Politiikka

Halla-aho haluaa: Turvapaikanhakijat eivät voi liikkua vapaasti

Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aholla on ihat omat mielipiteet turvapaikanhakijoista.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aholla on ihat omat mielipiteet turvapaikanhakijoista.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aholla on ihat omat mielipiteet turvapaikanhakijoista.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä olisi ihanteellista, että turvapaikkapäätöstä odottavat henkilöt pidettäisiin säilössä. Halla-aho kuitenkin haluaisi vähintään, että säilöönotto tapahtuisi systemaattisesti sillä hetkellä, kun turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen tietoonsa.

– Luulen, että tämä on helpompi poliittisesti toteuttaa sillä tavalla. Mutta meidän mielestä ihanteellista olisi, että tämä tapahtuisi molemmissa päissä prosessia, eli henkilö, jolla ei ole oleskelulupaa, ei voisi liikkua vapaasti, Halla-aho sanoi STT:lle.

STT kysyi maanantaina Halla-aholta tarkennusta säilöönottoasiaan, sillä aihe nousi keskusteluun viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.
Halla-ahon mielestä säilöönotto vähentäisi turvallisuusriskejä ja ylipäätään houkutusta tulla Suomeen.
– Nykyisessä tilanteessa turvapaikan hakeminen avaa ihmisille pääsyn Suomeen ja muihin EU-maihin, vaikka he tietäisivät, että heidän mahdollisuutensa saada kansainvälistä suojelua ovat olemattomat.

Sisäministeriö: Säilöönoton kynnys tiukka

Halla-ahon mukaan nykyistä lakia voi tulkita niin, että jos kielteisen päätöksen saanut ei suostu poistumaan maasta vapaaehtoisesti, hänen voidaan tulkita aikovan jäädä maahan. Halla-ahon mielestä on makuasia, mahdollistaako laki systemaattisen säilöönoton.
– Jos ei, lakia pitää muuttaa, Halla-aho sanoo.

Sisäministeriön kansliapäällikö Päivi Nerg kommentoi, että säilöönoton kynnys nykylainsäädännössä on todella tiukka.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen sanoo STT:lle, että turvapaikanhakijuus tai maastapoistamispäätös eivät yksinään kelpaa säilöönottoperusteeksi. Hän kertoo, että ulkomaalainen voidaan ottaa säilöön, jos ulkomaalaislain muut turvaamistoimet eivät riitä ja lakiin kirjatut edellytykset täyttyvät.

– Säilöönotto on aina viimesijainen turvaamistoimi. Ensin pitää harkita, voidaanko muita turvaamistoimia, kuten ilmoittautumisvelvollisuutta hyödyntää, Poutanen korostaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat