Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Halla-aho ihmettelee nyt poliisin toimintaa: ”On muuten verrattavissa Sipilän talolupaukseen”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Jussi Halla-aho.

Helsingin poliisi ilmoitti tänään pidättäytyvänä toistaiseksi palautuksista Irakiin pois lukien rikosperusteiset palautukset, joita jatketaan edelleen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Myös muiden maiden osalta tilannetta selvitetään. Poliisilla ei ole tässä vaiheessa muuta kommentoitavaa, Helsingin poliisi kertoi Twitterissä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi pitävänsä poliisin ratkaisua perusteltuna.

– Se antaa työrauhaa tilanteen selvittämiselle. #EIT:n langettava on Suomelle häpeällinen. Pyysin johtavia virkamiehiä arvioimaan, miten voimme varmistaa, että vastaavaa ei enää tapahdu. Palautuskieltoa ja oikeutta elämään vastaan ei voida rikkoa, sisäministeri tviittasi.

Suomi on syyllistynyt Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomiseen, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on todennut.

Tapaus koskee irakilaista turvapaikanhakijaa, joka palautettiin Suomesta Bagdadiin talvella 2017. Turvapaikanhakija tapettiin Irakissa viikkoja paluunsa jälkeen.

Nyt suurimman oppositiopuolueen, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on myös ottanut asiaan kantaa Twitterissä.

– 1) Kuka teillä poliisissa harkitsee, mitä viranomaispäätöksiä panette täytäntöön? 2) Jos Irakiin ei voi palauttaa laittomasti maassa olevia, miten sinne voi palauttaa rikollisia? Non-refoulment-periaate koskee KAIKKIA. 3) Montako rikollista on palautettu Irakiin tänä vuonna? Halla-aho kysyy.

Palautuskielto (non-refoulement) tarkoittaa periaatetta, jonka mukaan ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

– Ilmoitus siitä, että kaikki saavat jäädä, on muuten verrattavissa Sipilän talolupaukseen 2015, mutta Ohisalon tapauksessa takana ei ole sinisilmäisyys vaan kiilusilmäinen ideologia. Viesti leviää reaaliajassa Irakiin. Saa nähdä, kauanko kepulla on kanttia kannattaa vihreää aisaa, Halla-aho kirjoittaa myös.

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti syyskuussa 2015 antavansa Kempeleen-kotinsa pakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Vuosia myöhemmin hän kertoi, että kotiin oli tulossa ”eräs tietty kovia kokenut lapsiperhe”, joka oli joutunut vainon kohteeksi omassa kotimaassaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE