Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituksen sisältä kritiikkiä etäkouluajatukselle – Li Anderssonilla parikin vaihtoehtoa etäkoululle

Ajatus koulujen kevätlukukauden käynnistämisestä etäopetuksessa saa osakseen arvostelua hallituksen sisältä.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) eivät lämpene ajatukselle sosiaali- ja terveysministeriön (STM) keskiviikkona esittämälle ehdotukselle etäkouluun siirtymisestä.

Anderssonin mukaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten tulisi olla viimesijaisia.

– Etäopetukseen liittyvät ongelmat ovat tutkittuja ja selvitettyjä. Monissa maissa on päätetty sen sijaan taata terveysturvallisuus kouluissa ja tehdä paikallisia ratkaisuja, eikä toimia niin, että lähetään valtakunnallisesti kaikki oppilaat kotiin, Andersson sanoi STT:lle.

Lukukausi alkaa monilla paikkakunnilla maanantaina, joten päätöksellä on kiire. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johtaman koronaministeriryhmän on määrä kokoontua perjantaina iltapäivällä keskustelemaan asiasta. STT tavoitteli myös Kiurua kommentoimaan, mutta tämä ei vastannut STT:n yhteydenottoihin.

Andersson näkee parikin vaihtoehtoa etäkoululle, kuten terveysturvallisuuden kohentamisen esimerkiksi maskien käytöllä ja ilmanvaihdolla. Myös kotitestien laajamittaisesta käytöstä on keskusteltu, mutta tästä päättäminen on STM:n ja Kiurun vastuulla.

– Itse pidän näitä paljon parempina keinoina kuin etäopetukseen joutumista, Andersson sanoi.

Myös valtiovarainministeri Saarikko totesi STT:lle kirjoittamassaan sähköpostissa, että ennen etäopetusta pitäisi kokeilla muita keinoja.

Se ajatus on mahdoton, , että baarit pysyisivät auki, mutta koulut menisivät kiinni.

– Ennen koulujen sulkemisesta puhumista tulisi tehdä kaikki mahdolliset toimet koulujen terveysturvallisuuden edistämiseksi. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi systemaattinen kotitestaus ja maskit, Saarikko kirjoitti.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi torstaina Helsingin Sanomille, että ministeriö ei esitä esikoulun eikä 1.-3. luokkien siirtymistä etäopetukseen. Syynä on se, että laki turvaa näiden lähiopetuksen.

Ylelle Varhila totesi taas keskiviikkona, että etäopetusta koskevan ehdotuksen taustalla on huoli tartuntojen mahdollisesta kasvusta ja koulujen terveysturvallisuudesta.

Miten opetusministeri Andersson vastaa terveysturvallisuudesta huolissaan oleville?

-  Ottaen huomioon, että lasten tautitapaukset ovat olleet suhteellisen lieviä, pidämme parempana sitä, että pyritään panostamaan terveysturvallisuuteen ja pitämään koulut auki, verrattuna siihen, että meillä olisi pitkään jatkuva etäopetusjakso.

Andersson sanoo pitävänsä myös mahdottomana ajatuksena, että baarit pysyisivät auki, mutta koulut menisivät kiinni.

-  Olen sanonut omana kantanani, että pidän täysin mahdottomana ajatuksena, että meillä olisivat baarit auki niin, että aikuiset ja täysi-ikäiset toisen asteen opiskelijat voisivat mennä sinne viettämään päiväänsä, mutta eivät tuplasti rokotettuina kouluun.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kertoi taas tukevansa STM:n ehdotusta.

-  Väistämättä koulujen lukuvuoden aloituksen jälkeen tautitilanne pahenee, mikä uhkaa jo kansakunnan huoltovarmuutta, kun opettajat sairastavat kotona ja vanhemmat hoitavat sairastuneita lapsiaan, sanoi OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE