Politiikka

”Hajoamisen peräaallot keikuttavat hallitusvenettä vielä pitkään” – KD arvioi tilannetta PS-kriisin velloessa

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kristillisdemokraatit aikovat äänestää huomenna epäluottamuslauseen antamisen puolesta hallitukselle. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah pitää tilannetta täysin poikkeuksellisena Suomen historiassa, kun hallituspuolueita on tällä hetkellä vain kaksi.

– Koska tilanne on poikkeuksellinen, viisain ja todennäköisesti myös nopein tie vakauttaa hallitus olisi ollut käynnistää parlamentaarinen prosessi uuden hallituksen muodostamiseksi, hän totesi kristillisdemokraattien ryhmäpuheessa.

Essayahin mielestä hallituksen toimintakyky on nyt heikentynyt. Haastetta lisää se, että edessä on tärkeiden ja vaativien lakihankkeiden viimeistely.

Tämä hallitus tulee tarvitsemaan oppositiota enemmän kuin koskaan.

– Perussuomalaisten hajoamisen peräaallot keikuttavat hallitusvenettä vielä pitkään. Viiden ministerin jaksaminen on koetuksella tässä lusikkajaossa. Kuitenkin voimia pitäisi riittää siihen varsinaiseen hallitustyöhön: suomalaisten asioiden hoitamiseen. Tässä hallitus tulee tarvitsemaan oppositiota enemmän kuin koskaan.

Essayah korosti, että esimerkiksi sote-uudistuksen loppuun saattaminen vaatii opposition apua. Perustuslakivaliokunnassa esille nousseet ongelmat olivat hänen mukaansa pääosin ainakin asiantuntijoiden ja opposition tiedossa jo lakien lausuntovaiheessa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja toivoo, että eduskuntakauden jäljellä olevat vuodet mentäisiin toimintakykyisen hallituksen johdolla ilman uusiutuvia hallituskriisejä.

– Jotta tämä onnistuu, tarvitaan hallitus, joka nauttii – ei vain eduskunnan – vaan kansalaisten laajaa luottamusta. Luottamuspääoma on politiikan kallein pääoma, jota ilman yksittäinen ministeri tai varsinkaan koko hallitus ei voi työskennellä. Luottamuspääomaa ei ole helppo kartuttaa uudelleen, kun se on syöty, Essayah totesi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat