Politiikka

Hallinto-oikeuden professori: Tämä seikka saattaa päästää Sipilän Chempolis-pälkähästä

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Chempoliksen vuoden 2014 alustava sopimus biojalostuslaitoksesta Intiaan voi osoittautua tärkeäksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vienninedistämistä arvioitaessa, uskoo hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta.

Iltalehti kertoi tänään, että Sipilän lapset omistavat noin viisi prosenttia Chempoliksesta Fortel Invest -yhtiön kautta. Chempolis ilmoitti Intian vienninedistämismatkan lopulla helmikuussa 2016, että se rakentaa 110 miljoonan euron arvoisen biojalostamon Intiaan.

– Jos kauppa on ollut viittä vailla valmis ennen Intian matkaa, niin ei kai silloin esteellisyyttä voi mitenkään syntyä, Mäenpää sanoo.

Mäenpään mukaan on kuitenkin pääministeriltä huolimatonta, jos mukana on ollut tämän lähipiiriin kytkeytyviä yrityksiä.

– Pääministerin pitäisi olla aika selvillä ja varma etukäteen siitä, että matkalla ei ole yhtäkään hänen lähipiirinsä yhtiöitä. Osoittaa hiukan huolimattomuutta, jos niitä ei ole selvitetty etukäteen. Jos kauppa oli kuitenkin valmis kutakuinkin sataprosenttisesti ennen matkaa, ei ole enää niin ratkaisevaa, jos allekirjoitus tehtiin matkan aikana, Mäenpää arvioi.

Chempolis kertoo, että aiesopimus Intiaan solmittiin syyskuussa 2014. Toimitusjohtaja Esa Rousun mukaan aiesopimus kehittyi nopeasti kumppanuussopimukseksi, jossa määriteltiin tarkkaan etenemistapa ja lisenssisopimuksen raamit.

Finpron mukaan se valitsee matkalle toimialat yhdessä kohdemaan Finpron ja lähetystön sekä Suomen ulkoministeriön ja matkan vetävän ministeriön kanssa. Sen jälkeen kutsu lähtee laajasti toimialaa edustaville yrityksille, ja ne itse päättävät, lähtevätkö mukaan.

Juttuun lisätty klo 17.55 kappale, jossa Chempolis kertoo sopimuksen luonteesta, kyseessä kumppanuussopimus, joka on esisopimustakin laajempi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat