Halla-aho haluaa presidenttikysymyksen puoluevaltuuston käsiin – ei ”köyhän miehen kopiota” Niinistöstä

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Perussuomalaisten puoluekokouksessa käsitellään parhaillaan presidentinvaaleihin osallistumista ja ehdokkaan nimeämistä.

Asiaa valmistellut valiokunta esittää, että perussuomalaiset osallistuu vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Ensimmäisen puheenvuoron keskustelussa käytti puolueen uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Hän totesi, että asiassa on kahdenlaisia ja useammankinlaisia mielipiteitä. Halla-ahon mukaan olisi melko raskasta päättää yhtä aikaa presidentinvaaleihin lähtemisestä ja samalla valita ehdokas.

Jussi Halla-aho esitti, että vähintäänkin päätös ehdokkaan nimeämisestä valtuutettaisiin puoluevaltuustolle. Yhtä lailla hän kannatti kuitenkin myös periaatepäätösta vaaleihin osallistumisesta puoluevaltuuston päätettäväksi.

Halla-ahon mukaan istuva  presidentti Sauli Niinistö nauttii varsin suurta kansansuosiota. Oman ehdokkaan pitäisi tuoda ehdokasjoukkoon jotakin, jota muut eivät tuo. Halla-ahon mukaan ehdokkaan ei pitäisi olla ”köyhän miehen kopio” Niinistöstä tai hänen ei pitäisi asettua Niinistön kanssa samaan ”ekologiseen lokeroon”.

Halla-aho totesi, ettei ole kategorisesti omalla ehdokkaalla vaaleihin osallistumista vastaan mutta se ei ole itsetarkoituskaan.

Hänen mukaansa näyttää selvältä, että ei ole itsestäänselviä osallistujaehdokkaita. Hänen mukaansa Sampo Terho on ilmoittanut hänelle, että olisi toisenlaisessa tilanteessa valmis ehdokkaaksi. Muistakaan kiinnostuneista Halla-aho sanoi, että hänellä ei ole tietoa.

Kulttuuriministeri Sampo Terho kannatti Jussi Halla-ahon esitystä.

– Meillä on paljon mietittävää, paljon tapahtuu. Meillä on hyvää aikaa miettiä ehdokkuutta ja vaaleihin osallistumista. Kun lykkäämme päätöksen myöhempään ajankohtaan ja puoluvaltuuston esitettäväksi.

Puoluekokous keskustelee paraikaa, osallistutaanko presidentinvaaliin. Jonkin verran on kuultu myös kritiikkiä siitä, miksei puoluekokous voisi päättää asiasta. Myös jäsenäänestyksen perään on kysytty.

Kansanedustaja Simo Elo kehui Niinistön ulkopolitiikan hoitoa, mutta totesi, että valitsijayhdistyksen ei pidä antaa hämätä.

– Niinistö on kokoomuslainen, Elo sanoi.

Elo kannatti Halla-ahon esitystä, ja oman presidenttiehdokkaan asettamista. Elon mukaan ei muun muassa voi luottaa, että jonkin muun puolueen ehdokas pitäisi maahanmuuttoasioita esillä.

Puoluekokousedustajat ovat toistaiseksi nostaneet presidenttiehdokkaina esiin Jussi Halla-ahon, Sampo Terhon, Laura Huhtasaaren  ja Juha Malmin nimet.

Valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka totesi, että ainoa oikea ratkaisu on, että uusi puheenjohtaja lähtee presidentinvaaliehdokkaaksi markkinoimaan puoluetta.

Ulkopolitiikasta ollaan Vistbackan mukaan jotakuinkin samaa mieltä ja niinpä keskustelu presidentinvaaleissa siirtyy sisäpolitiikkaan, kuten ”rapateiden kuntoon” ja vanhustenhuoltoon.

Uutista täydennetty kokouksen kuluessa.

Keskustelua aiheesta

ANC:n Jacob Zuman seuraaja selvillä tänään – ex-vaimoko?

Kuva: AFP PHOT/ Mujahid Safodien
Presidentti, luopuva puheenjohtaja Jacob Zuma kuunteli eilen ANC:n 54. puoluekokouksen edustajien puheita.

Etelä-Afrikassa valtapuolue ANC on aloittanut johtajavaalin ääntenlaskun. Puolue valitsee seuraajaa nykyiselle puoluejohtajalle, presidentti Jacob Zumalle. Puolue kertoo, että lähes 5 000 äänioikeutettua on äänestänyt suljetussa lippuäänestyksessä. Tulosten odotetaan olevan selvillä myöhemmin tänään.

Zuma on tukenut seuraajakseen ex-vaimoaan Nkosazana Dlamini-Zumaa. Toinen vahva ehdokas on varapresidentti Cyril Ramaphosa.

Alun perin äänestyksen piti olla jo eilen, mutta sen aloitus viivästyi, kun puolueella oli erimielisyyksiä siitä, ketkä edustajista olivat äänestyskelpoisia.

STT-AFP, Johannesburg

 

”Seksuaaliseen häirintään on aina puututtava vakavasti” – työmarkkinakeskusjärjestöiltä viesti työpaikoille

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt antavat vakavan viestin jokaiselle työpaikoille. Ne kehottavat nollatoleranssiin seksuaalisessa häirinnässä.

– Jokainen häirintäteko on liikaa. Seksuaalista häirintää koskeva lainsäädäntö antaa jo laajat mahdollisuudet puuttua häirintään. Nyt tarvitaankin ennen kaikkea asennemuutosta, järjestöt painottavat yhteisessä kannanotossaan.

Seksuaaliseen häirintään on järjestöjen mielestä puututtava aina vakavasti.

– Kaikkien osapuolten on tunnettava vastuunsa häirinnän ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa työpaikalla.

Työmarkkinakeskusjärjestöt huomauttavat, että häirintävapaan työilmapiirin luomiseen voidaan vaikuttaa työpaikoilla monin tavoin. Esimerkiksi kyselyllä voidaan kartoittaa henkilöstön kokemuksia syrjinnästä ja häirinnästä ja laatia työpaikalle menettelytapaohjeet mahdollisten tapausten selvittämiseen.

– Häirintävapaalla työpaikalla on positiivinen vaikutus työntekijöiden ja työnantajan väliseen luottamukseen sekä yleisemmin työhyvinvointiin. Työntekijöiden työhyvinvointi näkyy muun muassa tuottavuudessa, asiakastyytyväisyydessä ja työpaikan imagossa, järjestöt korostavat.

AKT saartaa kuljetusyrityksiä satamiin

Kuva: Kari Hulkko
Tietyt rekat eivät täyty satamissa, jotka ovat AKT:n saarrossa.

AKT:n hallitus on tänään päättänyt  asettaa saartoon 10 yritystä Hamina-Kotkan ja Helsingin Vuosaaren satamissa. Saartoon joutuvat seuraavat yritykset: Kuljetus Virtanen & Tenhu Oy, Trans Bros Oy, R.J.N. –Trans  Oy, Hämeen Rahtipalvelu Oy, Prozero Oy, Omega-Trans Oy, Crofin Oy, Rekkapalvelut Oy, P. Pykäläinen Ky, L T Pykäläinen

Saarron aikana kyseisiä yrityksiä ei palvella.

– On yrityksiä, jotka teettävät jatkuvasti töitä halvemmilla ehdoilla. Osa jättää haittalisiä sekä pekkasvapaita maksamatta. Nämä kymmenen yritystä kuuluvat siihen koriin, liittosihteeri Arto Sorvali AKT:stä kommentoi Ylelle.

Saarto alkaa maanantaina 18.12. kello 06.00 ja päättyy tiistaina 19.12. klo 06.00.

 

 

 

Keskustelua aiheesta

Hallitus käsittelee tietovuotoa – Sipilä: ”Pitää miettiä onko tästä syntynyt jotakin vahinkoa”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus käsittelee tiistaina Helsingin Sanomille tehtyä tietovuotoa, jota Keskusrikospoliisi tutkii Puolustusvoimien pyynnöstä.  Asia tulee Sipilän mukaan tiedoksi myös tasavallan presidentillä vahvistettuun ulko- ja turvallisuuspoliittiseen ministerivaliokuntaan eli niin sanottuun tp-utvaan.

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina Puolustusvoimien Viestikoelaitosta koskevan jutun, joka sisälsi lehdelle vuodettua salassa pidettävää materiaalia.

– Tämä on vakava asia. Kyllä meidän lainsäädäntö on tässä asiassa käsittääkseni hyvin selkeä. Tiedon luovuttaminen, levittäminen ja julkaiseminen on rangaistavaa ja siitä näkökulmasta nyt asiaa käsitellään ja poliisi tutkii. Hallitus käsittelee tätä huomenna ja saa tästä raportin, Sipilä sanoi.

Mahdollisia lainsäädännöllisiä muutoksia Sipilä ei halunnut arvioida ennen poliisitutkinnan valmistumista.

– Lähinnä meidän pitää nyt miettiä onko tästä syntynyt jotakin vahinkoa. Pitää arvioida mistä vuoto on syntynyt. Aina täytyy lopulta arvioida myös sitä onko lainsäädäntö ajantasalla. Uskon kyllä, että lainsäädäntö on ajantasalla.

Sipilä ei usko, että vuodolla olisi vaikutusta tiedustelulain käsittelyyn.

”Eikä tässä vielä kaikki: lisää työttömien kuritusta tulossa” – sd-kansanedustaja ei mene halpaan nokkelista sanankäänteistä

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Eduskunta käsittelee tänään ja huomenna paljon kritisoitua työttömien aktiivimallia joko hyväksymällä tai hylkäämällä sen.

Työttömien keskusjärjestön puheenjohtajan, kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallitus on piilottanut positiivisen aktiivi-sanan taakse negatiivisen asian: työttömiä kurittavan aktiivimallin. Taavitsainen sanoo sitä kohtuuttomaksi ja epäoikeudenmukaiseksi ja se pitäisi hänen mielestään hylätä.

– Hallitus yrittää luoda positiivista mielikuvaa nokkelilla sanankäänteillä. Todellisuudessa kyse on työttömyysturvan leikkaamisesta, hän perustelee.

Taavitsainen ihmettelee, että vaikka lähes koko oppositio vastustaa aktiivimallia, hallituspuolueet eivät ole muuttaneet esitystään valiokuntakäsittelyssä.

Hän varoittaa, että lisää lunta tupaan on tulossa ensi keväänä.

– Eikä tässä vielä kaikki: työministeri Jari Lindström (sin.) valmistelee parhaillaan lisää työttömiin kohdistuvaa kuritusta. Ensi keväänä on tulossa aktiivisen työnhaun malli, joka edellyttää, että työttömän pitää kolmen kuukauden aikana hakea vähintään 12:ta työpaikkaa ja raportoida joka viikko netissä sähköisesti karenssien uhalla.

Vaalikoppiin pitää jokaisen raahautua ”vaikka pää kainalossa”.

Taavitsainen pitää myös tätä aktiivimallin toista esitystä erittäin huolestuttavana. Hän uskoo, että eduskunnan toiminta näyttää kansalaisten silmissä hahmottumattomalta.

– Ja meitä, jotka olemme työttömiä puolustaneet, moititaan. Parannettavaa tiedottamisessa siis riittää.

SDP:n kansanedustaja muistuttaa vaalien ja niissä äänestämisen tärkeydestä. Ahkerimmin vaaleissa äänestävät korkeasti koulutetut ja hyvätuloiset. Työttömät, nuoret ja työväestö jättävät helposti äänestämättä.

– Tämä on todella harmi, koska viime vaalien jälkeen juuri heille Sipilän porvarihallitus on jakanut kurjuutta. Työttömät, nuoret ja työväestö eivät saaneet ministereiksi heidän puolellaan olevia, koska eivät äänestäneet.

Taavitsainen varoittaa, että harjoitettu politiikka vinoutuu, kun osa ihmisistä nukkuu vaalien yli.

– Tällöin äänestävien vaikutusmahdollisuudet kasvavat ja he saavat mieluisensa päättäjät ja mieluisiaan päätöksiä. Vaalikoppiin pitää tulevaisuudessa jokaisen raahautua ”vaikka pää kainalossa”.