Politiikka

”Hallituksella oli kaikki aika ja tieto valuvikojen korjaamiseksi” – SDP:n Räsänen hämmästelee: Kohuttu laki ei muuttunut oleellisesti

Jukka-Pekka Flader
Jukka-Pekka Flader
Jukka-Pekka Flader

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen hämmästelee sitä, ettei hallituksen esitystä ole muutettu oleellisesti viime syksynä päättyneen lausuntokierroksen perusteella.

– Sote-uudistuksen valinnanvapauteen kohdistuva kritiikki pitää edelleen paikkansa, eikä hallituksen esittämällä mallilla tulla saavuttamaan maakunta- ja sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita, Räsänen korostaa.

Hallitus julkaisi tänään esityksensä maakunta- ja sote-uudistuksen valinnanvapauslainsäädännöksi.

─ Hallitus ei voi edelleenkään hyvällä omallatunnolla vakuutta suomalaisille, että nyt esitetyllä kokonaisuudella päästäisiin uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin.

– Tämän paljastaa jo sekin tosiseikka, ettei hallitus ole hankkinut uudistuksensa tueksi kattavia, riippumattomia ulkopuolisia arvioita. Lopputuloksena syntyy sekava järjestelmä, jonka myötä kustannukset nousevat ja kansalaisten hyvinvointi- ja terveyserojen kasvu jatkuu, Räsänen toteaa.

Hallituksella olisi ollut kaikki aika ja tieto.

Räsänen pitää välttämättömänä, että Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne uudistetaan vastaamaan siihen kohdistuvia haasteita.

Hän muistuttaa, että hallituksella olisi ollut kaikki aika ja tieto käytettävissään oman uudistuksensa valuvikojen korjaamiseksi. Sen sijaan hallitus päätti sulkea silmänsä kaikilta niiltä esityksiltä, joita asiantuntijat ovat sille tarjonneet.

– On harmillista, että hallituksen kyvyttömyys muuttaa esitystään paremmaksi on johtanut tilanteeseen, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen kokonaisuuden kannalta ollaan tekemässä huonoa uudistusta, Räsänen korostaa.

Hän katsookin, että hallituksen ylpeys käy lankeemuksen edelle.

– Kaikkein erikoisinta on se, että hallitus ei ole vieläkään onnistunut löytämään ensimmäistäkään uskottavaa riippumatonta asiantuntijaa puolustamaan esitystään. Hallituksen pelko kasvojen menettämisestä on muodostunut suurimmaksi esteeksi uskottavan uudistuksen toteuttamiselle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat