Turva – Hymy

Halla-ahon varapuheenjohtajasuosikki: ”Rahaliitto on epäonnistunut poliittinen projekti”

Kuva: Lehtikuva
Laura Huhtasaari (kuva vuodelta 2016).

Kansanedustaja Laura Huhtasaarta (ps.) on arvuuteltu ministerinimenä, mikäli Jussi Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Tänään Jyväskylän puoluekokouksessa Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi.

1. varapuheenjohtajan vaali on toistaiseksi käymättä, mutta Halla-aho on nimennyt Huhtasaaren varapuheenjohtajasuosikikseen. Näin ollen, jos Halla-aho on Brysselissä, Huhtasaari saisi paljon valtaa kotimaan politiikassa – olettaen, että hallitus pysyy kasassa ja perussuomalaiset siinä.

Esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on sanonut Halla-ahon valinnasta Verkkouutisille, että kyseessä on vakavan pohdinnan paikka.

Huhtasaari sanoo olevansa hyvällä fiiliksellä Jussi Halla-ahon puheenjohtajuuden selvittyä jo ensimmäisellä kierroksella.

– Nyt on pakko sanoa, että kyllä minä ajattelin, että kyllä tämä menee toiselle kierrokselle, vaikka minä arvasin Brexitin ja Trumpin. Arvasin, että Jussi Halla-aho voittaa, mutta minä ajattelin, että tämä menee toiselle kierrokselle.

Ennustatteko myrskyä vai jatkuuko kaikki normaalisti?

– En minä ainakaan mitään myrskyä ennusta. Kaikki me olemme ihmisiä ja me teemme tiimityötä ja yhteistyötä. Sitä on Suomen politiikka.

Uskotte, että hallitusyhteistyö jatkuu ihan normaalisti?

– Kaikki jää nähtäväksi, mitään ei pidä betonoida eikä lyödä lukkoon eikä neuvottelupöytään koskaan pidä mennä takki auki.

Julkisuudessa on veikkailtu, että jotkut perussuomalaisten kansanedustajat voisivat jättää puolueen, jos Halla-aho valitaan johtoon.

– Mistä me tiedetään. Ei minulla ole kyllä mitään tietoa, että kukaan kansanedustaja lähtee.

Tuleeko teistä ulkoministeri, tai onko asiasta ollut mitään puhetta?

– Ei ei, ei tommoisia…, Huhtasaari sanoo eikä ota asiaan kantaa.

Huhtasaari katsoo, että nyt kirkastetaan perussuomalaisten linjaa.

– Meistä tulee oikeasti uskottava vaihtoehto. Kahden vuoden aikana olemme menettäneet kannatusta. Meitä äänestetään vain niin kauan kuin me olemme vaihtoehto ja nyt meistä tulee uskottava vaihtoehto niille asioille, mitkä ovat äärimmäisen tärkeitä meidän isänmaan kannalta, koska ihan oikeasti Suomen vapaus on kiinni perussuomalaisten tarinasta.

Huhtasaari sanoo, että valtiollisen itsemääräämisoikeuden pitää olla Suomella eikä EU:lla.

– Tämä rahaliitto on epäonnistunut poliittinen projekti, joka ei taloudellisesti ole millään tavalla perusteltavissa ja jos oma rahapolitiikka on itsenäisyyttä. Toinen asia on maahanmuuttopolitiikka. Meidän pitäisi ottaa mallia Sveitsistä, Japanista, Australiasta ja Kanadasta, niistä missä on onnistuttu.

Tuleeko teistä (perussuomalaisista) ruotsidemokraattien Suomen versio?

– Ruotsidemokraatit on nyt noussut toiseksi suosituimmaksi puolueeksi. Heillä on kannatusta, mutta eihän tietenkään ole koskaan kopio mistään toisesta maasta, että kyllähän me olemme perussuomalaiset, mutta varmasti paljon samanlaisia tavoitteita on ruotsidemokraattien kanssa.

Hallituspuolueiden puheenjohtajien on määrä tavata maanantaina.

– Halla-aho on ainakin hirveän yhteistyökykyinen.

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT

Ministeri lyttää Suomen politiikan maan rakoon: ”Et voi luottaa mihinkään”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on tyytymätön politiikan tekoon Suomessa. Hän vaatii muutosta asiaan.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään.”

Terho kirjoittaa blogissaan, että mikään sovittu ei pidä, ellet valvo kellon ympäri, että niin tapahtuu.

”Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista.”

Terhon mukaan mikään ei myöskään pysy luottamuksellisena.

”Asioita vuodetaan medioille nimettömänä, aina kun siitä vain voidaan saada jonkinlaista puoluepoliittista hyötyä.”

Terho ei ihmettele, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KSML: Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski selvästi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vapaaehtoisesti maasta poistuneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna kolmanneksella, uutisoi Keskisuomalainen.

Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden määrä laski, vaikka paluun tukisummia korotettiin.

Viime vuonna kotimaahansa palasi taloudellisesti tuetun paluuohjelman avulla 1 422 turvapaikanhakijaa. Toissa vuonna heitä oli 2 113.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Mari Heleniuksen mukaan kolmanneksen vähennystä voidaan pitää hienoisena pettymyksenä.

– Korotuksen jälkeen kiinnostus ja kyselyt vapaaehtoista paluuta kohtaan nousivat jonkin verran syys-, loka- ja marraskuussa, mutta kääntyivät jyrkkään laskuun joulukuussa.

Vapaaehtoisesti kotimaahansa palaava turvapaikanhakija-aikuinen voi saada hyödyketukea nyt enintään 2 500 euron edestä, kun summa aiemmin oli 1 500 euroa. 2 500 eurosta 200 euroa maksetaan käteisenä ja loput hyödykkeinä.

Palaajista noin kolme neljästä on irakilaisia turvapaikanhakijoita. Suurin osa palaajista on miehiä. Valtaosa palaajista palaa yksin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Minna Helle jätti sovintoehdotuksen kello 00.45

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Valtakunnansovittelija Minna Helle on jättänyt sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus vastaavat valtakunnansovittelijan ehdotukseen tänään kello 19 mennessä.

Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä valtakunnansovittelijan ehdotuksen. Jos molemmat osapuolet hyväksyvät ehdotuksen, peruuntuvat ilmoitetut työnseisaukset. Jos jompikumpi tai molemmat osapuolet hylkäävät ehdotuksen, työnseisaukset alkavat erittäin todennäköisesti maanantaiaamuna kello kuusi, valtakunnansovittelijan verkkosivuilla kerrotaan.

Teollisuusliitto on ilmoittanut kahdesta mekaanista metsäteollisuutta koskevasta työnseisauksesta. Toinen on ilmoitettu alkavaksi maanantaina ja kestävän viikon. Toisen on ilmoitettu alkavan helmikuun 5. päivä ja kestävän myös viikon.

Helle jätti sovintoehdotuksen viisitoista minuuttia ennen kello yhtä yöllä. Työriidan sovittelua oli jatkettu perjantaista aamu yhdestätoista alkaen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Työttömiä patistelevassa raippamallissa vielä tämäkin puute, kertoo Lännen Media

Työttömien aktiivimallissa on puute, joka vähentää sen tehoa kaikkein vaikeimmin työllistyvien suomalaisten kohdalla, uutisoi Lännen Media.

Toimeentulotukea saavat työttömät saavat saman määrän rahaa kuukaudessa jatkossakin, vaikka he eivät täyttäisi aktiivimallin ehtoja, Kansaneläkelaitos kertoo Lännen Medialle. Tämä johtuu siitä, että kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, toimeentulotukea nostetaan tismalleen samalla rahasummalla.

Toimeentulotukea sai marraskuussa hieman yli kolmasosa Kelan tilastoimista työttömistä. Kaikkiaan heitä oli noin 77 500.

Lisäksi 18–64-vuotiasta suomalaista 80 000 sai toimeentulotukea ilman Kelan työttömyysetuutta. Osa heistä voi olla ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla, jolloin aktiivimallin tehokkuus heikkenee heidänkin kohdallaan.

Valtiovarainministeriöstä myönnetään Lännen Medialle, ettei aktiivimalli toimi ihanteellisesti toimeentulotukiasiakkaiden tapauksessa.

– On totta, että viimesijainen toimeentulotuki syö osan aktiivimallin vaikutuksesta, mutta osa toimeentulotuen saajista on jo nyt aktivointitoimenpiteiden kohteena, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Ulla Hämäläinen.

AVAINSANAT