SDP:n presidenttiehdokas haastoi vihreiden Pekka Haaviston näkemystä Nato-kansanäänestyksen riskeistä.

Haavisto on muuttanut aiemman myönteisen suhtautumisensa kansanäänestykseen kielteiseksi. Ulkoisen vaikuttamisen riskin vuoksi.

– Suomesta voisi tulla laboratorio, Haavisto perusteli.

Haatainen antoi kritiikkiä Haavistolle: ei kansanäänestystä voi jättää tekemättä siitä syystä, että meihin mahdollisesti yritettäisiin vaikuttaa.

– Minusta perustelu on väärä. Sillä perusteella voisimme perua lähes kaikki vaalit, hän kommentoi.

Samalla Haatainen piti tärkeänä, että kansalaisten tieto-taitoa tunnistaa valeuutiset parannetaan.

– Siihen pitää vaikuttaa, että esimerkiksi hybridivaikuttaminen voidaan taittaa.

Vihreiden presidenttiehdokas ei ollut mukavuusalueellaan vastatessaan Nato-kansanäänestyskantaa koskeneeseen kritiikkiin.

Keskustelun erikoisin episodi oli, että ehdokas Paavo Väyrynen oli tuonut studioon omia kirjojaan ja sai niitä tässä yhteydessä hövelisti mainostaa. Väärään aikaan, väärässä paikassa.

Olkoon ensimmäinen ja samalla viimeinen kerta, kun vaalitentissä yksi ehdokas jakelee omistuskirjoituksella hengentuotteittaan muille ehdokkaille. Herätys, Yle.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta. Jos toinen kierros tarvitaan, se järjestetään sunnuntaina 11. helmikuuta.

Vaalitentti on katsottavissa Yle Areenassa.

Jutun otsikko muutettu klo 11.45.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE