Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Haaviston tapaus krp:ssä loppusuoralla – eduskuntakäsittely painumassa kuitenkin syysistuntokaudelle

Ulkoministeri Pekka Haavisto.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ei vielä eilen (IS) ottanut kantaa siihen, onko hänen syytä ottaa perussuomalaisista nyttemmin erotetun kansanedustajan Ano Turtiaisen tapaus harkittavakseen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Turtiainen julkaisi keskiviikkona tviitin, johon oli liitetty pilkkaava, julma kuva kuolemaisillaan olevasta George Floydista. Tummaihoinen Floyd kuoli USA:ssa ollessaan poliisin puristusotteessa.

Jo eilen uutisissa kerrottiin, että Turtiaisesta on tehty useita tutkintapyyntöjä poliisille (MTV).

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen toteaakin tänään Demokraatille, että Turtiaisen asia etenee nyt ”perinteisessä ja normaalissa järjestyksessä”.

Hän tarkoittaa tällä sitä, että asia on jo ehtinyt edetä esitutkintaviranomaiselle eli poliisille.

– He aikanaan sitten tekevät päätöksen ja sitten jää nähtäväksi, tuleeko se minun käsittelyyni.

Jos päätös olisi se, että poliisi ei käynnistä esitutkintaa, myös siinä tapauksessa esimerkiksi joku tutkintapyynnön tehneistä voisi olla tyytymätön ja alistaa asian harkittavaksi syyttäjänlaitokselle. Näin ollen asia voisi ilman esitutkintaakin päätyä Toiviaisen pöydälle.

Toiviainen arvioi, että mikäli asiaa lähdettäisiin tutkimaan, kyse voisi Turtiaisen kohdalla olla epäillystä kunnianloukkauksesta. Tutkinnan jälkeen asia saattaisi edetä aluesyyttäjän tai mikäli siinä on valtakunnansyyttäjän syytevaltaoikeuteen liittyviä elementtejä, valtakunnansyyttäjän harkintaan.

– Nyt se asia on minusta ihan oikeassa paikassa (poliisilla), ja joka tapauksessa ennen kuin tämänkaltaista asiaa voi pohdiskella laajemmin, se etenee esitutkintaviranomaisen kautta, Toiviainen huomauttaa.

Toiviainen ei vahvista kantaansa.

Myös perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään kohdalla on prosessi käynnissä liittyen hänen niin kutsuttuihin ”vieraslajipuheisiinsa”. Esitutkinnan jälkeen poliisi arvioi, että Mäenpään on syytä epäillä syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Asia eteni syyteharkintaan.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on Ylen tietojen mukaan ilmoittanut perustuslakivaliokunnalle, että hän haluaa syyttää Juha Mäenpäätä, jos eduskunta poistaa kansanedustajan syytesuojan.

Toiviainen sanoo kuitenkin Demokraatille, ettei ota asiaan kantaa.

– Se on nyt perustuslakivaliokunnassa.

Ylen mukaan perustuslakivaliokunta yrittää saada näkemyksensä Mäenpään tapauksesta valmiiksi kesäkuussa, jotta eduskunta ehtisi äänestää syytesuojasta ennen kesän istuntotaukoa.

Haavisto yhä ainut epäillyn asemassa.

Kansanedustajia on tällä hetkellä kohtuullisen paljon erilaisissa tutkinnoissa.

Perustuslakivaliokunta päätti helmikuussa yksimielisesti pyytää valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin esitutkinnan toimittamiseksi ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) koskevassa ministerivastuuasiassa.

Demokraatti uutisoi toukokuun alussa, että esitutkinta asiassa on keskusrikospoliisilla.

Perustuslakivaliokunta katsoi esitutkintakynnyksen ylittyneen yhdessä asiassa. Sen pyyntö oli rajattu koskemaan ulkoministeri Haaviston menettelyä ulkoministeriön konsulipäällikön virkajärjestelyissä liittyen suomalaisten kotouttamiseen al-Holista.

Tätä asiaa hoitaa nyt valtakunnansyyttäjänvirastossa apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Rappen mukaan asia on nyt krp:ssä siinä vaiheessa, että se on lähdössä loppulausunnoille.

Tämä tarkoittaa sitä, että ennen esitutkinnan päättämistä asianosaisille varataan tilaisuus esittää loppulausunto esitutkinnassa kertyneestä aineistosta. Tämä voi johtaa esitutkinnan jatkumiseen.

– Alkuperäinen aikataulusuunnitelma oli, että esitutkintapöytäkirja olisi saatu kokoon vielä kesäkuun aikana, mutta se tulee ilmeisesti pikkaisen viivästymään ellei loppulausunnoissa esitetä sellaista, että asia vaatisi vielä laajempiakin toimenpiteitä. Joka tapauksessa asia näyttäisi menevän heinäkuun puolelle, Rappe sanoo.

Asiaa käsitellään edelleen pelkkänä ministerivastuuasiana eikä ainakaan Rappe ole määrännyt tutkittavaksi muita asioita. Toisin sanoen Pekka Haavisto on edelleen ainut epäillyn asemassa oleva henkilö.

Kun esitutkinta aikanaan valmistuu, tapaus siirtyy valtakunnansyyttäjän toimiston kautta perustuslakivaliokuntaan, joka ratkaisee, mitä asialle tehdään.

Perustuslain 116 §:n mukaan syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voitaisiin päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Mahdollisen syytteen nostamisesta päättäisi eduskunta saatuaan perustuslakivaliokunnan kannanoton, jos valtioneuvoston jäsenen katsottaisiin menetelleen lainvastaisesti.

“Joka päivä lähestytään heinäkuuta.”

Haaviston tapaus on krp:ssä tutkinnanjohtajan, rikostarkastaja Aki Lahtisen pöydällä.

Hänkin muistuttaa, että loppulausuntomenettely on osa esitutkintaa ja saattaa tulla pyyntöjä, että tutkintaa pitäisi joltakin osin rikastuttaa.

Lahtinen vahvistaa Rappen tavoin sen, ettei tutkinta ole muuttunut luonteeltaan siitä, mikä poliisille tullut alkuperäinen pyyntö perustuslakivaliokunnalta oli.

Aikataulusta Lahtinen toteaa vain, että esitutkinta yritetään saada valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Esitutkinnan päättymisestä tiedotetaan.

– Joka päivä lähestytään heinäkuuta kyllä, se pitää paikkansa, Lahtinen sanoo.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä toteaa, että mikäli asia saapuu poliisista ja valtakunnansyyttäjän kautta valiokuntaan heinäkuun puolella, se käsitellään hyvin todennäköisesti eduskunnassa vasta syysistuntokaudella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE