Turva – Hymy

Halla-aho: ”En ole missään vaiheessa ehdottomasti sanonut, että Soini ei voi jatkaa ministerinä”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Europarlamentaarikko, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tapaa huomenna Kesärannassa keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän ja kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon.

Halla-aho ennakoi tulevaa Demokraatille tänään Jyväskylässä pitämänsä linjapuheen jälkeen.

Halla-aho ala veikata, mikä tilanne on hallituspuolueitten puheenjohtajien tapaamisen jälkeen.

– Ei tarvitse veikata, kun huomenna näkee, Halla-aho toteaa.

– En tiedä mitä Sipilä ja Orpo aikovat sanoa. Sipilä soittti ja esitti minulle kysymykset, että haluammeko jatkaa hallituksessa ja aiommeko vaihtaa ministereitä. Varmaan näistä asioista sitten keskustellaan.

– Kovin paljon vastauksia minulla ei tietenkään vielä ole, koska minulla ei ole niin sanotusti mahdaattia sellaisia antaa. En ole käynyt riittäviä keskusteluja eduskuntaryhmän kanssa ja ministereiden kanssa ja muiden henkilöiden kanssa. Varmaan alustavasti katsellaan, minkälaisia kysymyksiä herää, Halla-aho toteaa Jyväskylän Paviljongin pihalla.

Mitään ehtoja Sipilä ei Halla-ahon mukaan puhelimessa asettanut.

– Hän esitti nämä kysymykset ja kutsui keskustelemaan.

Timo Soini ei ministerinä ainakaan jatka?

– Siihen en ole sanonut juuta enkä jaata. Olen esittänyt kantani siitä, mutta puheenjohtajahan ei meidän puolueessa ole diktaattori.

Onko se neuvoteltavissa oleva kysymys, jos hallitusyhteistyö  jatkuu? Se ei ole ehdoton?

– Minä en ole missään vaiheessa ehdottomasti sanonut, että Soini ei voi jatkaa ministerinä hallituksessa. Olen vain ilmaissut sen kannan, että minun mielestäni olisi luontevaa, että kun hän väistyy puheenjohtajan tehtävästä, hän väistyisi myös raskaimman salkun haltijan paikalta. Mutta toivon, että tässä asiassa saavutetaan kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu, Halla-aho vastaa.

Muita ministerinimiä, jotka jatkaisivat tai joita Halla-aholla olisi tarjota hän ei kommentoi millään lailla.

– En sinänsä arvostele meidän ministereiden suoriutumista tehtävistään, vaan viittaan lähinnä siihen, että eduskuntaryhmässä monella on ollut sellainen olo, että eduskuntaryhmää ei ole otettu mukaan ministerinimityksiin sillä tavalla kuin he ymmärrettävästi haluaisivat.

Halla-ahon mukaan kokoomuksesta ei ole edelleenkään oltu häneen yhteydessä.

– Kokoomuksesta ei ole kuulunut mitään. En voi vannoa, ettei joku ole yrittänyt soittaa mutta ei ole niin, että olisin huomannut.

Slovakia, Unkari, Tanska ja Itävalta esimerkkejä viitemaista.

Jussi Halla-aho sanoi linjapuheessaan, että Suomen pitää EU:n jäsenenä irtautua mallioppilaan roolista ja etsiä liittolaisia niistä jäsenmaista, jotka suhtautuvat ”kansallisen suvereniteetin nakertamiseen epäilevämmin”.

Halla-aho viittaa esimerkiksi Slovakiaan ja Unkariin, jotka ovat haastaneet EU-tuomioistuimeen EU:n taakanjakomekanismin. Mekanismissa turvapaikanhakijoita jaetaan jäsenmaiden kesken suhteutettuna niiden väkilukuun ja bruttokansantuotteeseen.

– Ehkä helpommin verrattavista maista Tanska ja Itävalta ovat kieltäytyneet osallistumasta näihin sisäisiin siirtoihin ollenkaan.

Edellä mainitut ovat Halla-ahon mielessä yleensäkin ottaen hyviä viiteryhmämaita Suomelle.

– Tanska on erittäin hyvä.

– Perussuomalaiset on tällä hetkellä on Euroopan parlamentissa samassa ryhmässä Tanskan kansanpuolueen kanssa, joka on meidän pitkäaikainen yhteistyökumppani. Toiveeni on, että myös ruotsidemokraatit voivat liittyä jossain vaiheessa samaan ryhmään. Nythän ryhmissä tapahtuu muutoksia tämän vaalikauden lopulla Britannian tapahtumien vuoksi, ne järjestäytyvät varmaan sitten uudelleen, Halla-aho toteaa.

Keskustelua aiheesta

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT

Ministeri lyttää Suomen politiikan maan rakoon: ”Et voi luottaa mihinkään”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on tyytymätön politiikan tekoon Suomessa. Hän vaatii muutosta asiaan.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään.”

Terho kirjoittaa blogissaan, että mikään sovittu ei pidä, ellet valvo kellon ympäri, että niin tapahtuu.

”Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista.”

Terhon mukaan mikään ei myöskään pysy luottamuksellisena.

”Asioita vuodetaan medioille nimettömänä, aina kun siitä vain voidaan saada jonkinlaista puoluepoliittista hyötyä.”

Terho ei ihmettele, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KSML: Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski selvästi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vapaaehtoisesti maasta poistuneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna kolmanneksella, uutisoi Keskisuomalainen.

Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden määrä laski, vaikka paluun tukisummia korotettiin.

Viime vuonna kotimaahansa palasi taloudellisesti tuetun paluuohjelman avulla 1 422 turvapaikanhakijaa. Toissa vuonna heitä oli 2 113.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Mari Heleniuksen mukaan kolmanneksen vähennystä voidaan pitää hienoisena pettymyksenä.

– Korotuksen jälkeen kiinnostus ja kyselyt vapaaehtoista paluuta kohtaan nousivat jonkin verran syys-, loka- ja marraskuussa, mutta kääntyivät jyrkkään laskuun joulukuussa.

Vapaaehtoisesti kotimaahansa palaava turvapaikanhakija-aikuinen voi saada hyödyketukea nyt enintään 2 500 euron edestä, kun summa aiemmin oli 1 500 euroa. 2 500 eurosta 200 euroa maksetaan käteisenä ja loput hyödykkeinä.

Palaajista noin kolme neljästä on irakilaisia turvapaikanhakijoita. Suurin osa palaajista on miehiä. Valtaosa palaajista palaa yksin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Minna Helle jätti sovintoehdotuksen kello 00.45

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Valtakunnansovittelija Minna Helle on jättänyt sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus vastaavat valtakunnansovittelijan ehdotukseen tänään kello 19 mennessä.

Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä valtakunnansovittelijan ehdotuksen. Jos molemmat osapuolet hyväksyvät ehdotuksen, peruuntuvat ilmoitetut työnseisaukset. Jos jompikumpi tai molemmat osapuolet hylkäävät ehdotuksen, työnseisaukset alkavat erittäin todennäköisesti maanantaiaamuna kello kuusi, valtakunnansovittelijan verkkosivuilla kerrotaan.

Teollisuusliitto on ilmoittanut kahdesta mekaanista metsäteollisuutta koskevasta työnseisauksesta. Toinen on ilmoitettu alkavaksi maanantaina ja kestävän viikon. Toisen on ilmoitettu alkavan helmikuun 5. päivä ja kestävän myös viikon.

Helle jätti sovintoehdotuksen viisitoista minuuttia ennen kello yhtä yöllä. Työriidan sovittelua oli jatkettu perjantaista aamu yhdestätoista alkaen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Työttömiä patistelevassa raippamallissa vielä tämäkin puute, kertoo Lännen Media

Työttömien aktiivimallissa on puute, joka vähentää sen tehoa kaikkein vaikeimmin työllistyvien suomalaisten kohdalla, uutisoi Lännen Media.

Toimeentulotukea saavat työttömät saavat saman määrän rahaa kuukaudessa jatkossakin, vaikka he eivät täyttäisi aktiivimallin ehtoja, Kansaneläkelaitos kertoo Lännen Medialle. Tämä johtuu siitä, että kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, toimeentulotukea nostetaan tismalleen samalla rahasummalla.

Toimeentulotukea sai marraskuussa hieman yli kolmasosa Kelan tilastoimista työttömistä. Kaikkiaan heitä oli noin 77 500.

Lisäksi 18–64-vuotiasta suomalaista 80 000 sai toimeentulotukea ilman Kelan työttömyysetuutta. Osa heistä voi olla ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla, jolloin aktiivimallin tehokkuus heikkenee heidänkin kohdallaan.

Valtiovarainministeriöstä myönnetään Lännen Medialle, ettei aktiivimalli toimi ihanteellisesti toimeentulotukiasiakkaiden tapauksessa.

– On totta, että viimesijainen toimeentulotuki syö osan aktiivimallin vaikutuksesta, mutta osa toimeentulotuen saajista on jo nyt aktivointitoimenpiteiden kohteena, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Ulla Hämäläinen.

AVAINSANAT