”Hallituksella on iso ajatusharha” – Ex-työministeri: Hallinto ei ole lainkaan valmistautunut aktiivimallin toimeenpanoon

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suurin ongelma jo hyväksytyssä ja voimaan astuneessa laissa työttömien aktiivimallista on tällä hetkellä se, että lain toimeenpanopuolella on hirvittävä kaaos, entinen työministeri, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) arvioi Demokraatille.

– Kela antaa yhdenlaisia esityksiä siitä, mitkä toimet kelpaavat aktiivitoimiin ja TE-toimistoista annetaan taas erilaisia vastauksia. Ihmiset taas soittelevat ja ovat hädissänsä, Filatov huokaa.

Entinen työministeri tiputtelee painavia sanoja siitä, kuinka hallinto ei ole lainkaan valmistautunut lain toimeenpanoon. Yle uutisoikin lauantaina, kuinka Uudenmaan TE-toimiston tammikuussa saamat yhteydenotot kasvoivat noin sadalla tuhannella yhteydenotolla vuoden takaisesta. TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen kertoi lisäksi Ylelle, että toimisto ei ole vieläkään saanut lain soveltamisohjetta.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) puolestaan sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa soveltamisohjeiden lähteneen toimipisteisiin viime viikolla, eli yli kuukauden sen jälkeen kun laki astui voimaan. Tarkempaa selitystä hän ei viivästymiselle antanut.

Tarja Filatov.

– Nyt kuitenkin huhtikuussa voimaan ovat astumassa ensimmäiset työttömyysturvan leikkaukset niille, jotka eivät ole onnistuneet aktiivisuusehtoja täyttämään, Filatov ihmettelee.

Hän huomauttaa, että työttömänä on muun muassa paljon sairaita ihmisiä, joilla sairaspäivärahat ovat jo loppuneet ja heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin hankkia elantonsa työmarkkinatuen puolelta.

– Sitten näitä sairaita ihmisiä velvoitetaan hakemaan töitä tai hakeutumaan aktiivitoimiin, jotka voivat pahentaa heidän tilannettaan ja viedä työkyvyn lopullisesti, Filatov puhahtaa.

– Uudistus on myös tästä näkökulmasta aivan kestämätön.

TE-pelveluiden resurssit riittämättömät.

Myös alueellinen epätasa-arvoisuus ja sen tuomat haasteet ovat hallituksen tekemässä laissa ratkaisematta, Filatov huomauttaa.

– Tiedämme, miten eri asemassa eri puolella Suomea asuvat ihmiset ovat sen suhteen, miten lyhyitä keikkatöitä on saatavilla tai miten aktiivitoimiin pääsee.

Vaikka korkeamman työttömyyden alueilla olisi enemmän aktivointirahoja, se ei Filatovista silti tarkoita sitä, että resursseja olisi riittävästi kaikille.

–  Hallitus esittää omissa papereissaan, että toimiin on laitettu lisäbudjetissa viime vuonna jo 10 miljoonaa euroa ja tämän vuoden budjetissa puolestaan 25 miljoonaa.

– Tosiasia on kuitenkin se, että kun me työelämävaliokunnassa kuulimme kyseisen ministeriön asiantuntijoita, kävi ilmi, että tämän vuoden rahoista on leikattu 20 miljoonalla. Näin tosiasialliseksi lisäykseksi tälle vuodelle jää vain viisi miljoonaa.

Lisäksi Filatov pitää ”hassuna” hallituksen väitettä, jonka mukaan viime vuodelle annettu lisäbudjettirahat olisivat käytössä tänä vuonna.

– Koskaan ei ole näin. Se lisäbudjettiraha on vuoden 2017 lisäys. Sitä ei ole käytetty, koska aktiivimallin takautuvuus ei mennyt eduskunnassa läpi. Nyt he väittävät, että se on tänä vuonna käytettävissä. No ei ole, ellei tule uutta lisäbudjettia, jossa tälle vuodelle lisätään rahaa.

Vaikka ihmiset kuinka yrittävät, silti seuraa rangaistus.

Filatov kertoo olevansa itse yhä vankasti sitä mieltä, että koko laki pitäisi heittää roskakoriin.

– Aktivointipolitiikka tulisi aloittaa esimerkiksi siltä pohjalta, mitä itse esitin aikaisemmin julkaisemassani kymppi-listassa.

– Aktivointi on sinänsä hyvä asia. Mutta ei voi olla niin, että valtio on passiivinen, ja ihmisten pitäisi olla aktiivisia, mutta heillä ei anneta siihen kuitenkaan mahdollisuuksia.

Filatovista hallituksen eduskunnassa läpi ajaman aktiivimallin suurin epäoikeudenmukaisuus on juuri tässä. Se edellyttää työttömiä hakeutumaan TE-palveluiden aktivointitoimiin samalla, kun kyseisiä toimia ei ole tarjota kaikille halukkaille.

– Vaikka ihmiset kuinka yrittävät, silti seuraa rangaistus. Malli pitäisi kääntää niin päin, että jos aktivoinnista kieltäytyy, seuraa siitä rangaistus. Ei niin, että jos kaikkesi yrität, mutta et onnistu, niin siitä seuraa rangaistus.

– Tässä hallituksella on iso ajatusharha.

Ihmisen ollessa työttömänä ja hakeutuessa TE-palveluiden aktiivitoimiin, työhallinto tekee aina lopullisen päätöksen siitä, pääseekö hakija niihin osalliseksi. Konkreettisemmin, työhallinto päättää siis aina siitä, saako työtön mahdollisuuden urakoulutukseen tai onko esimerkiksi palkkatuki hänen kohdallaan mahdollinen.

Filatovin mukaan on hyvin vaikea arvioida sitä, kuinka helposti hakija pääsee aktiivitoimien piiriin. Mahdollisuudet myös vaihtelevat huomattavasti asuinpaikasta riippuen. Etenkin pääkaupunkiseudulla tilanne on sangen huono.

Tästä huolimatta, mikäli työntekijä ei pääse aktiivitoimiin tai ei saa hankittua itselleen keikkatöitä 18 tuntia tarkastelujakson, eli noin 3 kuukauden aikana, aletaan hänen tukeaan leikata.

Hallitus on kertonut seuraavansa tarkasti uudistuksen vaikutuksia. Viimeksi lauantaina Ylen Ykkösaamussa vieraillut ministeri Mattila totesi, ettei hallitus ole ummistamassa silmiään.

Filatov vaatiikin hallitukselta välittömiä toimia.

Todellisuus on kuitenkin se, että laki astui voimaan jo vuodenvaihteessa. Filatov vaatiikin hallitukselta välittömiä toimia. Ellei koko mallia saada peruutettua, tulisi sen käyttö vähintäänkin pysäyttää välittömästi, jotta tarvittavat korjaukset voitaisiin tehdä.

Filatov korostaa useaan otteeseen, että hän ei tue koko mallia. Mutta mikäli hän olisi hallituspuolueen edustaja, niin hän poistaisi ensimmäisenä työttömyyskortistosta ne henkilöt, jotka ovat oikeasti sairaita. Näin he välttäisivät leikkurin. Tähän Filatov kaavailee tietynlaista porrasmallia.

– Asettaisin ihmisille erilaiset velvoitteet. Silloin kun olet terve ja sinulla on asiat kunnossa, niin silloin sinun pitäisi tietysti keskittyä työnhakuun. Mutta jos sinulta taas puuttuu osaamista, on koulutus se, mihin sinun pitäisi keskittyä.

Filatov kuitenkin huomauttaa, että hallitus on ajanut myös työvoimapoliittista koulutusta alas todella voimakkaasti.

– Se on iso virhe, joka tulee pahentamaan esimerkiksi Suomen kohtaanto-ongelmaa.

Siirryttäessä terveydellisistä ongelmista kärsiviin työnhakijoihin Filatov muistuttaa, että työttömänä ei ole vain samoista vaivoista kärsiviä ihmisiä.

– On ihmisiä, joilla sairaus on päällä, mutta se on väistymässä jonkin ajan päästä. Sitten on niitä, kenellä on pysyviä vammoja ja pitkäaikaissairauksia. Jälkimmäisissä tullaan lopulta väistämättä eriasteisiin palkkatukiin. Jos vamma on pysyvä, niin myös työllistymistuen pitäisi olla pysyvä.

Filatov huomauttaa, että tällä hetkellä tiettyjä ihmisiä pyöritetään moneen kertaan järjestelmää ympäri. Esimerkiksi hän nostaa pyörätuolissa olevan vammaisen henkilön, joka on saanut työllistämistukea.

– Jos vamma on sellainen, että se ei mene ohi, niin hän joutuu silti aina uudelleen tietyin väliajoin hakemaan tukea. Eikä siltikään aina välttämättä saa sitä. Meillä pyörii turhaa byrokratiaa paljon.

Aktiivitoimia pitäisi käyttää vain ja ainoastaan henkilön tarpeiden mukaan.

Filatov muistuttaa, että aktiivitoimia pitäisi käyttää vain ja ainoastaan henkilön tarpeiden mukaan, eikä täyttämään jonkin aktivointimallin ehtoja. Hän huomauttaa, että TE-palveluissa pitäisi keskittyä työkyvyn paranemiseen, eikä pelkästään työllistymistulosten kyttäämiseen.

– Tekisin myös sellaisen turvan, että jos et saa työmarkkinoilta keikkaa etkä onnistu saamaan aktiivitoimia, niin yhteiskunnan pitäisi taata kaikille tapaaminen työneuvojan kanssa. Tapaamisessa valtio tarjoaisi jonkun välineen, jolla aktiivisuusehdon voi täyttää.

Filatov kertaa, että sosialidemokraateilla on aina ollut kristallinkirkas näkemys siitä, että työttömyystuen karenssia voidaan pitää kohtuullisena, jos ihminen kieltäytyy hänelle tarjotusta työstä, josta maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja johon työtön tosiasiallisesti voi mennä.

Viimeisellä hän tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lasten päivähoito on kunnossa ja kulkuyhteydet työpaikkaan ovat kohtuulliset.

Karenssia voidaan pitää kohtuullisena myös silloin, jos henkilö kieltäytyy kaikista hänelle tarjotusta toimenpiteistä.

– Mutta työttömän pitäisi aina ensin saada se tarjonta ja mahdollisuus.

Syytösryöpyn saanut Lauri Törhönen avautui Ylellä: ”Itse olen machoillut vähemmän”

Kuva: Lehtikuva

Seksuaalisesta häirinnästä syytöksiä saanut ohjaaja Lauri Törhönen myöntää, että hän on varmaan häirinnyt ihmisiä. Törhönen kommentoi sunnuntaina Yle TV1:n Arto Nyberg -ohjelmassa kohua, jonka keskiöön hän joutui tammikuun lopulla parinkymmenen naisen tultua asiassa julkisuuteen.

Törhösen mukaan väitteet väkisin annetuista kielisuudelmista tai seksiehdotuksista ovat kuitenkin perättömiä. Hän ei kiistä, että ihmiset muistavat subjektiivisesti niin tapahtuneen, mutta tekijänä on Törhösen mukaan ollut joku muu kuin hän.

Taideteollisen korkeakoulun professorina vuosina 1995–2006 ollut Törhönen korostaa, että asiassa kyse on harmaan sävyistä mustan ja valkoisen välillä.

– Jos vastaan kysymykseen häirinnästä kyllä, se ei ole koko totuus. Jos vastaan ei, sekään ei ole oikea termi. Olen varmaan temperamenttini vuoksi käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti. Siitä on voinut häiriintyä.

Törhönen katsoo, että syytöskohun vuoksi hänen maineensa on mennyt lopullisesti.

Konkariohjaajan mukaan miljoonat miehet ovat joutuneet me too -kampanjan jälkeen miettimään, mitä on tullut tehtyä.

– Aika on muuttunut kuin katkaisijasta vääntämällä.

Törhönen painottaa, että elokuvakoulu ja teatterikoulu eivät ole pappisseminaareja. Machokulttuuri on ollut hänen mukaansa pesiytyneenä näille aloille.

– Itse olen machoillut vähemmän. Mutta olen varmaan tehnyt virheitä tämän nykyisen koodin mukaan.

Törhönen kertoo toivovansa, että hänen anteeksipyyntönsä otetaan vastaan.

STT–PERTTI MATTILA

Nyt lyödään Mikko Kärnälle luuta kurkkuun: ”Ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”

Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi lauantaina salaa kuvattua materiaalia eläintiloilta. Videolla näkyy, miten lypsylehmät ovat sidottuina parsiin, emakot pidetään sullottuna kääntymiseen estäviin porsitushäkkeihin ja miten kuolleet kanat on jätetty häkkeihin häkkikanaloissa.

Kuvat eläintiloilta on otettu Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa vuoden 2016 huhtikuun ja vuoden 2018 tammikuun välisenä aikana. Kuvamateriaalia on julkaistu seitsemältä eri tuotantotilalta – kanaloista, sikaloista ja navetasta.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on Twitterissä pohtinut videomateriaalin aitoutta.

”Miten mediat ovat varmistuneet, että materiaali todella on kuvattu Suomessa vuosien 16-18 aikana? Kuvissa näyttäisi olevan häkkikanala. Ne on kielletty 2012.”

Oikeutta eläimille järjestön kampanjapäällikkö Linda Nyholm vastaa järjestön tiedotteessa.

”EU-direktiivi on kieltänyt varustelemattomien häkkikanaloiden käytön alkaen vuodesta 2012. Salaa kuvatuissa materiaaleissa näytetään varusteltuja häkkikanaloita. Myös näiden varusteltujen häkkikanaloiden käyttö tulisi kieltää Suomessa.”

Videoiden sisältö osoittaa järjestön mukaan, etteivät eläinsuojelulain löyhät säädökset kykene suojelemaan eläimiä teollisuuden välinpitämättömyydestä niiden terveyttä ja hyvinvointia kohtaan.

”On huolestuttavaa, että istuva kansanedustaja tekee virheellisiä väitteitä. Huolestuttavaa on myös se, että kansanedustaja Kärnä ei tunnista laillisia häkkikanaloita, jotka ovat lain sallimia. Tämä kertoo siitä, että Kärnä ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”, Nyholm sanoo.

Keskustelua aiheesta

Nyt puhuu näköalapaikalle valittu SDP:n Krista Kiuru: ”Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa”

Kuva: Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuore puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) pitää sote-lakien käsittelyaikataulua erittäin kireänä.

– Aikataulusta on sanottavissa vain, että aikataulu on erittäin kireä ja monelta osin myös kriittinen, Kiuru sanoo STT:lle.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa näillä näkymin ensi kuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskeva lakiesitys. Edellinen esitys kaatui perustuslakivaliokunnan kritiikkiin.

Kiireellisyyttä lainsäädäntötyöhön tuo, että sote-uudistuksessa syntyviin uusiin maakuntiin on määrä valita päättäjät jo lokakuun maakuntavaaleissa.

Yksi mahdollinen jarruttava tekijä jo ennen eduskuntakäsittelyä on lainsäädännön arviointineuvoston perjantainen palaute valinnanvapauslainsäädännöstä. Neuvosto esimerkiksi katsoi, että lakiesityksestä ei löydy vastausta muun muassa siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:lle perjantaina, että neuvoston huomiot voidaan ottaa huomioon ja eivätkä aikataulut pauku.

Kiuru katsoo, että hallituksen tulee toden teolla ottaa palaute vastaan ja toimia.

– On tärkeää, että eduskunta ei joudu tilanteeseen, jossa eduskunnan tehtäväksi ja vastuulle jää tämän lakiesityksen puutteiden korjaaminen. Se kuuluu hallitukselle.

Avataanko koko paketti vielä?

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi nousseen Tuula Haataisen (sd.) tilalle valiokunnan johtoon noussut Kiuru katsoo, että valiokuntien pitää käsitellä asia huolellisesti ja perusteellisesti. Kaksi keskeistä sote-paketin osaa eli maakuntalaki ja sote-laki odottavat eduskunnassa valinnanvapauslain hyväksyntää.

– Uusi valinnanvapauslainsäädäntö pitää sovittaa kokonaisuuden muiden osien kanssa yhteen, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että koko kokonaisuus pitäisi käydä huolellisesti läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaakin tärkeämpi on perustuslakivaliokunnan kanta. Sitä luotaa vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Kiuru uskoo, että perustuslakivaliokunta käsittelee vielä kaikkien kolmen lain kokonaisuuden erikseen.

– Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa, Kiuru sanoo.

STT–OLLI VESALA

Li Andersson murskaa Timo Soinin: ”Kuinka pihalla voi olla?”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin kirjoituksessaan verkkosivuillaan.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

Soini kyseli kirjoituksessaan, mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on, sillä jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Andersson arvostelee Soinin töräytystä siekailematta omalla Twitter-tilillään. Hän sanoo kritisoineensa kokoomuksen kaatunutta perhevapaamallia paljon, koska uudistuksesta ei tule mitään ilman rahaa.

”Nyt Timo Soini kirjoittaa perhevapaista: ”mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta? Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus”. Kuinka pihalla voi olla?”

Timo Soini sanoo sen nyt lähes siekailematta: Mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta?

Kuva: Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

”Sama yhteiskunnallinen ajatustapa yhdistää punavihervasemmistoa ja liberaalia kokoomuslaisia. Homoliitot piti saada, translaki pitäisi saada, kirkon pitäisi vihkiä homopareja, vaikka kirkossa ei käydä tai siihen ei edes kuuluta, naispappeuden vastustajat pitää erottaa pappisvirasta, prostituutio ja eutanasia pitää laillistaa sekä lestadiolaisia pilkata ikivanhoilla pesukonevitseillä.”

 

Mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta, Soini kysyy tuoreessa verkkokirjoituksessaan.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on , sillä Jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Soini ennustaa, että perhevapaista tulee eduskuntavaalien suuri kysymys.

”Jos minä vielä vaaleihin lähden, kampanjoin rajusti kotiäitivihaa vastaan ja kotihoidontuen puolesta tavalla jonka jokainen ymmärtää. Ja tulen valituksi.”

Keskustelua aiheesta