Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hallitus ajaa 30 km/h alueella 130 kilometriä tunnissa” – Oppositiojohtajilta hätähuuto valiokuntatyöskentelyn rapautumisesta

Sosialidemokraattien, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n puheenjohtajat ilmaisevat vakavan huolensa perustuslakivaliokunnasta tapahtuneesta vuodosta.

TOPI JUGA

Demokraatti

– Olen erittäin huolissani, että eduskunnan valiokunnista ylipäätään vuodetaan keskeneräisiä asioita. Perustuslakivaliokunta on lähes tuomioistuimen muodossa toimiva elin, missä juridiikka ja perustuslain tulkinta ovat keskiössä, ei puoluepolitiikan ja ideologian pohjalta tehtävä politiikka, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne painottaa.

– Vuoto rapauttaa kyseisen toimielimen arvovaltaa.

Perustuslakivaliokunnassa käsitellään parhaillaan hallituksen ajamaan sote- ja maakuntauudistukseen sisältyvää valinnanvapauslakia. Valiokunnan on määrä antaa asiasta lausunto “toivottavasti” ensi viikolla. Torstaina Ilta-Sanomat sai kuitenkin jo käsiinsä viime tiistaille päivätyn lausuntoluonnoksen.

Konkreettisen luonnoksen vuotaminen on tiettävästi ensimmäinen perustuslakivaliokunnan historiassa. Valiokunta päättikin heti muuttaa toimintatapojaan vuodon seurauksena, muun muassa valiokunnan ovet pidetään vastedes lukittuina.

Valiokuntien tapahtumat kertovat kahdesta asiasta.

Oppositiojohtajien mielestä niin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kuin nyt myös perustuslakivaliokunnassa ilmenneet ongelmat kertovat ennen kaikkea kahdesta asiasta.

Lisää aiheesta

Ensinnä hallituksella on kauhea kiire saattaa sote- ja maakuntauudistus valmiiksi. Toiseksi puoluepolitiikan tekeminen näyttää siirtyneen nyt myös perustusvaliokuntaan, jossa kansanedustajien tehtävä on lähtökohtaisesti ollut vain ja ainoastaan varmistaa lakiesitysten perustuslaillisuus.

– Kyllähän tämä hallituksen tekemä lehmänkauppa on lisännyt todella paljon jännitteitä, Rinne arvioi.

– Uudistusten alkuperäisten tavoitteiden sijasta nyt käydään keskustelua maakuntahallinnosta vallankäytön näkökulmasta ja toisaalta markkinamallista, jossa halutaan alistaa miljarditolkulla rahaa yksityisten yritysten voitontavoitteluun, hän jatkaa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto pysähtyi keskustelemaan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lidntmanin kanssa eduskunnan täysistunnossa. Kuva: Lehtikuva.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa valiokunnissa ilmenneiden ongelmien liittyneen ennen kaikkea hallituksen asettamiin aikatauluihin.

– Hallitus on asettanut liian tiukan aikataulun näin valtavan suuren ja merkityksellisen paketin käsittelylle. Tämä on taas tietenkin vaikuttanut työskentelytapoihin sekä ilmapiiriin valiokuntien sisällä, Andersson toteaa.

– Se, että tapahtuu tällaisia vuotoja puolin ja toisin kertoo siitä, miten vahvaa poliittista peliä tässä taustalla käydään, hän arvioi.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pohtii, että puolueiden puheenjohtajien sekä myös eduskuntaryhmien puheenjohtajien olisi tarpeellista istua alas ja pohtia valiokuntatyöskentelyn pelisääntöjä. Konkreettista ehdotusta Henriksson ei kuitenkaan vielä tee, sillä hän ei ole kertomansa mukaan ennättänyt vielä keskustella asiasta oman puolueensa kanssa.

– Tämä on yhteinen huoli, ja vuoto vaikuttaa voimakkaasti perustuslakivaliokunnan arvovaltaan ja asemaan, hän kuitenkin toteaa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kertoo olevan erittäin pahoillaan, että nyt myös Suomen perustuslakia tulkitsevassa valiokunnassa ja sen työskentelyssä on ilmennyt ongelmia.

– Perustuslakivaliokunta on se viimeinen lukko, joka turvaa demokraattiset sekä ihmisten oikeudet. Jos kehitys lähtee kulkemaan valiokunnassa entistä enemmän puoluepoliittiseen suuntaan ja asioita lähdetään vuotamaan, on se erittäin vakava paikka koko oikeusvaltion kannalta.

Myös muiden valiokuntien työskentelyssä on ilmennyt ongelmia.

Torstaina nähdyn lausuntovuodon lisäksi esimerkiksi Iltalehti on kertonut valiokuntalähteisiinsä vedoten, että perustuslakivaliokunnassa on käynnistynyt kokoomuksen johdolla ja osin SDP:n tukemana lausunnon käsittelemisen jarrutus. Jokainen kohta syynätään pilkkua myöten ja asioista äänestetään mielellään, lehti kertoo.

Toukokuun puolivälissä puolestaan uutisoitiin laajasti, kuinka hallituspuolueiden edustajat olivat sitä mieltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan ei tarvitse ottaa kantaa rahoitukseen julkisessa taloudessa, vaan tämä asia käsitellään muualla.

– Meistä tämä oli pöyristyttävää. Tämä oli historiallisesti aivan uudenlainen menettelytapa, valiokunnan jäsen Anneli Kiljunen (sd.) ihmetteli ja toi esiin opposition näkökulman.

Oppositioita ja etenkin sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurua (sd.) on puolestaan syytetty liiallisista asiantuntijakuulemisista, joilla syytösten mukaan on haluttu tahallisesti jarruttaa valiokuntien työskentelyä.

Valtiovarainvaliokunnassa nähtiin viime viikolla outo episodi, kun valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki toimitti aivan viime tipassa kustannusarvion sote-uudistuksen vaikutuksista.

Julkisuudessa annetun voimakkaan kritiikin lisäksi kustannusarviossa esitettyjä lukuja ei hyväksytty edes valtiovarainvaliokunnan uudistuksesta antamaan lausuntoon, vaikka hallituspuolueen edustajat tätä yrittivätkin. Valtiovarainvaliokunta huomioi lopulta lausunnossaan, että hallitus ei ole esittänyt minkäänlaisia tarkkoja kustannusarvioita uudistuksesta.

Anna-Maja Henriksson toteaakin, että hänen mielestään viimeiset pari viikkoa ovat olleet ikäviä valiokuntatyöskentelyn kannalta. Hänen mukaansa hallituksen toiminta esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on hyvin poikkeuksellista.

– Näin ei saisi demokratiassa tapahtua. Normaaleja pelisääntöjä pitäisi noudattaa, Henriksson toteaa.

Hallituksen ajamilla uudistuksilla on aivan liian kiire.

Touko Aalto linjaakin, että hallituksen ajamilla uudistuksilla on aivan liian kiire.

– Hallitus ajaa tällä hetkellä 30 km/h alueella 130 kilometriä tunnissa, Aalto vertaa.

– Emme varmasti näe maakuntavaaleja ensi lokakuussa tai edes marraskuussa.

Myöskään vasemmistoliiton, sosialidemokraattien tai RKP:n puheenjohtajat eivät usko, että maakuntavaalit pidetään ensi syksynä.

– Kaikkein järkevintä olisi siirtää maakuntavaalit eduskuntavaalien yhteyteen. Lokakuun vaaleihin ei kukaan voi enää uskoa. Ja jos ajattelee äänestäjiä, niin joulun alla ei ole enää hyvä järjestää vaaleja, Henriksson arvioi.

– Mielestäni nyt pitäisi malttaa ja miettiä sitä, että saadaan niin hyvä paketti kasaan kuin mahdollista. Ja siihen tarvitaan aikaa. Tässä ei saa mennä maakuntavaalit edellä, pitää mennä itse asia edellä, hän jatkaa.

Hallitus on oman työnsä tehnyt.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastaili perjantaina eduskunnassa lyhyesti toimittajille. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa valiokunnasta tapahtuneeseen vuotoon. Sipilä korosti kyseessä olevan eduskunnan sisäisen asian.

– Hallitus on oman työnsä tehnyt, ja eduskunnalle pitää antaa nyt oma työrauha. Tämäkin on eduskunnan sisäinen kysymys, hän totesi viitaten vuotoon.

Sipilä muistutti, että perustuslakivaliokunnan lausunto ei ole vielä valmis.

– Emme tiedä, mitä valiokunta lausuu. En ole edes nähnyt sitä lausuntoluonnosta, että en ota mitään kantaa. Eduskunta nyt rauhassa käsittelee ja sitten se tulee pöydälle kun tulee, pääministeri vastasi, kun häneltä kysyttiin maakuntavaalien ja soten mahdollisesta lykkääntymisestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE