Politiikka

Hallitus antoi valtakunnansyyttäjä Matti Nissiselle odotetut potkut

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Valtioneuvosto irtisanoi valtakunnansyyttäjä Matti Nissiselle. Asiasta päätettiin yksimielisesti.

Valtioneuvoston päätös oli odotettu, sillä oikeusministeriö ilmoitti eilen esittävänsä Nissisen erottamista.

– Valtakunnansyyttäjän tehtävä on virka, jonka hoitamisessa voidaan edellyttää erityistä moitteettomuutta. Valtakunnansyyttäjän nauttima luottamus ja uskottavuus ovat keskeinen osa hänen toimintakykyään. Esimiesasemassa ja virastopäällikkönä häneen voidaan kohdistaa korkeampia vaatimuksia kuin virkamieheen yleensä, toteaa oikeusministeri Antti Häkkänen kertoo valtioneuvoston tiedotteessa.

KKO tuomitsi Nissisen joulukuussa tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon. Korkeimman oikeuden mukaan Nissinen osallistui esteellisenä syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin vuosina 2010–2015. Hankinnat tehtiin yrityksestä, jossa Nissisen veli oli merkittävässä asemassa.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Nissisen menettely osoittaa merkittävää moitittavuutta. Teko pidetään siis tahallisena. Valtakunnansyyttäjällä on vaativa johtamis- ja lainkäyttötehtävä. Hän edustaa oikeusjärjestelmään keskeisesti kuuluvaa instituutiota, jolta edellytetään erityistä luotettavuutta.

Valtioneuvosto katsoo, ettei Nissinen enää ole täysin toimintakykyinen hoitamaan kaikkia valtakunnansyyttäjälle kuuluvia tehtäviä.

Valtakunnansyyttäjän tulee pystyä johtamaan, kehittämään ja ohjaamaan syyttäjälaitoksen toimintaa kaikissa tilanteissa. Valtioneuvosto katsoo, että valtakunnansyyttäjän asemassa osittainenkin toimintakyvyn puute on syyttäjälaitoksen kannalta ongelmallinen. Sillä on välitön vaikutus koko oikeusjärjestelmän uskottavuuteen, tiedotteessa kerrotaan.

Nissisellä on oikeus valittaa rtisanomispäätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Hänelle maksetaan myös irtisanomisajan palkka.

Oikeusministeriö kertoo käynnistävänsä pikaisesti valtakunnansyyttäjän viran hakuprosessin.

Juttua on päivitetty klo 13:30.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat