Politiikka

Hallituksen edustajat halutaan maanantaina paikalle, työttömien ”rankaisulaki” jäi SDP:n esityksestä pöydälle – ”Olimme pakotettuja tähän”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Eduskunnassa on juuri päättynyt pitkä, lähinnä opposition kansanedustajien käymä, keskustelu hallituksen ajamasta niin sanotusta työttömyysturvan aktiivimallista.

Asia oli tänään ensimmäisessä käsittelyssä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta.

SDP:n ja muun opposition kansanedustajia hämmensi, ettei hallituspuolueiden kansanedustajat saati esittelevä ministeri Pirkko Mattila (sin.) eivät olleet istunnossa paikalla.

Hallituspuolueista salissa oli vain yksi kokoomusedustaja vuorollaan, ensin Ben Zyskowicz, sitten Juhana Vartiainen ja lopulta Wille Rydman.

Keskustelun päätteeksi SDP:n kansanedustaja Mika Kari esitti, että laki jäisi pöydälle. Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski kannatti. Äänestyksiä ei tarvittu. Laki siirrettiin maanantaille, jolloin sen ensimmäinen käsittely jatkuu.

– Pyrin varmistamaan sen, että paikalla on oppositiolle lakiehdotusta esittelemässä ministeri, jonka näissä pitäisi olla paikalla. Nyt jouduttiin olemaan muutaman kokoomuskansanedustajan informaation varassa. Hallituspuolueiden kansanedustajia ei näkynyt mailla eikä halmeilla, Mika Kari tuhahtaa.

– Olimme pakotettuja tähän, jotta näin ison asian osalta vahvistetaan sen arvon mukainen käsittely.

Kari totesi asiaa käsiteltäessä ymmärtävänsä, että oppositio lyö löylyä, mutta ei ymmärrä sitä, että ministeri nauttii savusaunan löylyistä. Tällä hän viittasi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) täysistunnon aikana lähettämään tviittiin, josta työministeri Jari Lindström (sin.) oli Twitterissä tykännyt. Mattila toivotteli tviitissä hyvää viikonloppua ja kertoi savusaunan odottavan.

SDP on vastustanut voimakkaasti hallituksen ajamaa työttömyysturvan aktiivimallia pitäen sitä työttömien rankaisemisena. Mikäli niin kutsutun aktiivimallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty, seurauksena on 4,65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan.

– Hallituksen aktiivimalli lisää toimeentulotukimenoja 10 miljoonalla. Toimeentulotuki on työttömyysansa, sieltä on kaikkein vaikeinta päästä pois, entinen työministeri, kansanedustaja Tarja Filatov esimerkiksi toteaa Twitterissä.

Filatov oli illalla paikalla eduskunnassa keskustelemassa hallituksen esityksestä.

– Murheellista tässä hallituksen esityksessä on lähtöolettama, jonka mukaan ihmiset eivät haluaisi työllistyä. Siitä ei ole kysymys. Suomi on niin iso maa, että osassa maata ei kertakaikkiaan ole edes työpaikkoja eikä myöskään työlisyyspalveluja ja tukitoimia, joilla karenssien syntymiseen voisi yksilötasolla vaikutttaa, Mika Kari sanoo Demokraatille istunnon päätyttyä.

Kari toteaa myös, että asiantuntijalausunnot ja perustusvaliokunnan mutta myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunnot olivat kriittisiä aktiivimallia kohtaan.

Kari kritisoi hallituksen tarjoamaa aktiivimallia ”rankaisulaiksi”, joissa työttömyyttä pidetään kuin rikoksena.

– Tämäntyypisessä tilanteessa, kun luodaan ”rankaisulakia” siitä, että ihminen ei pysty työllistymään, ei ole asiallista, että käsittely tehdään ilman ministerin läsnäoloa, Kari sanoo ja toivoo, että maanantaina asian käsittelyssä olisi hallituspuolueista aivan toisenlainen osanotto kuin tänään.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat