Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallintoneuvoston jäsenet kommentoivat Ylen Jääskeläisen lausuntoa: “Se tuhoaa JSN:n nopeasti, jos…”

Kokoomuksen Alexander Stubb ja Arto Satonen (oik.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla 11. toukokuuta.

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen vilautteli tänään Helsingin Sanomissa, että Yle voisi perustaa oman valvontaelimen valvomaan journalismi etiikkaa.

Heitto on herättänyt paljon kummastusta sosiaalisessa mediassa. Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on jo ehtinyt tiedotteessaan vaatia Jääskeläisen eroakin.

Jääskeläinen itse on vetänyt jo sanojaan takaisin tai pyrkinyt selittämään alkuperäisen kommentin tarkoitusperiään.

– Aamun Hesarin jutusta: Se ei ollut edes vihjaus. Ei Yle tietenkään ole JSN:stä lähdössä mihinkään, hän on tviitannut.

– Tarkoitin heitollani alleviivata vain, että päätösvalta Ylen journalismista pitää olla Ylellä, hän on jatkanut.

Lisää aiheesta

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps.) ei ollut perhepiirin juhlan takia tänään mahdollisuudessa kommentoida Jääskeläisen lausuntoja. Sen sijaan varapuheenjohtaja Arto Satonen (kok.) sanoo Demokraatille, että Julkisen sanan neuvostoa kunnioitetaan ja se on yleisesti hyväksytty elin antamaan arvioita.

– Pidän itsestäänselvänä, että Julkisen sanan neuvston asemaa kunnoitetaan, Satonen sanoo.

– Jos olen oikein ymmärtänyt, hän (Jääskeläinen) on ottamassa itse sanojaan takaisin päin, hän toteaa niin ikään.
Satosen mukaan on parempi, että Jääskeläinen selittää itse omat lausuntonsa.

“Sitä lievempänä JNS:n on ainoa mahdollinen.”

Ylen hallintoneuvoston entinen puheenjohtaja, sen nykyinen jäsen, kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) sanoo, että häntä hämmästyttää, että alun perinkin Julkisen sanan neuvoston asemaa on ruvettu kiistämään niiden taholta, jotka ovat saaneet langettavan päätöksen. Hän katsoo toisin sanoen, että langettavaa päätöstä lähdettiin Ylen puolelta heti jotenkin suhteellistamaan.

JSN katsoi maaliskuussa, että Yle luovutti journalistista päätösvaltaa ulkopuolelle ja muokkasi pääministerin yhteydenoton jälkeen uutista tavalla, joka myötäili pääministerin näkemyksiä. JSN:n langettava päätös syntyi äänestyksellä, jossa puheenjohtajan ääni ratkaisi. Kyse oli Terrafame-uutisoinnista.

Kantola painottaa Julkisen sanan neuvoston merkitystä ja asemaa.

– Se tuhoaa JSN:n nopeasti, jos ei toimittajien itsevalvontaorganisaatio nauti heidän omalta puoleltaan arvostusta. Vaikea on mitään muutakaan instituutiota rakentaa, koska tällainen tapa, itsevalvontajärjestelmä on ainoa, joka ylläpitää riippumattomuutta eikä vaaranna sitä.

– Jos siihen minkä tahansa tahon kuvittelee vaihtoehtoisesti, joka antaisi noottia toimituksille, oikeuslaitos on seuraava, mutta se on riittämätön yksinään. Onhan oikeuslaitos nytkin olemassa, mutta sitä lievempänä tämä (JSN) on ainoa mahdollinen. Tuntuu oudolta, että sitä ei tunnuta ymmärrettävän.

Vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen asemaa Kantola ei kommentoi suuntaan eikä toiseen, koska se näyttäisi siltä, että poliitikko puuttuu journalismiin. Vastuu on Ylen hallituksella.

Ylen lobbaustoiminnasta poliittisten päättäjien suuntaan Kantola toteaa, että on huono järjestelmä, jos journalismista vastaava taho toimii Ylessä rahoituksen puolustajana. Lobbaus pitäisi olla hänen mukaansa toimitusjohtajan tai esimerkiksi jonkinlaisen “lobbisosaston” harteilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE