Työmarkkinat

”Hallitus ansaitsee tunnustuksen” – Suomen Yrittäjät pääsi pitkäaikaiseen tavoitteeseensa lakisirkuksessa

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Suomen Yrittäjät arvioi, että lakimuutos henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta auttaa tarjoamaan lisää työtä pienissä yrityksissä.

Hallitus antoi tänään eduskunnalle lakiesityksensä kiistellystä laista. Suomen Yrittäjät oli mukana säännösmuutosten perusteluja valmistelleessa työryhmässä.

– Esitys on yrittäjien näkökulmasta varsin hyvä. Muutos on pitkäaikainen tavoitteemme. Hallitus ansaitsee tunnustuksen siitä, että se vei esityksen maaliin poliittisista työtaisteluista huolimatta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (kuvassa) kommentoi lakiesitystä tiedotteessa.

Hänen mukaansa on syytä uskoa, että lakimuutoksella pienten yritysten työllistämisen kynnys laskee.

– Se toivottavasti kannustaa yrittäjiä tarjoamaan enemmän työtä. Tämä on tärkeää, jotta saamme työllisyysasteen ylös ja vahvistettua hyvinvointivaltion taloudellista perustaa.

”Tämän hallituksen toimet ovat hyvä alku, mutta tarvitaan lisää.”

Lakiesityksen perusteluissa on todettu, että nyt esitettävien muutosten voidaan katsoa madaltavan pienen työnantajan irtisanomiskynnystä tilanteessa, jossa työntekijän menettelyllä on työnantajaan olennainen vaikutus tämän pienestä koosta johtuen.

Säännösehdotus ja sen perustelut korostavat työnantajayrityksen koon merkitystä, kun irtisanomiskynnyksen täyttymistä arvioidaan.

– Tästä seuraa se, että työntekijämäärä vaikuttaa jatkossa selvästi siihen, miten juttuja tuomioistuimissa ajetaan, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Tämä puolestaan pakottaa tuomioistuimet ottamaan yrityksen koon huomioon ratkaisutoiminnassaan irtisanomiskynnystä alentavana seikkana.

Makkulan mukaan ei ole nähtävissä, että nykyisessä oikeuskäytännössä yrityksen pienellä koolla olisi ollut arvioinnissa erityistä merkitystä. Hän arvioi, että kyseessä on siten selvä muutos nykytilaan nähden.

– Seuraavan hallituksen on jatkettava määrätietoisesti työmarkkinoiden uudistamista ja toteutettava uusia työllistämistoimia. Tämän hallituksen toimet ovat hyvä alku, mutta tarvitaan lisää, Mikael Pentikäinen toteaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat