Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Halla-aho haluaa: Turvapaikanhakijat eivät voi liikkua vapaasti

Jussi Halla-aholla on ihat omat mielipiteet turvapaikanhakijoista.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä olisi ihanteellista, että turvapaikkapäätöstä odottavat henkilöt pidettäisiin säilössä. Halla-aho kuitenkin haluaisi vähintään, että säilöönotto tapahtuisi systemaattisesti sillä hetkellä, kun turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen tietoonsa.

– Luulen, että tämä on helpompi poliittisesti toteuttaa sillä tavalla. Mutta meidän mielestä ihanteellista olisi, että tämä tapahtuisi molemmissa päissä prosessia, eli henkilö, jolla ei ole oleskelulupaa, ei voisi liikkua vapaasti, Halla-aho sanoi STT:lle.

STT kysyi maanantaina Halla-aholta tarkennusta säilöönottoasiaan, sillä aihe nousi keskusteluun viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.
Halla-ahon mielestä säilöönotto vähentäisi turvallisuusriskejä ja ylipäätään houkutusta tulla Suomeen.
– Nykyisessä tilanteessa turvapaikan hakeminen avaa ihmisille pääsyn Suomeen ja muihin EU-maihin, vaikka he tietäisivät, että heidän mahdollisuutensa saada kansainvälistä suojelua ovat olemattomat.

Sisäministeriö: Säilöönoton kynnys tiukka

Halla-ahon mukaan nykyistä lakia voi tulkita niin, että jos kielteisen päätöksen saanut ei suostu poistumaan maasta vapaaehtoisesti, hänen voidaan tulkita aikovan jäädä maahan. Halla-ahon mielestä on makuasia, mahdollistaako laki systemaattisen säilöönoton.
– Jos ei, lakia pitää muuttaa, Halla-aho sanoo.

Sisäministeriön kansliapäällikö Päivi Nerg kommentoi, että säilöönoton kynnys nykylainsäädännössä on todella tiukka.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen sanoo STT:lle, että turvapaikanhakijuus tai maastapoistamispäätös eivät yksinään kelpaa säilöönottoperusteeksi. Hän kertoo, että ulkomaalainen voidaan ottaa säilöön, jos ulkomaalaislain muut turvaamistoimet eivät riitä ja lakiin kirjatut edellytykset täyttyvät.

Lisää aiheesta

– Säilöönotto on aina viimesijainen turvaamistoimi. Ensin pitää harkita, voidaanko muita turvaamistoimia, kuten ilmoittautumisvelvollisuutta hyödyntää, Poutanen korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE