Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituksen viikonlopun yli jatkuneessa Twitter-rähinässä poikkeuksellisia piirteitä – Professori: “En muista tällaista”

Perhevapaauudistuksen kaatuminen kirvoitti viikonlopun aikana laajaa julkista keskustelua, jota käytiin nykyajalle ominaiseen tyyliin niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa.

Perjantaina ja maanantaina nousi etenkin Twitterissä esiin, jos ei täysin poikkeuksellisia, niin ainakin poikkeavia toimintatapoja.

Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus kertoo Demokraatille kiinnittäneensä huomiota etenkin siihen, että esimerkiksi tiistaiaamun Helsingin Sanomien perhevapaauudistuksen uusimpia käänteitä käsitelleessä artikkelissa kaikki tuoreet asiat ja kommentit oli otettu Twitter-päivityksistä.

– Toki uutisia on aikaisemminkin tehty some-päivitysten pohjalta. Onhan Twitterin paras ominaisuus juuri sen nopeus, Isotalus huomauttaa.

Hän pitää julkaisujen pohjalta tehtyjä uutisia kuitenkin osoituksena siitä, että sosiaalinen media, ja tässä tapauksessa Twitter, on juurruttamassa asemaansa tiedonhankinnan ja tiedottamisen kanavana.

– Silmääni pisti myös maanantai-illalta hallituspuolueiden puheenjohtajien samanaikaiset ja identtiset twiitti, joissa kerrottiin perhevapaauudistuksen siirtymisestä ensi hallituskaudelle, vastikään ensimmäistä suomenkielistä Twitteriä käsittelevää tutkimuskirjaa toimittamassa ollut Isotalus toteaa.

– On hallitus aikaisemminkin tiedottanut asioistaan Twitterissä koordinoidusti. Mutta että sanasta sanaan samanlaisilla viesteillä, en muista tällaista tapahtuneen aikaisemmin.

“On harvinaista, että hallituspuolueiden ja kahden ministerin välillä syntyy julkisesti sanailua.”

Hänen mukaansa näin toteutetussa tiedottamisessa korostuu se, että julkaisut eivät enää tunnu puheenjohtajien itsensä kirjoittamilta vaan esimerkiksi avustajien tekemiltä.

– Twitterin käyttöä tutkittaessa sen vahvuudeksi on havaittu juuri aitouden vaikutelma. Eli ajatus siitä, että poliittiset päättäjät ovat itse julkaisujensa takana. Tämä ei välittynyt maanantai-illan päivityksistä, vaan niistä syntyi mekaaninen vaikutelma; päättäjien nimissä tehdyt twiitit olivatkin vain osa puolueorganisaation viestintää.

Isotaluksen mukaan jokseenkin poikkeavana voidaan pitää myös sitä, että perhevapaauudistuksen kaatumisesta käydyssä keskustelussa hallituspuolueet ajautuivat osin vastakkain. Väittelyä käytiin sosiaalisessa mediassa jopa ministereiden välillä.

– Opposition ja hallituksen välistä some-väittelyä on esiintynyt jo pitkään. Se nousee välillä myös otsikoihin. Mutta on harvinaista, että hallituspuolueiden ja vielä kahden ministerin välillä syntyy julkisesti sanailua.

“Puolueen kannalta ei välttämättä ole fiksuinta mahdollista.”

Isotalus arvioikin, että yleensä hallituskumppanit pyrkivät pitämään erimielisyydet kulissien takana piilossa.

– Tai ainakaan omilla kasvoilla ei mielipiteitä vaihdeta.

– Nyt esimerkiksi perjantaina ministerien ja puolueiden erilaiset kannat tulivat kuitenkin selkeästi esille, Isotalus analysoi viitaten ministeri Annika Saarikon (kesk.) ja ministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) Twitterissä käymää keskustelua.

Professori pitää sinänsä positiivisena, että myös ministerit uskaltavat keskustella avoimesti sosiaalisessa mediassa. Verrattuna puheenjohtajien maanantai-iltaisiin identtisiin päivityksiin, perjantain sanailusta jäikin mielikuvaksi se, että päättäjät olivat itse viestiensä takana.

– Puolueen kannalta se ei välttämättä ole fiksuinta mahdollista, mutta demokratian kannalta näen asian positiivisena. Näin kansalaiset näkevät minkälaisia eroja esimerkiksi hallituskumppaneiden tai ministerien välillä on.

“Tulee hieman vääristynyt kuva.”

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi toteaa, että Twitterin merkitys viestintävälineenä on korostunut tämän vaalikauden aikana entisestään.

Perinteisetkin mediat lainaavat poliittikkojen tviittejä usein, jolloin ne leviävät kohtuu pienen Twitterin aktiivikäyttäjäkunnan ulkopuolelle suuren yleisön keskuuteen.

Lohen mukaan perhevapaauudistuksesta keskusteltaessa hallituspuolueiden keskinäisiä näkemyseroja lähdettiin voimistamaan Twitter-viestinnän kautta. Hän toteaa, että riskinä tässä on se, että lyhyillä viesteillä näkemyserot tosiasiallisesti kärjistyvät suuremmiksi kuin ne ovatkaan.

– Tulee hieman vääristynyt kuva. Siinä tahtoo olla, että seurataan monesti toisten reaktioita. Jos ne ovat voimakkaita toisella puolella, toinen puoli reagoi. Tahtoo olla, että se on enemmänkin tietynlainen lumipalloefekti kuin suunniteltu operaatio.

– Harvoinhan hallituspuoleet ovat julkisesti kovin vastakkain. Sitä pyritään välttämäänkin, ettei toimintakyky heikkenisi.

“Osoittaa sen, että näihin on varauduttu.”

Lohi kuitenkin kiinnitti eilen huomiota siihen, että heti kun hallitustrion jäsenet olivat lähettäneet kukin Twitter-tileiltään yhteisesti muotoillun viestin perhevapaauudistuksen kaatumisesta, ei mennyt monta minuuttia, kun opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen tilille ilmaantui kuvaviesti eli meemi.

“Emme anna periksi ennen kuin perheille ja tasa-arvolle tärkeä uudistus on maalissa”, siinä luki Sanni Grahn-Laasosen kuvan vieressä.

– Se osoittaa sen, että näihin on varauduttu. On suunniteltuja viestintäoperaatioita myös Twitterissä ja Facebookissa.

Yhtä lailla kokoomuksessakin kiinnitetään huomiota siihen, että kovin pieni ajallinen väli oli sillä, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tviittasi uudistuksen siirtyvän seuraavalle vaalikaudelle ja sillä, kun hän julkaisi asiasta jo melko perusteellisen blogitekstin.

“Sisäisen keskustelukanavan kautta toiset kannustivat toisiaan, että mennäänpä tänne.”

Lohi toteaa, että keskustan puoleltakin joukot reagoivat ja ryhmittyivät puolustamaan omaa ministeriä eli perhevapaauudistuksen valmistelusta vastannutta Annika Saarikkoa.

– Sisäisen keskustelukanavan kautta toiset kannustivat toisiaan, että mennäänpä tänne – puolustetaan nyt hyvää päätöstä ja omia hyviä ministereitä, kun näyttää että heitä lähdetään arvostelemaan kovasti. Halutaan pitää puolta myös näillä foorumeilla.

Kehotukset liikkuvat esimerkiksi WhatsApp-ryhmissä ja sähköpostilistoilla.

Vaikka Twitter saattaa kärjistää, Lohen mukaan viestintä samalla myös yhdistää omia joukkoja.

Twitterissä purkaantuu myös poliittisia paineita.

– Kun ollaan hallituksessa ja tehdään yhteisiä päätöksiä, joskus on tarve myös korostetusti tuoda esiin, että puolueilla on aitoja näkemyseroja.

“Kohtuudella kyllä pärjättiin.”

Puolueissa myös seurataan, miten some-viestintä on onnistunut. Hävisittekö vai voititteko tällä kertaa, Markus Lohi?

– Ei ole varmaan vielä tehdy analyyysiä, kohtuudella kyllä pärjättiin. Näkyvyydessä meidän mielipiteemme olivat voimakkaasti esillä, kun katsotaan Twittersin statistiikkaa ja erityisesti meidän keskeisten ministerien kannanottoja, näyttää siltä, että meidän viesti on ollut kohtuullisen hyvin esillä, Lohi kertoo omista havainnoistaan.

Analysoitteko näitä asioita?

– Sanotaan nyt yleisellä tasolla, että varmasti puolueessa on myös analyysia, onko viestintä kohdillaan … Tärkeintä on kuitenkin keskittyä päätöksentekoon ja pyrkiä tekemään mahdollisimman hyviä päätöksiä.

Lohi väittää, että keskustassa lähtökohta oli kannustaa perhevapaakeskustelussa positiiviseen viestintään, jossa hallituskumppaneita ei moitita. Kansanedustajien some-tilejä lukemalla voi kuitenkin havaita, ettei tämä välttämättä onnistunut aivan joka viestissä.

Miten kokoomus onnistui tässä?

– En ota kantaa, mutta me pyrimme erottumaan positiivisessa otteessa. On helppo tie leimata toisten mielipiteet tai moittia niitä taaantumuksellisiksi tai syrjiviksi, positiivisen kautta argumentointi on aina haastavampaa. Somessa on vaara, että negatiivinen ja arvosteleva ote tahtovat olla valtavirta.

Lohen mukaan somessa pitäisi käyttäytyä niin, että samat asiat voisi sanoa myös eduskunnan täysistuntosalissa.

Tunteet nousivat pintaan.

Markus Lohi arvioi, että sosiaalisen median merkitys politiikassa kasvaa, mutta silläkin on tietyt rajat ja voi tulla myös vastailmiöitä.

– Ihmiset ajattelevatkin, että on tärkeämpi käyttää aika oman elämän elämiseen kuin siitä raportoimiseen. Ei pidä liikaa laskea sosiaalisen median varaan, siellä on tietty kohderyhmä. Paljon on ihmisiä sen ulkopuolella.

Demokraatti ei tavoittanut tiistai-iltana eduskunnasta kokoomusedustajia kommentoimaan perhevapaauudistuksesta käytyä some-vääntöä.

Puolueesta kuitenkin kommentoidaan, että perjantainen Annika Saarikon ilmoitus perhevapaauudistuksen keskeyttämisestä pääsi yllättämään monet. Sen sanotaan nostaneen ihmisten tunteita pintaan, millä perustellaan poikkeuksellisen räväkkää some-keskustelua.

Kokoomuksenkin perhevapaauudistuksesta käytyyn some-keskusteluun liittyi samanlaista koordinaatiota kuin keskustalla. Puoluetoimistolla puolestaan on kuvia, joita käyttämällä meemit valmistuvat vaivattomasti muutamassa minuutissa.

Toimittajat: Topi Juga, Johannes Ijäs

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE