Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitukselle sataa yhä sapiskaa: “Ei ole kuunnellut asiantuntijoita, muttei myöskään hoitajia”

Uusimpien arvioiden mukaan jopa 25 000 työntekijää tulee siirtymään sote-uudistuksen myötä yksityisen työnantajan palvelukseen. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) mukaan pitkällä tähtäimellä siirtymä voi olla jopa suurempi.

Hän pelkää, että henkilöstöstä voi tulla kysynnän mukaan joustava elementti, kun asiakkaat voivat säännöllisin väliajoin vaihtaa palveluntuottajaa. Määräaikaiset työsuhteet ja nollasopimukset ovat vaarassa lisääntyä.

Mäkisalo-Ropponen on itse terveydenhuollon ammattilainen ja hän on keskustellut paljon sote-uudistuksen riskeistä alan ihmisten kanssa. Hallitus ei saa heiltä kovin hyviä laatupisteitä.

– Hallitusta on moitittu kovasti siitä, ettei se ole kuunnellut asiantuntijoita uudistusta tehdessään. Se on valitettavasti unohtanut kuunnella myös niitä ammattihenkilöitä, jotka tulevat toteuttamaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluja. Kaikkein ikävintä kuitenkin on se, että monet heistä kokevat, ettei hallitus ole heistä edes kiinnostunut!

Kiire lisää myös halua vaihtaa alaa.

Muun muassa Tehy epäilee sote-esityksen säästötavoitteita, jotka kohdistuvat henkilöstöön. Mäkisalo-Ropponen huomauttaa, että joitakin viikkoja sitten toteutettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto osoitti selkeästi, että terveyspalveluiden toimivuus rakentuu jo nyt täysin henkilöstön joustamisen varaan.

– Pitkään jatkunut kiire ja riittämättömät resurssit johtavat yhä useammin henkilöstön kuormittumiseen äärirajoille ja lisäävät myös halua vaihtaa alaa. Tehy korostaakin, että henkilöstösäästöjen tie on kuljettu loppuun.

Lisää aiheesta

Hoitajajärjestöt pelkäävät myös, mitä tapahtuu, kun yksityisten terveysbisnesyritysten toimintatavat pesiytyvät koko sosiaali- ja terveysalalle.

Mäkisalo-Ropposen mukaan huolena on hoidon laadun ja työntekijöiden työehtojen heikkeneminen.

– Kyselyjen perusteella jo nyt henkilöstömitoitukset ovat riittämättömiä, jatkuva kiire vaikuttaa hoidon tasoon, vanhuspalveluissa ei huomioida hoitoisuuden lisääntymistä eikä sijaisia palkata tilapäisiin tai edes pidempiaikaisiin sijaisuuksiin. Lisäksi työehtojen räikeä rikkominen ja heikentäminen on yleistä, kansanedustaja luettelee.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE