Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Haavisto tapasi Lavrovin – tästä puhuttiin

Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi kollegansa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksen yhteydessä Norjan Tromssassa tiistaina. Haavisto kertoi tapaamisen olleen tänä vuonna kolmas hänen ja Lavrovin välillä. Aiemmat tapaamiset olivat Pietarissa ja Reykjavikissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Haavisto kertoi ministerien keskustelleen Barentsin neuvoston asioiden lisäksi muun muassa tulossa olevasta Glasgow’n ilmastokokouksesta, Afganistanista ja maiden kahdenvälisistä asioista, kuten koronatilanteesta molemmissa maissa.

Myös Saimaan kanavan puukuljetukset olivat Haaviston mukaan esillä, mutta niihin Lavrov ei vaikuttanut hänen mielestään perehtyneen.

Maanantaina Haavisto tapasi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin Helsingissä. Naton ja Venäjän väliset suhteet ovat äärimmäisen kireät. Haaviston mielestä Suomi ei voi tulehtuneisiin väleihin juuri vaikuttaa, vaikka Suomi on Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtaja seuraavat kaksi vuotta.

-  Olisi tietenkin hyvä Suomelle ja koko tälle alueelle, että Venäjän ja Naton väliset suhteet olisivat paremmat, Haavisto sanoi toimittajille etäyhteyksin kokouksen jälkeen.

Hänen mielestään Suomi voi kuitenkin näyttää esimerkkiä Naton suuntaan siinä, kuinka kommunikointi Venäjän kanssa on mahdollista huolimatta isoista näkemyseroista esimerkiksi Krimistä tai joistakin ihmisoikeuskysymyksistä.

Vuoden 2023 kokous Joensuussa

Barentsin neuvoston jäseniä ovat Norja, Ruotsi, Suomi, Venäjä, Tanska, Islanti ja EU. Haavisto tapasi kokouksessa kahdenvälisesti myös Norjan uuden ulkoministerin Anniken Huitfeldtin.

Varsinainen turvallisuuspolitiikka ei kuulu Barentsin yhteistyöhön.

Haaviston mukaan kokouksessa hyväksyttiin muun muassa Barentsin alueelle ilmastopoliittinen toimintaohjelma, joka on ollut Suomen tavoitteiden mukaista. Suomi paneutuu Haaviston mukaan erityisesti luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen alueella.

Neuvoston vuoden 2023 kokous on määrä pitää Joensuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE