Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hakkeri Lauri Lovea uhkaa luovutus Yhdysvaltoihin ja raskas vankilatuomio — kysyimme ministeriöstä, miksei Suomi vastusta kansalaisensa luovutusta?

Suomen ja Britannian kaksoiskansalaista Lauri Lovea uhkaa luovutus Yhdysvaltoihin, missä häntä odottavat raskaat syytteet tietomurroista armeijan ja keskuspankin servereille. Loven puolustus on puhunut jopa 99 vuoden vankeustuomion mahdollisuudesta, jos Loven tapaus käsitellään amerikkalaisessa oikeusjärjestelmässä.

Tapaus on kaikkiaan hyvin erikoinen.

31-vuotias Love asuu pysyvästi Britanniassa. Hän on käynyt Suomessa armeijan, siviilipalveluksena. Loven äiti on suomalainen opettaja, isä englantilainen vankilapappi.

Yhdysvallat teki vaatimuksen Loven luovuttamisesta vuosi sitten. Britanniassa oikeus päätti viime viikolla, että Love voidaan luovuttaa Yhdysvaltoihin. Puolustus yllättyi päätöksestä. Se on vedonnut muun muassa Loven Aspergerin syndroomaan ja masennukseen.

Love on sanonut Helsingin Sanomien haastattelussa, että jopa hengen riistäminen itseltään on vankilaa parempi vaihtoehto.

Oikeuden päätöksen jälkeen Loven kohtalo on sisäministeri Amber Ruddin käsissä, ellei puolustus valita asiasta. Aiempi sisäministeri, nykyinen pääministeri Theresa May esti hakkeri Gary McKinnonin luovuttamisen Yhdysvaltoihin vuonna 2012. Loven puolustus näkee siinä ennakkotapauksen. Valitus pitää jättää viimeistään ensi viikolla.

Suomi ei voi puuttua toisessa maassa olevaan oikeusprosessiin.

Ulkoministeriön konsualiasioiden yksikön päällikkö Juha Savolainen vastaa Demokraatille, ettei hän tai ministeriö voi ottaa kantaa yksittäistapauksiin. Puhutaan siis yleisellä tasolla, Loven tapauksen kaltaisista tilanteista.

— Kun on kyse Suomen ja jonkun toisen maan, esimerkiksi Britannian, kaksoiskansalaisesta, jota koskeva oikeusprosessi on meneillään Britanniassa, jossa tämä henkilö asuu pysyvästi, tämä henkilö on oikeusprosessin edessä Britannian kansalaisena ja Britanniassa pysyvästi asuvana henkilönä.

Savolaisen mukaan kukin maa päättää itsenäisesti suhtautumisestaan monikansalaisuuteen. Toisin sanoen brittiviranomaiset ratkaisevat, kuinka ne ottavat huomioon sen, että Love on myös suomalainen.

Love on toivonut Ylen haastattelussa, että Suomi ilmoittaisi, ettei se halua, että sen kansalainen luovutetaan Yhdysvaltoihin.

— Suomi ei voi puuttua toisessa maassa olevaan oikeusprosessiin. Haluan korostaa, että Britannia on oikeusvaltio, ja Suomi ei voi puuttua Britanniassa meneillään olevaan oikeusprosessiin liittyen henkilöön, joka on Britannian oikeuselimen edessä Britannian kansalaisena ja Britanniassa pysyvästi asuvana henkilönä, Savolainen sanoo.

Diplomaatti- ja konsulisuhteita määrittelevän Wienin kansainvälisen sopimuksen pohjalta Suomi on oikeutettu avustamaan kansalaisiaan ulkomailla muiden maiden sallimissa rajoissa, Savolainen kertoo.

— Siinä tapauksessa, kun kyse on Suomen kansalaisesta, joka on samalla jonkun toisen maan kansalainen ja asuu toisessa maassa pysyvästi, avustaminen voi olla yleisen tason neuvontaa. Esimerkiksi vapautensa menettäneen henkilön kohdalla voimme antaa yhteystiedot asianajajalle, joka voi ajaa henkilön asiaa.

Tämä neuvonta tai apu, konsulipalvelut ovat kysyntäperustaisia.

— Ne perustuvat aina siihen, että henkilö tavalla tai toisella pyytää apuamme.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE