Politiikka

Halla-aho ärähtää Suomen passien ”leväperäisestä” jakamisesta: ”Pantava kuriin”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Tilastokeskuksen uutisen mukaan Suomen kansalaisuus myönnettiin viime vuonna yli 12 000 Suomessa asuvalle ulkomaalaiselle. Määrä on suurempi kuin yhtenäkään vuonna Suomen historian aikana. Tärkeimmät kansalaisuusryhmät, joille kansalaisuuksia myönnettiin, olivat venäläiset, somalit, irakilaiset ja virolaiset.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä kansalaisuuden tulee olla tunnustus onnistuneesta kotoutumisesta ja sitoutumisesta Suomeen ja suomalaisuuteen.

– Sen ei pidä olla helposti saatava lahja, jolla maahanmuuttajaa maanitellaan kotoutumaan, hän toteaa tiedotteessaan.

Halla-aho epäilee, että kansalaisuuden pikaisella saamisella voidaan piilottaa kotoutumisen epäonnistumista ja maahanmuuttopolitiikan virheitä.

Hän painottaa, että Suomen passi on matkustusasiakirjana arvokas, koska suomalaiset voivat matkustaa ilman viisumia useimpiin maailman maihin.

– Viime vuosina on uutisoitu useista tapauksista, joissa Suomen passilla matkustavia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä on epäilty tai syytetty terrorismiin liittyvistä rikoksista. Kansalaisuuksien leväperäinen jakaminen vähentää näin ollen myös Suomen passin nauttimaa arvostusta maailmalla, Halla-aho sanoo.

Hän nostaa esille somalit ja irakilaiset, jotka ovat hänen mukaansa ”työllisyys- ja rikollisuuslukujen valossa heikoimmin integroituneita maahanmuuttajia Suomessa”.

– Tämän tosiseikan kanssa on jyrkässä ristiriidassa se, että he ovat kansalaisuuden saajien joukossa kärkisijoilla, Halla-aho toteaa.

Perussuomalaiset vaatii, että kansalaisuuden saamiseen vaadittava asumisaika pidennetään kaikilla maahanmuuttajaryhmillä kymmeneen vuoteen. Lisäksi puolue laittaisi ehdoksi pitkäaikaisen riippumattomuuden toimeentulotuesta ja työmarkkinatuesta. Puolue luopuisi myös muun muassa kaksoiskansalaisuudesta ja peruisi kansalaisuuden vakavien rikosten perusteella.

– Jos perussuomalaiset osallistuvat 2019 hallitusneuvotteluihin, maahanmuutto- ja kansalaisuuspolitiikan tuntuva tiukentaminen on puolueelle kynnyskysymys, Halla-aho linjaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat