Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Hallitukselta lakiesitys, joka voisi rajata ministerien oikeutta siirtyä yksityiselle alalle

iStock

Hallitus esittää lakia, joka voisi rajata ministerien oikeutta siirtyä julkishallinnon ulkopuolisiin tehtäviin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Rajoitus voisi olla voimassa enimmillään vuoden verran, jos ministerin katsotaan saaneen toimessaan tietoa, jota voisi hyödyntää uudessa tehtävässä. Hallitus antoi lakiesityksen asiasta tänään eduskunnalle.

Karenssin määräisi karenssilautakunta, joka perustettaisiin valtioneuvoston kanslian yhteyteen. Karenssin ajalta maksettaisiin ministerin palkkiota vastaava korvaus.

Lakiesityksen saatteen mukaan sääntelyn on tarkoitus asettaa verrattain korkea kynnys karenssin määräämiselle.

-  Pelkästään mahdollisuus ministerin asemassa saadun tiedon tai siinä muodostuneiden vaikutusvaltasuhteiden hyödyntämisestä ministerikauden jälkeisessä tehtävässä on omiaan heikentämään yleisön luottamusta hallitusvallan käyttöön etenkin, jos uudella tehtävällä on kiinteä yhteys asianomaisen ministerin vastuualueeseen tai toimialaan, esityksessä perustellaan.

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden kesäkuusta alkaen. Lakiesitys kattaisi myös mahdollisuuden esimerkiksi ottaa vastaan yritysten hallitus- tai johtoryhmätehtäviä tai perustaa oma yritys.

Suomessa on jo aiemmin voimassa karenssijärjestelyjä korkeille virkamiehille. Kyseinen laki kattaa esimerkiksi tietyt Puolustusvoimain ylemmän johdon tehtävät sekä ministerien erityisavustajat. Näiden osalta aiempaa puolen vuoden karenssimaksimia korotettiin vuoteen viime kesäkuun alusta alkaen.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE