Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hakkaraisen ja Vähämäen asumisepäselvyydet johtavat eduskunnan kulukorvausohjeiden uudistamiseen – “Tästä tulee tietysti lisää kustannuksia edustajille”

Eduskunta uudistaa kulukorvausohjettaan kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) ja kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) asumisepäselvyyksien takia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan kulukorvausohjetta ehdotetaan muutettavaksi niin, että jatkossa kansanedustajien täytyy toimittaa eduskunnalle kakkosasuntonsa vuokrasopimuksen ohella myös sen isännöitsijätodistus. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Rauhion mukaan asiassa edetään puhemies Paula Risikon (kok.) aloitteesta. Asiasta päätetään Rauhion mukaan eduskunnan kansliatoimikunnan kokouksessa 13. syyskuuta.

– Tästä tulee tietysti lisää kustannuksia kansanedustajille, mutta luulenpa että tämä hyväksytään kun tällaista esitän, Rauhio sanoi.

Isännöitsijätodistuksesta voidaan nähdä, onko vuokrattu tila tarkoitettu asumiskäyttöön. Tyypillisesti todistus maksaa noin 100 euroa.

– Kun eteen on tullut tällainen aika lailla arvaamaton tilanne, katsomme nyt valvonnan tehostamista tältä osin, Rauhio sanoi.

Hakkarainen ja Vähämäki vuokraavat Helsingissä saunatilaa, josta he ovat nostaneet kakkosasunnon hankintaan tarkoitettua kulukorvauksen korotusta. Korotuksen suuruus on vajaat 500 euroa kuukaudessa. Vähämäki asui saunassa vuosina 2013–15, ja Hakkarainen asuu saunassa edelleen.

Lisää aiheesta

Lisäaikaa vastaamiseen.

Rauhion mukaan Hakkarainen ja Vähämäki ovat pyytäneet lisäaikaa vastatakseen kysymyksiin asumisjärjestelyistään.

Hakkarainen on pyytänyt lisäaikaa siihen saakka, kunnes eduskuntatyöskentely taas alkaa syyskuun alussa. Vähämäen on määrä antaa selvityksensä vielä tämän viikon aikana.

– On kohtuullista, että kun he lisäaikaa pyytävät, niin sitä toki annetaan, Rauhio sanoo.

Kansanedustajakaksikolta pyydettiin viime viikolla selvitys siitä, mitä he ovat asumisjärjestelyistään sopineet ja mitä tietoa heillä on asumiskohteistaan ollut.

Rauhion mukaan seuraavat toimenpiteet riippuvat siitä, mitä kansanedustajat vastaavat.

– Jos heidän näkemyksensä mukaan kulukorvauksen korotusta ei olisi pitänyt maksaa, sitten sovitaan palautustavasta. Jos heidän mielestään korotuksen maksaminen oli aiheellista, en tee virkamiespäätöstä, vaan esittelen asian kansliatoimikunnalle. Toimikunta sitten ratkaisee, käynnistetäänkö asiasta perintä vai ei, Rauhio sanoo.

Kansliatoimikunta koostuu kansanedustajista, ja se johtaa eduskunnan hallintoa. Se muun muassa ratkaisee merkittävät eduskunnan hallintoa ja taloudenpitoa koskevat asiat.

– Tästä ei sinänsä ole lakipykälää, mutta pidän itsestään selvänä, että jos jotain toimea voisi pitää kurinpitona tai vastaavana, näiden luottamushenkilöiden on otettava siihen kantaa, Rauhio kertoo.

Kansliatoimikunta kokoontuu syksyn ensimmäiseen kokoukseensa 13. syyskuuta.

Juttuun lisätty kuva klo 17:11.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE