Politiikka

Halla-aho tyrmää saatavuusharkinnan poiston: ”Ei haihateltava uusien maahantuonnista”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Perussuomalaiset vaativat, että työvoiman saatavuusharkinnasta pidetään kiinni vähintään nykyisessä laajuudessa.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho toteaa, että ”kansanedustajat niin vasemmalta kuin oikealta ovat esittäneet EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinnan poistamista, kukin omista syistään”.

– Kokoomuslaisesta näkökulmasta ovien avaaminen halpatyölle on rationaalinen valinta. Yritykset saavat entistä edullisempaa työvoimaa, kun taas ongelmat kaatuvat veronmaksajan niskaan.

Halla-ahon mielestä puolestaan ”vasemmistolaiset tuskin ajattelevat nenäänsä pidemmälle vaan näkevät saatavuusharkinnan poiston vain yhtenä keinona haalia maahan lisää kolmannen maailman ihmisiä”.

Hän ei hyväksy saatavuusharkinnan poistamista sillä perusteella, että Suomi tarvitsee osaajia.

– Esimerkiksi erityisasiantuntijat, tutkijat ja yritysten yli- tai keskijohdossa toimivat henkilöt on jo nyt vapautettu saatavuusharkinnasta. ”Erityisasiantuntijalta” edellytetään noin 3000€ bruttopalkkaa, mutta tästäkin voidaan tinkiä tapauskohtaisesti. Erityisasiantuntija voi tarkoittaa esimerkiksi intialaista koodaria, jonka myyntivaltti on se, että hän koodaa halvemmalla.

Halpatyövoima tulee kalliiksi yhtäältä suomalaiselle duunarille ja toisaalta julkiselle sektorille.

Halla-ahon mukaan myös nykyistä saatavuusharkintaa harjoitetaan ELY-keskuksissa joustavasti.

– Esimerkiksi Uudellamaalla on oletuksena, että terveydenhoitoalan ammattilaisia, ravintolatyöntekijöitä, kotiapulaisia, siivoojia ja rakennusmiehiä ei ole saatavilla kotimaassa. Nämäkin alat on siis käytännössä vapautettu saatavuusharkinnasta.

Halla-aho näkee asian niin, että saatavuusharkinnan poistamisessa on kyse ”ovien avaamisesta halpatyövoimalle”.

– Halpatyövoima tulee kalliiksi yhtäältä suomalaiselle duunarille ja toisaalta julkiselle sektorille.

– Suomen on keskityttävä työllistämään täällä jo olevat kehitysmaalaiset eikä haihateltava uusien maahantuonnista. Tärkeimmissä humanitaarisin perustein saapuneissa ryhmissä työllisyysaste on 10–20%, Halla-aho linjaa.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat