Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitukselle ei heru ymmärrystä koulutuspäälliköltä eikä ex-ministeriltä — “On suorastaan noloa toimia tällä tavalla”

Hallituksen yliopistoleikkauksista on kirjoitettu paljon, mutta koulutusleikkaukset kohdistuvat kipeimmin toisen asteen ammatilliseen koulutukseen, josta lähtee ensi vuonna 190 miljoonaa euroa.

– Ensi vuodesta tulee ammatilliselle koulutukselle todella vaikea, sillä leikkaukset ovat käsittämättömän massiivisia ja iskevät kohtuuttomasti yhteen sektoriin, SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen sanoo.

Hänen mukaansa vuonna 2018 tulevassa ammatillisen koulutuksen uudistuksessa olisi voitu tehdä kustannussäästöjä ilman leikkauksia, mutta hallitus halusi tehdä leik­kaukset ensin, vuoden 2017 aikana, ja uudistuksen tämän jälkeen. Koskisen mukaan olisi ollut realistisempaa jakaa säästettävä summa useammalle vuodelle ja hyödyntää uudistusta säästöjen tekemisessä.

– Näin isoa leikkausta on vaikea toteuttaa lyhyessä ajassa ilman että se vaikuttaisi koulutuksen saatavuuteen, järjestämiseen tai laatuun. Monet järjestäjät ovat jo käynnistäneet yt-neuvotteluja ja irtisanoneet henkilöstöä. Voi olla, että koulutusuudistuksen jälkeen koulutuksesta lähtee vielä enemmän, Koskinen lisää.

– Olemme ihmetelleet sivistysvaliokunnassa leikkausten suuruutta ja etupainotteisuutta. Vuoden 2017 leikkaukset tehdään aivan väärään aikaan, ennen kuin käytössä on uuden lainsäädännön ja rahoitusmallin työkalut. On suorastaan noloa toimia tällä tavalla, kansanedustaja ja entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) sanoo.

Edellisen hallituskauden aikana oli tarkoitus uudistaa koko toisen asteen koulutus, joka oltaisiin voitu tehdä ilman leikkauksia. Kyseinen uudistus olisi koskenut myös lukioita. Koskisen mukaan lukioiden poisjättäminen on epätasa-arvoista ja epäjohdonmukaista.

– Suomen lukiokenttä on hyvin hajanainen, ja Suomessa on paljon lukioita joissa on jopa alle 50 opiskelijaa. Nyt olisi tarve tehdä rakenteellisia uudistuksia, ja yhdistää lukioita, mitä hallitus ei halunnut tehdä. Kysymys on poliittisesta arvovalinnasta.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE