Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Hallituksen neuvottelut exit-suunnitelmasta päättyivät – ”Haluamme myös kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallituksen koko keskiviikkoillan kestänyt neuvottelu koronarajoitusten purkamista hahmottelevasta exit-strategiasta on päättynyt. Suunnitelmaluonnoksen käsittely jatkuu Säätytalossa torstaina kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa kello 10.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Haluamme myös kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä suunnitelmasta ja siksi avaamme perjantaina aineiston viikon mittaiselle kommenttikierrokselle, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Twitterissä.

Työmarkkinajärjestöjen ja kuntatoimijoiden kanssa järjestetään Marinin mukaan erillinen keskustelu.

MARIN ENNAKOI illan neuvottelun alkaessa, että kesästä on tulossa koronarajoitusten asteittaisen purkamisen myötä parempi kuin nykyinen tilanne. Marin sanoi hallituksen neuvotteluihin mennessään olevansa varovaisen optimistinen eikä pitänyt mahdottomana, että tulossa on jo melko normaali juhannus.

Marinin mukaan kenties jo kesäkuun puolella tai heinäkuun alussa voitaisiin puhua jopa tapahtumatoiminnan laajamittaisesta avaamisesta.

–  Rokotekattavuus on tuolloin jo todennäköisesti iso. Toki tähänkin liittyy epävarmuutta, kuten olemme nähneet, kun rokotetoimituksissa on ollut haasteita.

Vielä ei kuitenkaan ole mahdollista antaa tarkkaa päivämäärää, milloin kaikki on normaalia, Marin sanoi. Jos rajoituksia aletaan purkaa liian hätäisesti, voi tautitilanne pahentua, hän varoitti.

Marinin mukaan rajoituksia on määrä lähteä purkamaan käänteisessä järjestyksessä siihen nähden, miten ne on asetettu. Ensimmäinen askel on poikkeusoloista ja valmiuslain käytöstä luopuminen. Sen rinnalla on valtakunnallisten ravintolarajoitusten päättyminen 18. huhtikuuta.

Esimerkiksi kouluja, harrastustoimintaa ja julkisia tiloja koskevat rajoitukset ovat pitkälti kuntien ja aluehallintoviranomaisten käsissä.

–  Toivon mukaan toukokuussa näistä päästäisiin jo isolta osin eroon.

Emme ole laittaneet muniamme yhteen koriin.

ROKOTEAIKATAULUSTA MARIN totesi, ettei voi tässä vaiheessa luvata, mihin päivämäärään mennessä kaikki halukkaat suomalaiset on rokotettu. Astra Zenecalla on ollut toimitusvaikeuksia ja rokotteen terveysturvallisuutta on tutkittu, mikä vaikuttaa aikatauluihin. Toisaalta Pfizerin rokotetta saadaan näinä aikoina entistä suurempia määriä.

–  Emme ole laittaneet muniamme yhteen koriin vaan olemme tilanneet kaikkia rokotteita. Se tietenkin auttaa meitä, kun yhden valmistajan kanssa on toimitusvaikeuksia.

Marinin mukaan viime aikojen tartuntaluvut ovat näyttäneet paremmilta, mutta vasta tämän ja ensi viikon aikana selviää, onko tilanne todellisuudessa parantunut vai näyttääkö se paremmalta siksi, että testeissä on käyty pääsiäisen aikana vähemmän. Varotoimien noudattamista täytyy joka tapauksessa edelleen jatkaa.

–  Meistä jokaisesta riippuu se, miten hyväksi kevät ja kesä muodostuvat. Jos tiputamme hanskat maahan ja toteamme, että enää emme jaksa huolehtia tästä kaikesta, niin on todennäköistä on, että tilanne on huonompi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE