Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Haavisto Valko-Venäjästä: ”Bisnesihmiset ovat luvanneet jopa rahat takaisin, jos ei rajanylitys onnistu” – uusia pakotteita valmistelussa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

EU-maiden ulkoministerit pohtivat maanantaina, miten Valko-Venäjää voisi estää lennättämästä maahan ihmisiä, joita se usuttaa kohti Euroopan unionin rajoja ja painostaa näin naapurimaitaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää erityisen huolestuttavana sitä, että Minskiin lennätetään edelleen siirtolaisia, joita rohkaistaan väärillä tiedoilla ylittämään raja EU:n puolelle. Hän arvioi, että tällaisia lentoja Valko-Venäjälle tulee yhä esimerkiksi Irakista ja Turkista.

EU pitää Valko-Venäjän toimia painostuksena ja sanoo maan ryhtyneen aiemmin tänä vuonna ohjaamaan ihmisiä tarkoituksellisesti Liettuan, Latvian ja Puolan vastaisille rajoille. EU on tuominnut siirtolaisten käyttämisen painostuskeinona ja kutsunut Valko-Venäjän toimintaa hybridihyökkäykseksi.

Nyt asiaan puuttumiseksi ulkoministerien pöydällä oli pohdinta siitä, voisiko EU:ssa olevilta toimijoilta kieltää kaupallisten koneiden vuokrauksen Valko-Venäjälle.

-  EU:lla ei ole varmaankaan loputtomasti keinoja näiden koneiden vuokraukseen puuttua, mutta asiaa nostettiin paljon esille ministerien puolelta, Haavisto kertoi kokouksen jälkeen videopuhelun välityksellä toimittajille.

Aiemmin EU on neuvotellut esimerkiksi Irakin kanssa vastaavien siirtolaislentojen estämisestä.

Uusia pakotteita ovat vaatineet erityisesti Latvia, Liettua ja Puola.

Haaviston mukaan ulkoministerit eivät tehneet vielä konkreettisia päätöksiä, miten Valko-Venäjän epätoivottuihin lentoihin pyritään puuttumaan. Uusi kierros pakotteita on kuitenkin valmistelussa.

-  Siinä on tarkoitus sanktioida henkilöitä ja tahoja, jotka ovat olleet mukana tässä laittomien rajanylitysten valmistelussa tai osallistuneet siihen.

Haaviston mukaan uusia pakotteita ovat vaatineet erityisesti Latvia, Liettua ja Puola.

EU on aiemmin asettanut pakotteita muun muassa Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa ja tämän lähipiiriä vastaan. Pakotteet sisältävät varojen jäädytyksiä sekä matkustuskieltoja. Lisäksi EU on kohdistanut talouspakotteita Valko-Venäjälle tärkeisiin vientituotteisiin.

Aiempien pakotteiden perusteina ovat olleet muun muassa Lukashenkan vilpillinen julistautuminen vaalien voittajaksi, ihmisoikeusrikkomukset, kansalaisyhteiskunnan sorto sekä maan toimet, kun se pakotti toukokuussa Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin.

Puola on julistanut hätätilan rajalle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tuhansia ihmisiä on pyrkinyt Valko-Venäjältä Liettuaan ja Puolaan.

Haaviston mukaan Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä kantautuneiden tietojen perusteella kaupungissa on satoja ellei jopa tuhansia ihmisiä, jotka vaikuttavat valmistautuvan rajanylitykseen.

-  Tiedetään, että tässä on tällainen ketju, jossa henkilöille tarjotaan pääsyä Euroopan unioniin ja kuulemma jotkut bisnesihmiset ovat jopa luvanneet rahat takaisin, ellet onnistu rajanylityksessä, Haavisto kertoi.

Puolan, Liettuan ja Valko-Venäjän viranomaisten kertomien tietojen perusteella raja-alueilta on viime kuukausien aikana löydetty kuolleena seitsemän siirtolaista.

Puola on julistanut hätätilan rajalle, ja viime viikolla sen parlamentti hyväksyi lakimuutoksen, jonka nojalla maahan saapuvat siirtolaiset voitaisiin pakottaa rajalla takaisin maahan, josta he tulivat.

Kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet Puolan päätöstä hätätilan julistamisesta, sillä niiden mukaan hätätila estää humanitaarisia järjestöjä auttamasta siirtolaisia.

Puolaa on myös kritisoitu kovista otteistaan rajalla, sillä maan on kerrottu työntäneen siirtolaisia pois takaisin rajan yli Valko-Venäjälle.

STT-Heta Hassinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE