Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Hallituksen ajattelutapa osoittaa arvostuksen puutetta” – Antti Rinne nöyränä SDP:n ykköspaikasta: Ihmisten luottamus täytyy lunastaa joka päivä

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo Demokraatille olevansa iloinen siitä, että ihmisten luottamus sosialidemokraatteihin vahvistuu, ainakin mikäli Ylen perjantaiaamuna julkaisemaan kannatusmittaukseen on uskominen.

– SDP:n kannatuksen vahvistuminen näyttää olevan trendi. On hienoa nähdä, että olemme tänään julkaistussa gallupissa ykköspaikalla, Rinne kuvailee.

Hän ei kuitenkaan usko ilmaisiin tuloksiin. Työtä on jatkettava hartiavoimin.

– Ihmisten luottamus täytyy lunastaa joka päivä.

Rinne huomauttaakin, että galluptulokset vaihtelevat viikosta ja kuukaudesta toiseen. Aina edes prosenttiyksikön suuruisille vaihteluille ei välttämättä löydy mitään erityistä syytä.

– Yksittäiset gallupit eivät sinällään ole tärkeitä. Mutta jos katsoo pidempään jatkunutta kehitystä, voidaan havaita, että luottamus sosialidemokraatteihin on lisääntynyt.

Rinne kehaiseekin, että SDP:n puolueroganisaatiossa, eduskuntaryhmässä sekä europarlamenissa tehdään hyvää työtä.

– Olen hirveän tyytyväinen. Tämän lisäksi puolueväki on ollut aktiivisesti mukana tekemässä puolueen ohjelmatyötä.

Hallituksen ajattelutapa osoittaa arvostuksen puutetta.

Yle julkaisi tänään kannatusmittauksen, jonka mukaan SDP on kiivennyt Suomen suosituimmaksi puolueeksi. Toisena on kokoomus 20 prosentin kannatuksella ja kolmantena keskusta 17 prosentin kannatuksella.

Sosialidemokraattien kannatus oli noussut 2,3 prosenttiyksikön verran tammikuusta. Kokoomuksen kannatus osoitti gallupissa viimein heikkenemisen merkkejä, puolueen kannatus tipahti 0,8 prosenttiyksikköä. Kyselyn virhemarginaali oli puolestaan 2,1 prosenttia.

Huomionarvoista on lisäksi se, että mittauksessa ei vielä otettu huomioon viime päivien sote-käänteitä, sillä vastaukset kerättiin 07.02.2018–28.02.2018.

Rinne analysoi galluptulosten kertovan, että moni tavallista elämää elävä suomalainen kokee hallituksen arvostuksen olevan heitä kohtaan heikko. Esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja nostaa hallituksen ajaman työttömien aktiivimallin.

– Malli ei ole pelkästään työttömien asia. Ihmiset ovat havainneet hallituksen ajattelutavan aktiivimallin taustalla. Malli osoittaa, että hallitus pitää työttömyyden kouriin joutuneita suomalaisia laiskoina, ja tarjoaa heille keppiä, Rinne perustelee.

– Tämä hallituksen ajattelutapa osoittaa arvostuksen puutetta. Pidän tätä yhtenä syynä sille, miksi hallitusta kohtaan koettu luottamus nyt heikkenee.

Haluamme, että ihmisten turvallisuus ja heidän palvelunsa säilyvät.

Kuten eduskunnan kevätkauden ensimmäinen kuukausi on näyttänyt, täysistuntosalissa ja valiokunnissa käsitellään paraikaa suuria asioita. Rinne korostaa, että SDP haluaa olla nöyrästi ja johdonmukaisesti uudistamassa suomalaista yhteiskuntaa, tuoden voimakkaan muutoksen kourissa olevan maailman keskelle myös luottamusta.

– SDP on kevään keskusteluissa voimakkaasti ihmisten puolella. Haluamme, että ihmisten turvallisuus ja heidän palvelunsa säilyvät, Rinne kertoo viitaten keskusteluun sote-uudistuksesta sekä tiedustelulakipaketista.

Rinne korostaa, että valtion keräämät verovarat eivät saa olla ”mitään helppoa rahaa jollekin tehdä voittoa”.

– Sipilän hallituksen tavoitteena näyttää olevan muuttaa Suomea voimakkaasti eri sektoreilla markkinamalliseksi yhteiskunnaksi.

– Sosialidemokraatit tulevat kaikella voimallaan pitämään huolta siitä, että yhteiset verorahat käytetään ihmisten palveluihin ja turvaverkkoihin sekä niissä olemassaolevien ongelmien korjaamiseen.

Juttua muokattu viimeksi klo 15:45.

HS-gallup: SDP nousi kokoomuksen kannoille – ”Tällaisia lukemia SDP:llä olisi pitänyt olla jo aiemmin”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Antti Rinteen johtama SDP nousi hengittämään kokoomuksen niskaan.

Kokoomus ja SDP saisivat suurimman kannatuksen, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, ilmenee Helsingin Sanomien gallupista.

Gallupin mukaan kokoomusta kannattaa tällä hetkellä 21,1 prosenttia äänestäjistä ja SDP:tä 20,8 prosenttia äänestäjistä.

Kolmantena on keskusta 15,9 prosentin kannatuksella.

Politiikan tutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta sanoo, että SDP on vihdoin kyennyt ottamaan hyödyn suurimman oppositiopuolueen asemasta, ja Suomen suurimman puolueen paikasta kamppailee nyt kolmen sijaan kaksi puoluetta.

– Tämä on paluuta normaalitilanteeseen, jossa suurin oppositiopuolue pääsee hyödyntämään kansalaisten tyytymättömyyttä hallitukseen. Tällaisia lukemia SDP:llä olisi pitänyt olla jo aiemmin, Borg sanoo HS:lle.

Neljänneksi suosituin puolue on vihreät 14,5 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisia ja vasemmistoliittoa kannattaa 8,5 prosenttia äänestäjistä.

RKP:n kannatus on 4,1 prosentissa, kristillisten 3,2 prosentissa ja sinisten 1,4 prosentissa. Muut puolueet saavat kahden prosentin kannatuksen.

HS-gallupin on tehnyt tutkimusyritys Kantar TNS. Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse reilut 2 400 ihmistä 19. helmikuuta ja 15. maaliskuuta välisenä aikana.

Suurimpien puolueiden kohdalla tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA