Politiikka

Halla-aho haluaa presidenttikysymyksen puoluevaltuuston käsiin – ei ”köyhän miehen kopiota” Niinistöstä

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Perussuomalaisten puoluekokouksessa käsitellään parhaillaan presidentinvaaleihin osallistumista ja ehdokkaan nimeämistä.

Asiaa valmistellut valiokunta esittää, että perussuomalaiset osallistuu vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Ensimmäisen puheenvuoron keskustelussa käytti puolueen uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Hän totesi, että asiassa on kahdenlaisia ja useammankinlaisia mielipiteitä. Halla-ahon mukaan olisi melko raskasta päättää yhtä aikaa presidentinvaaleihin lähtemisestä ja samalla valita ehdokas.

Jussi Halla-aho esitti, että vähintäänkin päätös ehdokkaan nimeämisestä valtuutettaisiin puoluevaltuustolle. Yhtä lailla hän kannatti kuitenkin myös periaatepäätösta vaaleihin osallistumisesta puoluevaltuuston päätettäväksi.

Halla-ahon mukaan istuva  presidentti Sauli Niinistö nauttii varsin suurta kansansuosiota. Oman ehdokkaan pitäisi tuoda ehdokasjoukkoon jotakin, jota muut eivät tuo. Halla-ahon mukaan ehdokkaan ei pitäisi olla ”köyhän miehen kopio” Niinistöstä tai hänen ei pitäisi asettua Niinistön kanssa samaan ”ekologiseen lokeroon”.

Halla-aho totesi, ettei ole kategorisesti omalla ehdokkaalla vaaleihin osallistumista vastaan mutta se ei ole itsetarkoituskaan.

Hänen mukaansa näyttää selvältä, että ei ole itsestäänselviä osallistujaehdokkaita. Hänen mukaansa Sampo Terho on ilmoittanut hänelle, että olisi toisenlaisessa tilanteessa valmis ehdokkaaksi. Muistakaan kiinnostuneista Halla-aho sanoi, että hänellä ei ole tietoa.

Kulttuuriministeri Sampo Terho kannatti Jussi Halla-ahon esitystä.

– Meillä on paljon mietittävää, paljon tapahtuu. Meillä on hyvää aikaa miettiä ehdokkuutta ja vaaleihin osallistumista. Kun lykkäämme päätöksen myöhempään ajankohtaan ja puoluvaltuuston esitettäväksi.

Puoluekokous keskustelee paraikaa, osallistutaanko presidentinvaaliin. Jonkin verran on kuultu myös kritiikkiä siitä, miksei puoluekokous voisi päättää asiasta. Myös jäsenäänestyksen perään on kysytty.

Kansanedustaja Simo Elo kehui Niinistön ulkopolitiikan hoitoa, mutta totesi, että valitsijayhdistyksen ei pidä antaa hämätä.

– Niinistö on kokoomuslainen, Elo sanoi.

Elo kannatti Halla-ahon esitystä, ja oman presidenttiehdokkaan asettamista. Elon mukaan ei muun muassa voi luottaa, että jonkin muun puolueen ehdokas pitäisi maahanmuuttoasioita esillä.

Puoluekokousedustajat ovat toistaiseksi nostaneet presidenttiehdokkaina esiin Jussi Halla-ahon, Sampo Terhon, Laura Huhtasaaren  ja Juha Malmin nimet.

Valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka totesi, että ainoa oikea ratkaisu on, että uusi puheenjohtaja lähtee presidentinvaaliehdokkaaksi markkinoimaan puoluetta.

Ulkopolitiikasta ollaan Vistbackan mukaan jotakuinkin samaa mieltä ja niinpä keskustelu presidentinvaaleissa siirtyy sisäpolitiikkaan, kuten ”rapateiden kuntoon” ja vanhustenhuoltoon.

Uutista täydennetty kokouksen kuluessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat