Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituksen esitysluonnos uudeksi alkoholilaiksi on erittäin karua luettavaa – “Tutkimusnäytön perusteella on varmaa, että alkoholin suurkuluttajien määrä kasvaisi”

Luonnos hallituksen esitykseksi uudeksi alkoholilaiksi ilmestyi marraskuussa ja lähti lausuntokierrokselle saman tien. Lausuntoaika päättyi tammikuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö sai tällä viikolla valmiiksi lausuntoyhteenvedon alkoholilain kokonaisuudistuksesta annetuista lausunnoista. Joukossa on viranomaisten, asiantuntijalaitosten, elinkeinoelämän toimijoiden ja järjestöjen lausuntojen lisäksi myös runsaasti kansalaispalautetta.

Kaiken kaikkiaan esitysluonnokseen kielteisesti suhtautuvia on ministeriön mukaan hieman myönteisesti suhtautuvia enemmän. Kielteiset arviot liittyvät esimerkiksi vähittäismyynnin ja anniskelun sääntelyn väljentämiseen ja sitä seuraavaan huoleen kansanterveyden ja turvallisuuden heikkenemisestä. Myönteisenä lakiuudistuksessa pidetään sääntelyn selkiyttämistä ja vanhentuneen sääntelyn purkua.

Empiirisen ja teoreettisen tiedon perusteella on varmaa, että muutos vaikuttaisi negatiivisesti väestön sosiaaliseen hyvinvointiin ja terveyteen.

Hallituksen omassa esitysluonnoksessa alkoholin haittavaikutuksista puhutaan suoraan.

“Koska alkoholijuomien kokonaiskulutus lisääntyisi, empiirisen ja teoreettisen tiedon perusteella on varmaa, että muutos vaikuttaisi negatiivisesti väestön sosiaaliseen hyvinvointiin ja terveyteen. Tutkimusnäytön perusteella on varmaa, että alkoholin suurkuluttajien määrä kasvaisi.”

Luonnoksen mukaan aiempien kokemusten perusteella esimerkiksi viiden prosentin kulutuksen lisäys johtaisi vuosittain alkoholiehtoisen kuolleisuuden lisäykseen vähintään 100—150:lla.

Lisää aiheesta

“Kulutuksen kasvu näkyisi tyypillisesti kaikissa kroonisissa ja akuuteissa sekä sosiaalisissa ja terveydellisissä alkoholihaitoissa, jotka koskevat sekä käyttäjiä itseään että heidän perheitään, lähipiiriään ja työpaikkojaan. Koska kulutuksen lisäys painottuisi nykyistä väkevämpiin alkoholijuomiin ja lisäksi entistä halvempaan alkoholiin, akuutit humalahaitat ja järjestyshäiriöt lisääntyisivät todennäköisesti erityisesti viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.”

Luonnoksessa sanotaan myös, että ikääntyneen väestön alkoholihaitat ilmenisivät erityisesti kahdella tavalla.

“Ikääntyneen väestön osuus kasvaa väestössä joka tapauksessa. Kun ikääntynyt väestö lisäisi alkoholinkulutustaan, esimerkiksi alkoholin yhteisvaikutukset lääkkeiden ja olemassa olevien sairauksien kanssa lisäisivät tapaturmavahinkoja.”

Luonnoksen mukaan erityisen merkittävää on, että alkoholijuomien saatavuus ja markkinointi myös lapsille lisääntyisivät ja yleisimmin kaupan olevat alkoholijuomat samalla väkevöityisivät.

“Vaikka luvanvaraisessa myynnissä valvotaan varsinaista lapsille myyntiä hyvin, lasten mahdollisuudet hankkia muulla tavoin esimerkiksi uusia alkoholijuomasekoituksia paranisivat merkittävästi. Lasten alkoholinkäytön aleneva trendi voisi vähintään pysähtyä.”

Alkoholiriippuvaisten ja suurkuluttajien oman vastuun korostaminen vaikuttaisi vakavasti heidän puolisoidensa, lastensa ja muiden läheistensä asemaan yhteiskunnassa.

Luonnostekstin mukaan uudistuksen pitkän aikavälin yhteiskunnalliset vaikutukset olisivat sekä käytännössä että periaatteellisella tasolla suuret.

“Alkoholijuomien saatavuuden tietoinen lisääminen heikentää välittömästi väestön terveyttä ja hyvinvointia ja lisää terveyseroja. Näiden haitallisten vaikutusten korjaaminen sosiaali- ja terveyspalveluilla paitsi maksaa yhteiskunnalle myös suuntaa käytettävissä olevia hoitoresursseja pois muista palveluista. Erityisen ongelmallista on, että uudistuksen vaikutuksia ei välttämättä voida korjata peruuttamalla haitallisiksi osoittautuneita muutoksia.”

Luonnoksen mukaan vaarana myös on, että alkoholin aiheuttamia terveyshaittoja ei pidetä enää tulevaisuudessa kansanterveysasiana, vaan yksilöiden omana ja itse hankittuna ongelmana.

“Alkoholiriippuvaisten ja suurkuluttajien oman vastuun korostaminen vaikuttaisi vakavasti heidän puolisoidensa, lastensa ja muiden läheistensä asemaan yhteiskunnassa.”

Alkoholilain kokonaisuudistus etenee perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan mukaan siten, että lakiesitystä käsitellään ja tarvittaessa muutetaan lausuntokierroksella saadun palautteen perusteella. Erityisesti uudistuksen taloudelliset vaikutukset ja vaikutukset terveyteen ja turvallisuuteen pyritään arvioimaan mahdollisimman monipuolisesti.

Maalis-huhtikuun aikana lainsäädännön arviointineuvosto saa lakiluonnoksen arvioitavakseen. Arviointineuvoston käsittely vie arviolta neljä viikkoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE